Házi gyógymódok

Megfázás: 29 gyógymód, amivel csatát nyerhet

Olyan ember még nem született, akit le ne döntött volna a lábáról a meg­fázásnak becézett kórság. A legbátrabbak, legerősebbek és legintelligensebbek is áldozatul esnek a vírusoknak, amelyek bárkit – ismétlem: bárkit – köhögő, tüsszögő árnyékká silányítanak. És ami a legrosszabb, nincs ellenük orvosság. Az antibiotikumok, amelyek a bakteriális fertőzések ellen kiütéssel győznek, a megfázást okozó vírusokkal szemben szégyenletesen alulmaradnak, kiszámo­lódnak. Tehát többnyire bátran szipog tovább, esetleg bevesz egy-két megfázás elleni tablettát, és várja, hogy a tünetek a megszokott egy-két hét alatt el­múljanak.

Valójában ennél sokkal többet tehet, hogy kevésbé szenvedjen a megfázás­tól, mondják azok az orvosok, akik a házi gyógymódokra specializálódtak. Bi­zonyos módszerek segíthetnek abban, hogy hamarabb túlessen a megfázáson. Íme a módszerek, amelyeket a szakemberek ajánlanak.

Vegyen be C-Vitamint!

„A C-vitamin úgy működik a szervezet­ben, mint az utcaseprő, felszed mindenféle szemetet – beleértve a vírusokat is” – mondja dr. Keith W. Sehnert minneapolisi orvos, a házi gyógymódok speci­alistája. A C-vitamin a megfázás időtartamát hét napról esetleg két-három napra csökkentheti, csillapíthatja a köhögést, enyhítheti a tüsszögést és más tüneteket. Egy, a Wisconsini Egyetemen végzett vizsgálat során, ha a náthás alanyok naponta négyszer 500 mg C-vitamint vettek be, feleannyi tünet lépett fel náluk, mint azoknál, akik nem szedtek vitamint.

Orvosi segítség

Lehet, hogy több, mint megfázás?

Ha a megfázáshoz a következő tünetekből egy vagy kettő társul, for­duljon orvoshoz, mert lehet, hogy a baj sokkal komolyabb, mint egy kis megfázás.

 • Három napon túli 38,3 Celsius fokot meghaladó láz, vagy ha a láz 39,5 fok fölé szökik. Gyermeket magas láz esetén 24 órán belül orvoshoz kell vinni.
 • Bármilyen erős, szaggató fájdalom, mint a fülfájás, a torokfájás, fej­ vagy arcfájás, mellkasi fájdalom.
 • Túlzott mértékű köpetürítés vagy zöldes, esetleg véres köpet.
 • Nyelési nehézség.
 • Tartós étvágytalanság.
 • Sípoló légzés, légszomj.
 • Légzési nehézség.

Ennek a dózisnak rövid ideig szedve nem lehet káros mellékhatása, mond­ja dr. Sehnert. Nem árt azonban kikérni az orvos véleményét, mielőtt ilyen te­rápiába fogna. Jobb, ha a C-vitamin-bevitelt folyadék formájában biztosítja. A narancs-, a grépfrút- és az áfonyáié C-vitaminban gazdagok.

Mit tud a cink?

Cinktabletta szopogatása lecsökkentheti a betegség időtartamát, átlagban négy napra, ahogy ezt brit és amerikai kutatók felfedez­ték. „A cink hatékonyan enyhíti a torok kiszáradását – mondja dr. Elsőn Haas, a San Rafael-i rendelőintézet igazgatója -, nem mindenkinek használ, de aki­nél beválik, az nagyon megkönnyebbül.”

A cink kellemetlen oldala a rossz íze. Viszont kaphatók olyan torokfájás elleni cinkcukorkák, melyeket mézzel és/vagy citrommal ízesítenek, és ez már jobban ízlik. De ne szedjen többet, mint amennyit az orvos ajánl, mert a cink nagy adagban mérgező hatású.

