Gyermekbetegségek

Rovarcsípés, poloska, kullancs kezelése

A rovarokkal való érintkezés helyi sérülése­ket okozhat a bőrön, de egyéb tüneteket is kiválthat.

A természet ébredésével felélednek az élősködők is, és a sza­badban kirándulva óhatatlanul is találkozhatunk jó néhánnyal. A kullancsok az egyik leggyakrabban emlegetett rovarok, amelyek számos kórokozót hordozhatnak, így fertőző forrásnak számítanak. Magyarországon ma közel 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget. A mindennapokban észlelt „kullancshisztéria” miatt fontos néhány tévhitet száműzni és megnyugtatni a kedélyeket.

Mi történik

A rovarcsípés okozhat kisebb-nagyobb zavarokat a szervezetben. A szúnyogcsípés jellemzően viszket, kellemetlen, de hamar elmúlik. A hártyásszárnyúak (méh, darázs, lódarázs -> képek lent) csípése viszont erősebb és tartósabb reak­ciókat vált ki, az arra hajlamos embereknél súlyos általános tüneteket okozhat, ami akár életveszélyes is lehet (anafilaxiás sokk).

Hártyásszárnyúak

A kullancs-, poloska-, bolha-, bögölycsípés helyi tüneteket okoznak, mint például kivörösödés, duzzanat, viszketés, fájda­lommal járnak, illetve helyi vagy általános fertőzést is előidézhetnek.

Mikor aktívak a kullancsok?

Hazánkban az első kullancsok április elején jelennek meg. Voltaképp mindenütt előfordulhatnak, ahol az őket hordozó gazdaál­lataik (rezervoár) élnek, így nagytestű emlősállatok élőhelyén is gyakran fellelhetők. Különösen a tölgyeseket, árnyékos helyeket kedvelik, ezért az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkod­nak legszívesebben. A kullancsok napokig is képesek ülni a növé­nyeken és első pár lábukat antennaként lengetve várják áldozatukat.

Terjedésüket talán ellenálló képességük biztosítja számukra

Széles hőmérsékleti és nedvességi határon belül képesek fennma­radni. Élelem nélkül hónapokig, sőt évekig képesek élni hibernálódott állapotban. A megtermékenyített nőstény egyszer rak petét, azután elpusztul. A petéből kikelő lárvák kisemlősökön (rágcsálók) és madarakon, hüllőkön telepszenek meg. Vedlést követően nim­fákká alakulnak. A nimfák elsősorban kisemlősökön szívnak vért, majd újabb vedlést követően felnőtt kullanccsá (imágó) válnak. A kullancsok ebben az akár két évig is tartó fejlődési szakaszukban (pete-lárva-nimfa kifejlett kullancs) többször szívnak vért, ennek során fertőződhetnek meg.

A kullancs fertőzése

A kullancs béltraktusába került kórokozó a vérszívás során a nyálmirigyekbe jut és csípéskor a nyállal vivődik át. A nőstény a szájrészét mélyen a bőrbe fúrja, elülső lábaival pedig lehorgo­nyozza magát, így akár 5-7 napig is képes folyamatosan vért szívni. Szúráskor a nyálával érzésteleníti a bőrt, ezért sokszor észrevétlen marad. Az első órában csak nyiroknedvet szív, majd 4-6 óra múlva találja meg az első véreret és akkor már vért is szív. Legtöbbször a vérszívás közben megnagyobbodott idegen testként észlelt állatot érzékeljük több óra vagy néhány nap múlva.

Ezért fontos, hogy kiránduláskor zárt öltözetet: hosszúnadrágot, zoknit, cipőt viseljünk, és használjunk rovarűző szereket. A kémiai szerek illata elűzi a rovarokat. A természetben tartózkodás után érdemes alaposan átvizsgálni testünket, különösen a vékony bőrrel fedett hajlatokat (hónalj, fülek mögött) és a hajas fejbőrt.

Mit tegyünk?

Enyhe tünetek esetén külsőleg (gél vagy krém formájában), illetve belsőleg (szájon át cseppekben vagy tablet­tában) antihisztamint adhatunk. Súlyosabb tünetek fellépésekor szájon át kortizon adható.

Kullancsok által közvetített fertőzések (Lyme)

kullancs által terjesztett számos betegség közül gyakoriságuknál vagy a betegség súlyossága miatt kiemelkedő jelentőségűek a kullancs-encephalitis, a Lyme borreliosis, a tularaemia.

A betegség kórokozója vírus, melynek természetes hordozói a vadon élő kisemlősök. Vérszívás útján fertőződnek a kullancsok és fertőzik meg az embert. Ritkán, de előfordul a fertőzésnek egy más útja, amikor is a fertőzött szarvasmarha vagy kecske nyers tejének fogyasztása közvetíti a fertőzést.

