Gyermekbetegségek

Fogszuvasodás tünetei és megelőzése gyermekkorban

Ez a folyamat először a fogzománcot teszi tönkre, majd később a fog belsejét, a dentint.

Okai

A szájban lévő baktériumok, ha nincsenek megfelelő higiéniával kezelve, bakteriális plakkot alkotnak. Ha a plakk hosszú ideig a fogon marad, tönkreteszi a zománcát, amely elvékonyodik, így a baktériumok be tudnak jutni a belsőbb részekbe, és megtámadják azokat. A csa­ládban lehet hajlam a fogszuvasodásra, a fogzománc genetikusan lehet gyengébb vagy pedig a száj mikrokörnyezete (amely a nyálból és egyéb anyagokból tevődik össze) lehet genetikusan kedvezőbb a baktériumok túlélésének.

Más szóval, ha a szülőknél gyakori a fogszuvasodás, akkor nagy valószínűséggel a gyerekeknél is. Nyilvánvalóan vannak olyan körülmé­nyek, amelyek kedveznek a fogszuvasodás folyamatának: pl. túlzott mértékű cukorfo­gyasztás és a nem megfelelő szájhigiénia, amely erjedési folyamatokat generál, ami aztán savakat termel. Azon kívül, hogy megkönnyíti a plakk kialakulását, a savas környezet megtámadja a fogzománcot, és elkerülhetetlenné válik a fogszuvasodás.

Tünetek

Kezdetben a fogszuvaso­dás nem okoz semmilyen panaszt vagy fájdalmat, csak a fogorvos veheti észre a kontrollvizsgálat során: a fog eltérő színe és a fogzománc megváltozott anyaga utalhat rá.

Fogszuvasodás

Előrehaladottabb fázisban, amikor a fogromlás már az idegekhez közelebbi részeket is elér, a fog a melegre, hidegre, túl édes ételekre (méz, lekvár, édességek) érzékeny lesz. Végül, amikor a szuvasodás eléri a fogbélt, jelentkezik az enyhe fájdalom, amely idővel egyre erősebbé és tartósabbá válik.

Terápia

A fogszuvasodást a fogorvos kezeli. A hibás részt lecsiszolja, és helyre­állítja a fogzománcot. Ha a szuvasodás nagyon fájdalmas és előrehaladott, a fog helyreállításán kívül (akkor is, ha tejfog) indokolt lehet antibiotikumos kezelés, különösen, ha fogínygyulladás társul hozzá. Ennek eldöntése a fogorvos felelőssége. Csak különösen indokolt esetekben ke­rülhet sor a beteg fog kihúzásáról.

Megelőzés

A gyerekeket úgy kell nevelnünk, hogy törődjenek a saját fo­gaikkal, figyelmesen és rendszeresen tisztítsák azokat. Amint az első fogak kibújnak – de legalábbis egyéves kor körül – a szülőnek kell gondoskodnia a mosásukról. Ne tartson bennünket vissza az a tény, hogy esetleg csak 4 vagy 8 foga van a kicsinek. Minden alkalommal mossuk meg a fogakat, ha gyermekünk cukros ételt eszik vagy iszik, különösen lefekvés előtt.

Általában naponta 3-szor mossunk fogat, használjunk puha fogkefét, fogmosáskor körkörös mozdulatokkal haladjunk a fogínytől a fog vége felé. Válasszunk kimondottan gyerekeknek készült fogkrémet, amelyben nincs fluor. Kisgyermekkorban, amikor gyermekünk még nem tudja kiköpni fogmosáskor a vi­zet, semmiképpen se használjunk fluorid tartalmú fogkrémet, mert a koncentrált fluort tartalmazó fogkrém a szervezetbe jutva mérgező hatású.

Figyelmeztetés

Alváshoz soha ne adjunk cukorba vagy mézbe mártott cumit, és napközben se hagyjuk, hogy a kicsi cukros italokkal, gyümölcslével teli cumisüveggel mászkáljon. Ezek a szokások azon kívül, hogy általában is ártalmasak az egészségre (anyagcsere-betegségeket, elhízást okoznak), egyre gyakrabban okoznak a csecsemők metszőfogán, il­letve a 2-5 éves kisgyerekek fogsorán szuvasodást. A fogszuvasodás megelőzése érdekében sok fogorvos ajánlja a fluor szedését.

Kis mennyiségben ez az ásványi anyag valóban megszilárdítja a fog szer­kezetét, és ellenállóbbá teszi a bakteriális fertőzésekkel szemben. Túl magas koncent­rációban történő alkalmazása azonban fluorózishoz vezet, ami paradox módon pontosan olyan hatást vált ki, mintha nem alkalmaznánk fluroidos fogkrémet: eleinte fehér foltok jelennek meg a fogzománcon, majd lassanként, ahogy súlyosbodik a fluorozis, kilyukadnak a fogak.

Az ajánlott fluormennyiség mindenkinek más: 1 mg naponta a várandós és szoptatós anyukák­nak, 0,25 mg a csecsemőknek kétéves korig, 0,5 mg a gyermekeknek négyéves korig. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az ivóvízben jelenlévő fluor mennyiségét, ami tájegységenként különböző. Aki hajlamos a fogszuvasodásra, jól teszi, ha étkezésében csökkenti az édességek, a cukros ételek, a tej, a kekszek, a kon­zervek, a szénsavas italok és gyümölcslék fogyasztását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.