Gyermekbetegségek

Megfázás (akut orrnyálkahártya-gyulladás) gyermekkorban

A felső légutak közönséges gyulladása.

Okai

Vírusok okozzák, amelyek több mint 100 különféle törzshöz tartozhatnak. Ezek általában a rhinovírusok (kora ősszel és késő tavasszal aktívak), a parainfluenza vírusok, a coronavírusok és a VRS-vírus. A különféle vírusok szerint a tünetek is különbözőek lehetnek.

Megfázás - influenza

Tünetek

A fertőzésre az orrdugulás, tüsszögés, nátha, torokkaparás, enyhe láz jellemző. Ezzel egyidejűleg csökken a szagló- és ízlelő képesség. A gyerekek általában nyugtalanok, a tüsszögést néhány óra múlva orrfolyás követi. A beteg nehezen eszik az orrdugulás miatt, ráadásul nem tudja kifújni az orrát.

A legkisebbek esetében (3 hónapos kortól 3 éves korig) a betegséghez hőemelkedés is társulhat egy-két nap után az orrváladék sűrűbbé, gennyessé válik. Az állandó szájon át lélegzés szájszárazsá­got, torokfájást okoz. Normális esetben a betegség 2-5 nap alatt spontán lezajlik.

Diagnózis

A tüsszögés és az orrváladék, továbbá a láz és más légúti tünetek hiánya alapján történik.

Terápia

A sokféle vírus miatt nehéz megfelelő gyógymódot találni. Az ese­tek többségében semmi nem használ. Az orrcseppek, gyulladáscsökkentők, antihisztaminok (amelyek csak enyhítik a tüneteket, ráadásul aluszékonyságot okozhatnak) csak rövid ideig adhatók, míg a vértoluláscsökkentők és az érszűkítők a kisgyermekeknek nem javasoltak az esetleges mellékhatásuk miatt. Ezek is okozhatnak orrdugulást, ami késlelteti a gyógyulást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.