Jegyezzük meg! Magyarországon a védőoltások bevezetése előtt évi 200-400 megbetegedés fordult elő. 1997 óta ez a szám 100 alá csökkent, de mindig van súlyos lefolyású, akár halállal végződő megbetegedés is.

A betegség megjelenése – a kullancsok szaporodási ciklusának megfelelően – szezonalitást mutat, főleg a tavaszi-nyári hónapokra tehető.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Lappangási ideje 7-14 nap. Enyhe formája lázzal „influenzaszerű” felső légúti tünetek­kel jár, és nem alakulnak ki idegrendszeri tünetek. Súlyosabb formájában a bevezető tünetek után átmeneti láztalanság következik, majd ismételt lázkiugrás (kétfázisú láz­menet) mellett, vállövi fájdalmak, heves fejfájás jelzi az idegrendszeri manifesztációt.

Ez lehet enyhe savós agyhártyagyulladás, de lehet maradandó bénulások­kal járó agyvelőgyulladás is. Jellegzetes lehet a vállöv izomzatának bénulá­sa. A betegségnek specifikus kezelése nincs, de védőoltással megelőzhető. Az aktív védőoltás elölt vírust tartalmazó oltóanyaggal történik. Az alapimmunizálás három oltásból áll, ez biztosítja a teljes védelmet, melynek fenntartásához 3-5 évenkénti emlékeztető oltás szükséges.

A csípés helyét fertőtlenítő oldattal érdemes bekenni. Egy-két napig lencsényi bőrpír és viszketés jelentkezhet, ami a „csata helyszínét” jelzi, vagyis az immunrendszer védekező mechanizmusai beindul­nak. Ez a folt rendszerint néhány nap múlva elmúlik. Egyéb foltok, bőrtünetek és kísérő panaszok esetén viszont érdemes orvoshoz fordulni!

Homeopátia

A következő homeopátiás szerek adhatók: Cantharis 5CH az erősebb helyi reakció esetén, ha savóval teli hólyagok képződnek és az égő érzés hideg hatására csökken. A Pyrogenium 5CH a bakteriális fertőzések megelőzésére való. A Tarentula cubensis 5CH erős gyulladás esetére, ami erős fájdalommal, dagadással, helyi bőrkeményedéssel jár; esetleges vérömleny kialalakulásakor. Az Apis mellifica 15CH 3 labdacs naponta háromszor rózsaszínű dagadás esetére, amikor csíp, éget, és hideg vizes borogatásra enyhülnek a tünetek. Azoknak a gyerekeknek, akik úgy tűnik, vonzzák, a rovarokat megelőzésképpen adhatunk Ledum palustre 5CH-t

Növényterápia

A csípésre egyenlő arányban a következő keveréket alkalmaz­hatjuk: Calendula (Körömvirág) tinktúra, Ledum palustre (Homeopátiás szer, alap­anyaga a mocsári molyűző) tinktúra és Phytolacca tinktúra.

Mi a veszélyesebb: a kullancs és szúnyogcsípés vagy a rovarriasztó szerek használata?

A csípés. A kullancsok a Lymekór, és a kutyákat veszélyeztető babéziózis és ehrlichiosis, valamint az anaplazmózis kórokozóit hordozhatják Magyarországon. Ezek a betegségek súlyos tünetekkel járhatnak, például idegkárosodással, bénulással, sőt akár végződhetnek halállal is. A szúnyogok a nyugat-nílusi lázat és az agyvelőgyulladást terjeszthetik.

A rovarűző szerek leggyakoribb hatóanyaga, a DEET nagyobb és hosszabb ideig tartó védelmet nyújtott az egyik vizsgálatban, mint 15 másik típusú készítmény. A DEET gyermekek számára is biztonságos, amennyiben előírás szerint használják, azaz a legalacsonyabb hatékony dózist alkalmazzák (gyerekeknek 10 százalékos vagy alacsonyabb koncentráció ajánlott), nem viszik fel a javasoltnál gyakrabban a bőrre, és éjszakára lemossák. Ha a DEET bántja az orrát, próbálja ki a szagtalan pikaridint tartalmazó termékeket. Ezek az 1998 óta világszerte forgalomban lévő rovarűzők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberre nem jelentenek veszélyt.

A kullancsok ellen még jobban védheti magát, ha permetrines spray-vel befújja a cipőjét, zokniját, nadrágját és felsőjét ez az anyag pillanatokon belül végez a hívatlan vendégekkel. Vigyázzon, a bőrére ne kerüljön a szerből!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.