A hideg valóság

Szóval elkapta egy megfázás, amitől képtelen szabadulni, és szeret­né tudni, hogy kit vagy mit lehet ezért okolni. Elliot Dick, a Wisconsin-Madisoni Egyetem víruskutató professzora, aki több mint harminc éve vizs­gálja, hogy a megfázás hogyan terjed, azt mondja, hogy sok gyanúsított igazságtalanul kerül a vádlottak padjára. Ezek közé tartoznak az alábbi tév­hitek:

 • Megfázott emberrel együtt enni, inni,
 • Náthás emberrel csókolódzni,
 • Lengén öltözni,
 • Huzatban ülni,
 • Nedves hajjal kimenni a hidegre.
Az igazi bűnös a légutakat megfertőző vírus, amely a levegőn keresz­tül cseppfertőzéssel terjed, mondja dr. Dick. Legkönnyebben köhögéssel, tüsszögéssel lehet továbbadni, vagy ha valaki úgy fújja ki az orrát, hogy közben vírusokat ereget mások irányába.

Legyen derűlátó!

A teste öngyógyító képességéről kialakított po­zitív gondolkodás ténylegesen erősítheti az immunrendszert, mondja dr. Mar­tin Rossmann kaliforniai háziorvos. Ő azt tanácsolja a betegeinek, hogy alkal­mazzanak képzeletbeli technikát a megfázás elleni harcban. Miután mély relaxációs állapotba hozta magát, „képzeljen el egy fehér tornádót, amely az el­dugult arcüregeit kitisztítja, vagy egy hadsereg mikroszkopikus méretű takarí­tót, amint fertőtlenítőszerrel telt vödrökkel harcba szállnak a vírusokkal” -mondja.

Pihenjen és lazítson!

A pihenés hozzájárul ahhoz, hogy összes energiáját a gyógyulásra tudja fordítani. Ezzel megelőzheti az olyan szövődmé­nyeket, mint a hörghurut és a tüdőgyulladás, mondja dr. Sámuel Caughron csa­ládorvos.

Ha nagyon rosszul érzi magát, menjen egy-két napra betegállományba, de legalábbis fogja vissza az aktivitását, és programozza át a napját. „Fárasztó a mindennapos feladatokat úgy ellátni, hogy nem érzi jól magát. Kevésbé tud koncentrálni és valószínűleg kétszer annyi időbe kerül a szokott feladatokat el­végezni” – mondja.

Náthás ember ne menjen társaságba

Amikor beteg, a bulik és egyéb kiruccanások túlságosan igénybe vehetik a szervezetét, a be­tegség tovább tart, nehezebb lesz tőle megszabadulni, mondja dr. Timothy Vanert, San Franciscó-i orvos, a házi gyógymódok és a betegségmegelőzés speci­alistája. Hagyja ki a bulikat, míg jobban nem érzi magát.

Öltözzön rétegesen!

A hideg ellen bugyolálja jól be magát, ajánl­ja dr. Sehnert. Ilyen módon a szervezete minden erejét a betegség elleni harcra összpontosíthatja ahelyett, hogy a hideg elleni védelemre fordítódna a bevitt energia.

Jót tesz egy kis séta

Az enyhe testmozgás javítja a keringést, s így az immunrendszer termelte fertőzés elleni antitestek könnyebben célba jut­nak, mondja dr. Sehnert. Tornásszon 15 percig otthon, vagy tegyen egy félórás gyors sétát, ajánlja. Óvakodjon azonban a megerőltető testmozgástól, ami túl­ságosan kimerítő lehet ilyen állapotban.

Egyen könnyű ételeket!

Önmagában már a megfázás ténye is arra utalhat, hogy nem étkezik egészségesen. Lehet, hogy túlságosan sok nehéz ételt eszik, ami igénybe veszi a szervezetét, mondja dr. Haas. Egyen ilyenkor kevesebb zsíros ételt, húst és tejtermékeket, és több zöldséget és gyümölcsöt, ajánlja.

Bevált a pipileves

Ezt a régi népi gyógymódot tudományosan is igazolták. Egy csésze forró csirkeleves segíthet az orrduguláson. A Miami Beach-i Mount Sinai egészségügyi központ kutatói azt találták, hogy a csirke­leves az íze és az aromája mellett „még egy olyan vegyület által is jó hatású, ami fokozza az orrváladék folyékonyságát”. Az orrváladék – ami orrfújáskor vagy tüsszentéskor távozik – a védekezés első vonala, ami a kórokozókat a szer­vezetből eltávolítja, mondják a kutatók.

