Gyermekbetegségek

Hogyan védekezzünk az UV sugárzás ellen?

Az UV sugárzás hatása a bőrre és a szemre

A napsugárzás tartja fenn az életet a Földön. A nap adja a szük­séges fényt a fotoszintézishez, vezeti a bioritmust, jó érzetet kelt, és a napsugárzás szükséges a bőr D-vitamin szintéziséhez. A nap UV (ultraibolyán túli) sugarakat bocsát ki, melyek 200 és 400 nm között vannak. Az UVB (290-320 nm) és UVA (320-400 nm) suga­rak áthatolnak az atmoszférán, ezeknek van a legfontosabb bioló­giai jelentőségük. A napsugárzás, ami eléri a föld felszínét kb. 95% UVA és 5% UVB sugárzást tartalmaz.

Az UV sugárzás hatása a bőrre

Bizonyított, hogy az UV sugárzás egészségkárosító lehet. A bőrpír és a napégés a túlzott napsugárzás hatására jelentkező he­veny reakció. A minimális bőrpír dózisa (az UV sugárzás hatása, amely minimális bőrpírt vagy enyhe rózsaszín elszíneződést okoz a bőrön) olyan faktoroktól függ, mint a bőr típusa, vastagsága, melanin (festékanyag) tartalma, és a melanin termelő képessége napsu­gárzás hatására, valamint a sugárzás intenzitása.

A bőr barnulása egy védekező válasz a napsugárzásra. A bőr öregedése az eredménye a krónikusan UV sugárzásnak kitett véd­telen bőrnek. Az UV sugárzás csökkenti a bőr rugalmasságát és megereszkedett arcot, mélyebb ráncokat, és a bőr színelváltozását eredményezi a későbbiekben.

Az UV sugárzás hatása a szemre

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet. Az azonban már kevésbé ismert, hogy az erős napsugárzás a szemet is károsíthat­ja. A napszemüveg ma már nem divathóbort, hanem szükséges, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. A nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalom­mentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek.

Rövid-, és hosszú távú károsítás következtében kötő-, és szaruhártya gyul­ladás, kúszóhályog (pterygium), szürkehályog, a retina elfajulása, illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai jöhetnek létre. Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért a szülőknek ügyelni kell arra, hogy gyermekeik is viseljenek nap­szemüveget ott, ahol erős UV-sugárzásnak vannak kitéve; például a strandon, vízben és havas tájon. Utóbbi esetben a visszaverődés fokozott veszélyt jelent.

A bőrrákról

1992-ben a Nemzetközi Rákkutató Társaság kimondta, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy a napsugárzás rákkeltő. Bőrrák akkor alakul ki, amikor a bőr valamelyik rétegében nem szabályozott módon rendellenes sejtek indulnak növeke­désnek. Az UV sugárzás a bőrrák 3 fajtáját okozza: basalioma (bazálsejtes karcinóma), laphámsejtes bőrrák és melanoma malignum.

  • A bazál sejtes karcinóma a bőrrák legelterjedtebb formája. Ez a típusú bőrrák rendszerint nem szóródik szét, de kezelést igényel. Leggyakrabban a napsugárzásnak kitett bőrfelületeken alakul ki.
  • A laphámsejtes karcinóma a bőrön kívül a nyálkahártyákat, a tüdőt és más belső szerveket is érinthet. A laphámsejtes karcinóma esetében a hosszú időn át tartó túlzott napsugárzás hatás felhal­mozódik, fénykárosodást okoz, ezt tartják kialakulásában a legfon­tosabb tényezőnek.
  • A melanociták rendellenes kinövései, más néven rosszindulatú melanómák a bőrrák legagresszívebb formái. A melanómák rövid idő alatt áttétet képezhetnek a test más részein, illetve a különböző szervekben. Ez a bőrráktípus végzetes lehet, ha nem ismerik fel és kezelik időben. Kialakulásának kockázata fokozott a világos bőrű embereknél, valamint azoknál, akiknek sok anyajegye van. A sok napozás és a gyakori leégés növeli a bőrrák kialakulásának koc­kázatát.

A bőrrák előfordulási gyakorisága növekszik fiatal felnőttkor­ban

A melanoma az összes bőrrák közül 5%-ot képvisel, de a legtöbb halálesetet okozza. Melanoma előfordulhat tinédzserek és fiatal felnőttek körében, ez a 2. leggyakoribb rák 20 éves nőknél és a 3. leggyakoribb 20 éves férfiaknál. A lehetséges tényezők, melyek a melanoma előfordulási gyakoriságának növekedéséhez vezethetnek a következők: a föld védő ózonrétegének csökkenése, a divat változása, amely több bőrfelületet hagy szabadon, több lehetőség van szabadidős tevékenységek végzésére napos területeken, és a szoláriumokkal előállított UV sugárzásból származó ártalom.

