Gyermekbetegségek

Medúza, korall és tengeri sün csípéseinek kezelése

Az űrbélűek nagy családjához tartozik a szellőrózsa, a medúza és a korall, ame­lyek a tengerben gyakran előfordulnak, de csípésük szerencsére nem túl veszélyes és csak helyi bőrreakciókat okoznak. Sokkal veszélyesebb (bár ritkább), ha a szem­be jutnak, ilyenkor sérülést okozhatnak a szaruhártyán.

A szellőrózsa és a medúza

Hasonló bőrsérülést okoz, de a szellőrózsa csípése sokkal jobban fáj. A gyönyörű, szivárvány színben játszó, bőrviszketést okozó ta­pogatózok, ugyanúgy, mint a medúzák, méreganyagokat fecskendeznek a bőrbe, amely ettől rövid idő alatt kipirosodik, feldagad és felhólyagosodik, erős égő érzés lép fel, a gyerek fájdalomról és viszketésről’ panaszkodik. A korallcsípés esetében az előző tüneteken kívül az apró koralldarabok maradványaiból granulómák alakulnak ki.

Mi a teendő (szellőrózsa és a medúza csípésénél)?

Először is finoman szedjük ki a tapogatószervet vagy a korall maradvá­nyokat a bőrből, lehetőleg egy szövetdarab segítségével. Ezután a toxinokat kell hatásta­lanítani: mossuk meg a területet bő langyos vízzel (lehet sós is), de használhatjuk a napon felforrósodott homokot, amit néhány percig ráteszünk, majd ammóniás oldattal lefertőtlenítjük a sebet. Amint lehetséges, a sérült területet kb. 40°C-os vízzel mossuk le, mert a magas hőmérséklet ezt a típusú mérget tönkreteszi.

A szervezetben beinduló gyulladásos folyamatok eredményeképpen termelődő mikroszkopikus mére­tű sejtcsomók. Ha nagy kiterjedésű a sérült terület, hasz­nálhatunk meleg vízbe mártott steril vattát, utána pedig kortizon vagy antihisztamin alapú krémet, ami csökkenti a helyi gyulladást. Néhány esetben a csápok okozta sérülések olyan súlyosak, hogy égési sérüléshez hason­lítanak. Ilyenkor nem árt orvoshoz fordulni.  

Tengeri sünök

A bőrbe befúródó tengeri sün tüskéi azonnal erős fájdalmat okoznak, mivel az állat apró darabjai benne marad­hatnak a sebben.

Mi a teendő (tengeri sünök okozta sebek)

Tengervízzel mossuk meg a területet, és alaposan fertőtlenítsük le. Próbáljunk meg kihúzni minden egyes befúródott tüskét egy csipesszel vagy steri­lizált tűvel. Legyünk nagyon óvatosak, mert a tüskék törékenyek; beszakadhatnak, és még mélyebbre fúródhatnak a bőrbe. Ha már biztosak vagyunk benne, hogy az összes tüskét kiszedtük, fertőtlenítsük le újból, és kenjük be antibiotikumos krémmel.

Ne engedjük a gyereket mezítláb mászkálni, ha előzőleg a talpában volt a sün. Ha a kö­vetkező napokban bepirosodik, földagad vagy fáj a lába, forduljunk orvoshoz. Ha a tüskék nagyon mélyen vannak, illetve ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mindet kiszedtük, vigyük kórházba a gyereket, ahol, ha szükséges, sebészeti beavatkozással eltávolítják.

A tengeri állatok mérgének semlegesítése

  • Próbáljuk meg minél hamarabb a befecskendezett mérget eltávolítani úgy, hogy megnyomkodjuk a szúrás helyét. Minthogy a méreg a melegtől hatástalanná válik, a sérült részt merítsük 4 °C- os vízbe legalább negyedórára.
  • Ezután fertőtlenítsük le a területet. Használjunk antihisztamin vagy kortizon alapú kenőcsöt!

Ábrán:

tengeri állatok mérgének semlegesítése

Megelőzés

A kellemetlen balesetek elkerülése érdekében mindenki viseljen gumiszandált a parton és a vízben egyaránt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.