Gyermekbetegségek

Sebek a gyereken, kezelésük

A sebek megszakítják a szervezet elsődleges védőrétegének számító bőr folytonosságát. Gyakran érinthetik a bőr alatt elhelyezkedő szöveteket: izmokat, idegeket, csontokat.

Mi történik:

  • felszíni seb, amikor a sérülés csak a bőr­réteget és a hajszálereket érinti, ekkor horzsolásról beszélünk. Csekély mennyiségű vérzéssel jár együtt.
  • mély seb; az izmok, csont, belső szervek és fontosabb vérerek is sérülnek
  • mélyre hatoló seb; a sérülés valamely anatómiai üreget is érinti, pl. hasüreg vagy mellkas.

Keletkezésük és formájuk alapján a seb lehet: vágott (metszett), szúrt, tépett zúzott (harapott), roncsolt, vagy okozhatja tüske-szilánk.

A sebek típusai

Vágott (metszett) seb – gyerekkorban nagyon gyakori. Bő vérzéssel jár, ha erekkel átszőtt részt érint (ujj, hajas fejbőr) vagy mélyen lévő eret roncsol.

Szúrt seb – merőlegesen behatoló testek okozhatják (tű, szög), habár látszólag kicsi a seb, súlyos lehet, ha mélyre hatol és valamilyen belső szövetet vagy szervet érint. Vigyük a gyereket orvoshoz, fő ként, ha a sérülés a szemet, az arcot, a mellkast, a hast, a nyakat érintette; vagy olyan területeket, ahol vastag vérerek vannak, pl. csukló, ágyék, hónalj.

Tépett-zúzott seb: ha leszakad a bőr (mint pl. kutyaharapásnál), ha a tépésen kívül bevérzés vagy vérömleny is keletkezik

Tüske vagy szilánk okozta seb: állandó és kellemetlen fájdalmat okoz, finoman kell kezelni. A tüske hegye rézsútosan hatol a bőrbe, gyakran beleszakad, a felszínen esetleg csak egy csepp vér látszik.

Mi a teendő?

A sebek esetében a leg­gyakoribb komplikáció a fertőzés, ezért arra kell törekednünk, hogy a kezelés közben a maximális higiéniát biztosítsuk. Alaposan mossuk meg vízzel és szappannal a kezünket, töröljük meg, fertőtlenítsük, és ha lehetséges, vegyünk fel gumikesztyűt.

A gyerekek esetében a sebek elsősorban horzsolások. Ezeket elég lefertőtleníteni és leragasztani egy ragtapasszal. Kis, felszíni sérülések esetén folyóvízzel és szappannal mossuk le a sebet kb. 3 percen keresztül. Közben távolítsuk el a sebből a belekerült anyagok maradványát (kavicsot, földet, üvegdarabokat, tüskét stb.). Azután steril, hidrogén-peroxidba áztatott gézzel fertőtle­nítsük le a sebet. Ne használjunk nedvszívó pamutot, mert a szálai beleragadhatnak az alvadt vérbe, és amikor leszedjük a tapaszt, letéphetjük vele együtt a frissen képződött vart.

Az alkohol és a jódtinktúra, ha közvet­lenül a sebre öntik, károsodást okozhatnak. Ezután a sebet egy steril gézzel takarjuk be, és ragtapasszal ragasszuk le, ha lehet, csak a szélén, így a középső részen a seb szel­lőzni tud. Ha a seb nincs kitéve a fertőzés veszélyének, szabadon is hagyhatjuk, mert ez elősegíti a gyógyulását. Súlyos sebek esetén el kell állítani a vérzést, és meg kell próbálni útját állni az elfertőződésnek. A sebet steril szövettel kell befedni, a gyereket a földre fektetni, a lábát magasra emelni, hogy a vér az agyba jusson, és be kell takarni, amíg a mentők megérkeznek.

Szövődmények, mentők

Néhány esetben a seb helye (mellkas, has, szem) vagy kiterjedése (a seb szélei nem tudnak összeérni, ezért összevarrásra van szükség) vagy mert mélyen érinti a belső rétegeket (törés, bő vagy belső vérzés) növelheti a szövődmények kialakulásának esélyét.

Ezekben az esetekben rögtön hívjunk mentőt, és ne próbáljuk meg a testből kivenni az idegen tárgyakat, súlyosbítva ezzel a vérzést; ezt hagyjuk az orvosokra. Ha a mélyre hatoló sebek a hasat érintik, semmiképpen sem adjunk inni a gyereknek, még akkor sem, ha nagyon kéri.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.