Megelőzés fontossága

Ha felfedezik a tumort, amikor vékony és kicsi, a melanoma prognózisa kiváló, habár az áttétes melanoma esetében nincs si­keres gyógyulási lehetőség. A megelőzés és a korai felfedezés döntő ebben a betegségben.

A D-vitamin és a napsugárzás

A napsugárzás a D-vitamin szinttel szoros összefüggésben van, a bőrben lévő D-vitaminnak szüksége van napsugárzásra. Számos faktor, mint a bőr pigment tartalma, évszakok és nap­szakok változása befolyásolják a bőr D-vitamin termelését, mely a napsugárzás eredményeképp jön létre.

Megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség az egészséges csontfejlődéshez is. Számos információ van arra vonatkozólag, hogy a D-vitamin jótékony ha­tással van az egészségre. Habár a D-vitamin hozzáférhető étkezés­sel, étrend-kiegészítőkkel és nem mellékesen napsugárzással, szá­mos gyermek D-vitamin szintje alacsony. A gyermekek táplálkozás során és étrend-kiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségére kiemelt figyelmet kell fordítani.

  • Kerüljük a napot! Nyáron a szabadban töltött idő háromne­gyede alatt – de. 10 és du. 4 óra közt mindenképpen – kerüljük a napfényt, jelentősen csak rövidebb időre tegyük ki magunkat az UV-sugárzásnak. Árnyékot keresni hasznos dolog de az ember megéghet, mert a fény szóródik és visszaverődik. Egy világos bőrű ember a fa alatt ülve kevesebb, mint egy óra alatt le tud égni. A felhők csökkentik az UV sugárzás intenzitását, de nem olyan mér­tékben, mint ahogy a meleget, ezért téves érzést sugall a védekezéssel kapcsolatban.
  • Viseljünk védőruhát és kalapot! Egy széles karimájú kalap nem csak a fejünket védi meg a leégéstől, de a szemünket érő UV-sugárzást legalább a felére csökkentheti. A fényvédő krém­mel ellentétben a ruha általi fény védelem a nap során nem csök­ken.
  • Viseljünk napszemüveget! Egy jó napszemüveg csökkenti a szemet érő UV mennyiséget és a túlzott ragyogást. Az egyszerű sötétített üvegek, amelyek nem szűrik ki a káros sugarakat, olcsób­bak, viszont inkább káros hatásúak, mert viselésükkor a pupilla kitágul, és még több UV-sugárzás jut a szembe.
  • Használjunk extra védelmet víz mellett, hóban, homokban.
  • Használjunk fényvédő krémet! A fényvédő krém a legelterjedtebben használt sugárzás elleni védekezési forma. A napvédő készítményeken, illetve a fényvédelemmel ellátott kozmetikumokon szerepel az SPF* rövidítés, amelyet egy szám követ.

*Az SPF jelentése:

Sun protection faktor, vagyis napvédő faktor. Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír. Azt a szorzót jelenti, amely arra utal, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy a leégés veszélye fenyegetne. Jelenleg a legmagasabb faktorszám az 50, bár egy-két éve még lehetett 100-as faktorszámú napvédő készítményt is kapni. Az új szabály szerint azonban 50-nél nagyobb érték már nem
tüntethető fel.

Lényeges, hogy a faktorszám csak a leégést okozó UV-B sugarak elleni védelemre vonatkozik. A napsugárzás egész tar­tományára vonatkozó védelmi erősséget is fel kell tüntetni, amely­nek kategóriái az alábbiak: alacsony, közepes, magas, ultra. így már tévedés nélkül választhatjuk azt a készítményt, amelyre való­ban szükségünk van.

A fényvédő krémet időről időre újra kell alkalmazni

Mivel a napsugarak hatására a fényvédelem mértéke csökken. Fürdés, törölközés után is újabb mennyiség felvitele szükséges, még akkor is, ha a készítmény egyébként vízálló. A gyermekeket fokozottan éri UV-sugárzás, hiszen idejük nagy részét a szabadban töltik, anélkül, hogy tudatában lennének a veszélynek. A szülők feladata, hogy megfelelő UV védelemmel lássák el gyermeküket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.