Folyadékpótlás

Igyon naponta 6-8 pohár vizet, gyümölcslevet, teát vagy bármilyen szűrt, átlátszó italt, ajánlja dr. Sehnert. Ezek visszapótol­ják a fontos folyadékokat, amelyeket a megfázás révén elvesztett, és segítenek kiöblíteni a szervezetében élősködő kórokozókat.

Nyomja el a cigarettát!

A dohányzás a megfázástól sajgó torok állapotát tovább súlyosbítja, mondja dr. Caughron. A dohányfüst megzavarja a csillószőrök mozgását. Ezek a mikroszkopikus ujjacskák mintegy kisöprik a kór­okozókat a légutakból és így védenek a fertőzés ellen. Ha a dohányzásról örök­re nem is tud leszokni, akkor legalább addig tartson szünetet, míg a megfázás el nem múlik.

Gargarizáljon sós vízzel!

Enyhítse torokfájását reggel, délben, este, vagy amikor a legjobban fáj, gargarizálással, tanácsolja dr. Van Ert. Egy pohár langyos vízbe keverjen egy kávéskanál sót és ezzel jó alaposan gargari­záljon.

Kortyolgasson forralt bort!

Az orrdugulást megszüntetheti, és jobban fog aludni, ha este megiszik egy pohár forró puncsot vagy forralt bort, ajánlja dr. Caughron. Ennél több alkohol kimerítheti a szervezetét, mondja, és a betegségből való kilábalást is megnehezítheti.

Menjen a gőzbe!

A forró zuhany alatt az orrdugulás oldódhat, mondja dr. Kenneth Peters kaliforniai orvos, aki a házi gyógymódokkal és a kró­nikus fájdalom gyógyításával foglalkozik. Inhaláljon egy fazék gőzölgő forró víz fölé hajolva úgy, hogy a fejére törülközőt terít, ami a fazekat is lefedi. Lé­legezze be a gőzt; ez a köhögést is enyhíti azáltal, hogy a száraz torkot nedves­séghez juttatja.

Kenje az orrát!

Az orrfújásoktól kivörösödött bőrt úgy gyógyíthat­ja, hogy egy vattapálcikával vazelint ken az orr környékére és az orrnyílására belülről is, ajánlja dr. Peters.

Este vegyen be valamit!

Számos megfázás elleni gyógyszer kapható recept nélkül. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten egy-egy tünet ke­zelésére valók, mások hatóanyagok kombinációját tartalmazzák, melyek a tü­netek széles skáláját hivatottak enyhíteni. Ezeknek a kombinált gyógyszerek­nek viszont gyakrabban van mellékhatásuk, hányingert és szédülést okozhatnak, mondja dr. Van Ert. „Azt ajánlom a betegeimnek, hogy ezeket az orvosságokat este szedjék, mivel éjjel, alvás közben nem érzik a mellékhatásokat.”

Azt is ajánlja, hogy ha napközben is szükséges gyógyszert szednie, olyat válasszon, ami az éppen aktuális tüneteket csillapítja. A gyógyszerhez adott tájékoztatót gondosan olvassa el, és kövesse a benne lévő útmutatást. A leírás mindig figyel­meztet, hogy gyermekeknek mekkora adag adható.

