Általános egészségi állapot

Megfázás, influenza gyógyteák, gyógynövények

A felső légúti hurutos megbetegedések, a megfázás és az influenza bárkit utolérhetnek, különösen a nyálkás őszi és a „csalóka” késő februári és kora tavaszi időszakban, de a helyes életmód és az erős immunrendszer segíthetnek a betegség megelőzésében. Ha mégsem sikerült volna megelőzni, a természet eszköztára kínál megoldást a kellemetlenségek csökkentésére és a betegség akut szakaszának lerövidítésére.

Miért kell a náthát komolyan venni?

Ma már több százféle változatát ismerjük az influenzát okozó vírusoknak, és valamennyi különféleképpen viselkedés, kisebb-nagyobb mértékben eltérő tüneteket okozva és megnehezítve az immunrendszer dolgát.

A náthát szintén vírus okozza, ám tünetei lassabban, fokozatosan alakulnak ki, és maga a betegség is enyhébb lefolyású, mint az influenza, éppen ezért sokan gondolják, hogy az egyszerű náthából nem kell nagy ügyet csinálni, és úgymond „kihordják lábon”. Ám a mindkét betegség esetében lehetséges súlyos szövődmények miatt (pl. idült hörghurut, arcüreg- vagy tüdőgyulladás) az ágynyugalom elengedhetetlen, különösen amíg lázunk van.

Életmód/ Étrend megfázással küszködőknek

A nátha és az influenzás megbetegedések esetében is az a legjobb, ha egyáltalán nem kapjuk el, és ebben kiemelkedő fontos az életmód szerepe. Például fontos ugyan a jó megjelenés, de ez ne menjen az egészségünk rovására! Öltözködjünk melegen, rétegesen, hordjunk pamut alsóneműt és tartsuk melegen a végtagjainkat! Ne öltözzünk túl, és gyermekeink védelme érdekében őket is kíméljük meg ettől! Arcukat, szájukat pedig hagyjuk szabadon, nehogy végül az azt betakaró kendő vagy sál alatt lecsapódó pára okozza megbetegedésüket!

Ha szeretnénk megelőzni a betegséget, vagy akár gyorsítani a gyógyulást, otthonunkat, irodánkat szellőztessük gyakran és alaposan! Elég, ha az ablakokat rövid időre nyitjuk ki, de gondoskodjunk róla, hogy kicserélődjön a levegő az egész helységben!

Használjunk párologtatót! A fűtés miatti száraz levegőtől kiszáradt nyálkahártya könnyebben fertőződik!

A hidegben igyekezzünk az orrunkon át lélegezni, hogy az orrmelléküregekben fel tudjon melegedni a beszívott levegő, mielőtt a garatba vagy a légcsőbe jutna!

Mindkét betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért influenzajárvány idején igyekezzünk elkerülni a tömeget!

Ételeinket válogassuk gondosan: fogyasszunk sok vitamint, zöldséget, gyümölcsöt! Különösen üdvös ilyenkor a szaguk miatt gyakran elkerült hagyma és a fokhagyma, ezeket érdemes valamilyen formában beiktatni étrendünkbe. Ellenben kerüljük el az édességeket, különösen a cukrot, mert ezek nehezítést jelentenek az immunrendszer számára!

A nátha első tüneteinek észlelésekor megpróbálhatjuk visszaszorítani azt szaunával, szaunázás előtt és közben pedig fogyasszunk gyógyteát!

Náthánál és influenzánál egyaránt elengedhetetlen az ágynyugalom, legalább néhány napig.

Orrcsepp gyanánt használhatunk fiziológiás sóoldatot, amely szintén kapható a patikákban. Cseppentéskor tartsuk úgy egy percig hátrahajtva a fejünket, és forgassuk picit jobbra-balra, hogy a sóoldat jól átöblítse az orrmelléküregeket!

Gyakori kérdés, hogy szedjünk-e antibiotikumot influenzás és náthás megbetegedések esetén, és bizony a kérdés jogos, hiszen az antibiotikumok a baktériumfertőzések gyógyításában használatosak, és mit sem érnek a vírusok ellen. Az orvosi protokoll mégis előírja az úgynevezett felülfertőzések kivédése érdekében az antibiotikumok felírását influenza esetén, amelynek oka, hogy a vírusfertőzés nyomán az immunrendszer legyengül. Beszéljük meg orvosunkkal, hogy feltétlenül szükségesnek tartja-e az antibiotikum szedését, és fogadjuk meg tanácsait!

