Gyermekbetegségek

Rovarcsípés, poloska, kullancs kezelése

A rovarokkal való érintkezés helyi sérülése­ket okozhat a bőrön, de egyéb tüneteket is kiválthat.

Mi történik

A rovarcsípés okozhat kisebb-nagyobb zavarokat a szervezetben. A szúnyogcsípés jellemzően viszket, kellemetlen, de hamar elmúlik. A hártyásszárnyúak (méh, darázs, lódarázs -> képek lent) csípése viszont erősebb és tartósabb reak­ciókat vált ki, az arra hajlamos embereknél súlyos általános tüneteket okozhat, ami akár életveszélyes is lehet (anafilaxiás sokk).

Hártyásszárnyúak

A kullancs-, poloska-, bolha-, bögölycsípés helyi tüneteket okoznak, mint például kivörösödés, duzzanat, viszketés, fájda­lommal járnak, illetve helyi vagy általános fertőzést is előidézhetnek.

Mit tegyünk?

Enyhe tünetek esetén külsőleg (gél vagy krém formájában), illetve belsőleg (szájon át cseppekben vagy tablet­tában) antihisztamint adhatunk. Súlyosabb tünetek fellépésekor szájon át kortizon adható.

Homeopátia

A következő homeopátiás szerek adhatók: Cantharis 5CH az erősebb helyi reakció esetén, ha savóval teli hólyagok képződnek és az égő érzés hideg hatására csökken. A Pyrogenium 5CH a bakteriális fertőzések megelőzésére való. A Tarentula cubensis 5CH erős gyulladás esetére, ami erős fájdalommal, dagadással, helyi bőrkeményedéssel jár; esetleges vérömleny kialalakulásakor. Az Apis mellifica 15CH 3 labdacs naponta háromszor rózsaszínű dagadás esetére, amikor csíp, éget, és hideg vizes borogatásra enyhülnek a tünetek. Azoknak a gyerekeknek, akik úgy tűnik, vonzzák, a rovarokat megelőzésképpen adhatunk Ledum palustre 5CH-t

Növényterápia

A csípésre egyenlő arányban a következő keveréket alkalmaz­hatjuk: Calendula (Körömvirág) tinktúra, Ledum palustre (Homeopátiás szer, alap­anyaga a mocsári molyűző) tinktúra és Phytolacca tinktúra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.