 • A betegséget kísérő tagfájdalmak vagy a láz enyhítésére szedjen aszpirint vagy paracetamolt. Ne adjon aszpirint 12 év alatti gyermekeknek. Amiről azt gondolná, hogy megfázás, esetleg influenza vagy bárányhimlő is lehet. A kutatások kimutatták, hogy az aszpirin vírusos fertőzésben megnöveli gyermekeknél a Reye-szindróma kialakulásának veszélyét. Ez a máj és az agy betegsége, elég ritka, de akár halálos kimenetelű is lehet. Ugyanez vo­natkozik minden aszpirinszerű hatóanyagot tartalmazó, megfázás elleni gyógyszerre.
 • Az orrfolyás, a tüsszögés és a könnyezés megállítására szedjen anti-hisztamint, ami gátolja a szervezetben a hisztamin felszabadulását. A hisz-tamin olyan vegyület, mely ezekért a tünetekért felelős. Az antihisztaminok viszont gyakran szédülést okoznak, ezért csak akkor használja ólcet, ha nem vezet autót, vagy nem végez koordinációt kívánó munkát, vagy ha aludni akar (azaz lefekvéskor).
 • A légutak szabaddá tételére használjon orrcseppet. Olyan termékeket ke­ressen, amelyek hatóanyagként nafazolint, fenilefrint vagy pseudoefedrint tartalmaznak.
 • Az orrsprayk is hatásosak orrdugulás ellen, de ezeket se használja három napnál tovább, mondja dr. Peters. Túlzott használatuk visszaüthet: az orr ismételt és gyakori bedugulásához vezethet.
 • A köhögés csillapítására próbálja ki a köhögés elleni cukorkákat vagy szi­rupokat. Olyan termékeket keressen, amelyek köhögéscsillapító hatásúak, mint a dextrometorfan, a difenhidramin vagy a noscapin.
 • A köhögés elleni cukorkák közül sok tartalmaz helyi érzéstelenítő hatású vegyületet, ami egy kissé elzsibbasztja a torkot, mondja dr. Van Ert, ezál­tal csökkentve a köhögési ingert.
 • A mentolos vagy kámforos kenőcsöknek enyhítő, hűsítő hatása oldja az orr­dugulást és könnyítheti a légzést, különösen lefekvéskor. Kenje a kenőcsöt a mellére, takarózzon jól be és jól fog aludni.

A természetgyógyász közbeszól

Gyógynövények és -teák

Bizonyos gyógynövények és a belőlük készült teák olyan különleges összetevőket tartalmaznak, amelyek a megfázás természetes ellenszerei.

A kanadai aranygyökér és a kasvirág. „A megfázás legelején aján­lom betegeimnek a kanadai aranygyökér- és a kasvirágkapszulákat – mond­ja dr. Elsőn Haas. – Az aranygyökér fokozza a szervezet védekezőképes­ségét és erősíti az orr, a száj és a torok beteg nyálkahártyáit. Emellett segíti a máj működését is. A kasvirág tisztítja a vért és a nyirokcsomókat, segíti a fertőzés elleni antitestek keringését és elősegíti a mérgező anyagok eltá­volítását. Szedjen mindegyikből két hétig napi két kapszulát.”

Fokhagyma. Ennek az ismert növénynek antibiotikus hatása van, mondja dr. Haas. „Elpusztítja a kórokozókat és a tüneteket gyorsabban el­mulasztja.” Naponta háromszor két-három olajmentes fokhagymakapszu­lát ajánl.

A gyógyteák ugyanilyen hatásosak lehetnek, mondja dr. Timothy Van Ert. Íme az ő receptjei:

Édesgyökértea. Dr. Van Ert azt állítja, hogy ennek a teának fájdalom­csillapító hatása van, enyhíti a sajgó torok okozta panaszokat és egyben köhögéscsillapító. Igya naponta.

Más teák. Jól fog aludni, ha este megiszik egy bögre komló- vagy macskagyökérteát, vagy valamilyen nyugtató hatású gyógyteakeverékből készült főzetet. Ezeknek természetes nyugtató hatásuk van. Még jobb az eredmény, ha ad hozzá egy kiskanálnyi mézet, ami szénhidráttartalma ré­vén altató hatású.

Ne terjessze a kórokozóit!

Amikor köhögnie kell, köhögjön, amikor ki kell fújnia az orrát, fújja ki, de zsebkendőbe (legjobb, ha papír zsebkendőbe) köhögjön és tüsszögjön, ahelyett hogy a kórokozókat szabadjára en­gedné a környezetében, tanácsolja dr. Van Ert. Használat után azonnal dobja ki a papír zsebkendőt és mosson kezet. Egészséges barátai és családtagjai, akik nem szeretnének megbetegedni, értékelni fogják ez irányú erőfeszítéseit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.