Gyógynövények

Gyógyteák meghűlésre és influenzára:

Teakeverék a légutak egészségéért: Keverjünk össze 30-30g bodzavirágot, hársfavirágot, kamillát, borsmentát, esetleg pici kakukkfüvet – ezzel óvatosan, mert hatása bár igen sokrétű, az íze nagyon domináns! Egy púpos evőkanálnyit ebből a keverékből forrázunk le 2dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig, majd leszűrve, esetleg kávéskanálnyi mézzel édesítve fogyaszthatjuk. A bodza- és hársfavirág önmagában véve is elegendő lehet, mert a belőlük készülő forrázat csillapítja a köhögést, erősíti az immunrendszert, és láz esetén még az izzadást is fokozza. Emellett a hársfavirág nyugtat is. A borsmenta légúttisztító hatású, enyhíti az influenzával gyakran együtt járó emésztőrendszeri problémákat, míg a kakukkfű szintén a köhögés csillapításában, antiszeptikus-immunerősítő hatásával lehet segítségünkre. A kamilla azulén tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatású, ám hosszútávon a nyálkahártya szárazságát is okozhatja, ezért csak óvatosan vele!

Csipkebogyós teakeverék meghűlésre:

  • 20g csipkebogyó, maggal együtt
  • 15-15g kamillavirág, hársfavirág
  • 10-10g földiszeder levél, zsályalevél, fűzfakéreg
  • 5g hibiszkuszvirág

Immunerősítő és meghűlés elleni tea receptje:

  • 40-40g csalán és kakukkfű
  • 30g keskenyútifű-levél
  • 20-20g hársfavirág és fehérmályva gyökér
  • 15g édesgyökér
  • 10-10g ezerjófű, zsályalevél és mályvavirág

Íze miatt a gyermekek kedvence is lehet az alábbi gyulladásgátló és izzasztó teakeverék, amely 20-20g hársfavirágból, ökörfarkkóró-virágból, bodzavirágból, csipkebogyóból és kakukkfűből készül.

Gyógynövényes kezelések külsőleg

A forró, gyógynövényes lábfürdő a reflexzónákon keresztül is hatnak ránk, emellett az átnedvesedett, átfagyott láb felmelegítésével sok megfázásos megbetegedés megelőzhető. A meleg hatására élénkül a keringés, jobban dolgozik az immunrendszer.

Az átfagyott lábak felmelegítésére és a hidegrázás ellen legjobb a hársfavirág és bodzavirág forrázatával készült lábfürdő. Hagyjuk a forrázatot állni 10 percig, majd öntsük egy lavór jó meleg vízhez úgy, hogy a víz lábszárunkig érjen, és pihentessük benne lábunkat 15-20 percig!

Ha a lábfürdő mellé egy csésze mézes bodzavirág-hársfavirág teát is elkortyolgatunk, még nagyobb – és nem utolsó sorban még kellemesebb – hatást érhetünk el.

Illóolajok

Párologtatásra és inhalálásra is használhatjuk a borsmenta, az eukaliptusz, a mirtusz és a kajeput illóolajának keverékét, illetve a köhögés csillapítására inhaláláskor a fentieket kiegészíthetjük az erdei fenyő, teafa, levendula és a cédrusfa olajával. Inhaláláshoz az olajakat oldjuk fel langyos tejben, és öntsük úgy 1 liter forró vízhez, majd fejünket a tál fölé hajtva takarjuk le egy lepedővel, így lélegezzük be az oldatot!

Használhatunk tovább illóolajokat a lakás és az iroda levegőnek fertőtlenítésére, a fertőzés megelőzésére és a tünetek enyhítésére. Ehhez cseppentsünk a párologtatóba 4-4 csepp citrom, eukaliptusz és 2 csepp borsmenta olajat!

Reflexológia

Kezelendő zónák: orr, orrmellék-üregek, garat, gége, légcső, a hörgők és a tüdő, továbbá érdemes stimulálni a vesét és a nyirokrendszert is. A talpon és a lábfejen, valamint a tenyéren és a kézháton érdemes egyszerre masszírozni a tüdő és a hörgők területét, illetve a köhögési rohamok alatt nyomjuk meg egyszerre mindkét lábon a légutak területét!

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Vab-4, Vab-11, Vab-20, T-5.

Táplálékkiegészítők

Immunrendszerünk legalapvetőbb támogatója a gyulladáscsökkentő hatással is rendelkező C-vitamin. Enyhíti a nátha kellemetlen tüneteit, támogatja a szervezet védekező képességét, ezáltal lerövidítve a betegség lefolyását. A betegség alatt érdemes nagy dózisban szedni a szokásos napi 60mg-os alapbevitel helyet. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha lassan, fokozatosan felszívódó C-vitamint használunk, vagy apránként, a nap folyamán több részre elosztva vesszük be, hiszen a fölösleges C-vitamin a vizelettel a szervezetből hamar kiürül, ami ráadásul még a vesét is megterheli.

Jól bevált immunerősítő hatásáról ismeretes még a bíbor kasvirág kivonata, azaz az Echinacea csepp, valamint a cink.

Az A-vitamin illetve a béta-karotin, ami gyakorlatilag az A-vitamin provitaminja segítik a gyulladt nyálkahártya regenerálódását.

A bakteriális felülfertőzések kivédésére pedig szedhetünk fokhagyma kivonatát is tartalmazó, antibakteriális hatású táplálékkiegészítőket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.