Gyermekbetegségek

Korcsolyázás gyermekkorban

Mindenekelőtt a családdal vagy a barátok­kal együtt tölthetjük az időt korcsolyázás közben, nem kell hozzá külön sportléte­sítmény, lehet korcsolyázni a járdán, a té­ren, a játszótereken, a forgalomtól elzárt utcákon. A korcsolyázás összetett sport: megdolgoztatja a lábizmot, a hát-, has- és karizmokat. Javítja a szív és a tüdő műkö­dését, az egyensúlyérzéket és a mozgás­koordinációt.

Fontosabb tudnivalók

A kisgyermek hagyományos kerekekkel fölszerelt korcsolyával 3-4 évesen kezd el sportolni, hatéves kortól adnak rá sorban lévő kerekes görkorcsolyákat. Érdemes jó minőségű korcsolyát vásárolni és különféle eszközöket használni (sisak, térd- és könyökvédő, kesztyű). A korcsolya különféle ágai az akrobatikus korcsolya, amelyben szlalom- és ugróversenyeket rendeznek, a jéghoki, a műkorcsolya és a gyorskorcsolya.

Korcsolyázás veszélyei

A legnagyobb veszélyeket az esések okozzák, amelyek csukló- és kéztörést, továbbá térd-zúzódást (térdsérüléseket) okozhatnak, és ha nem veszünk föl sisakot, akkor koponyasérülés is történhet.

  • Műkorcsolya: Lehet egyéni vagy páros, nagy technikai és erőnléti felkészü­lést igényel, jó mozgáskoordinációt, erős izomzatot. Mindezekhez nagy áldozatra és odaadásra van szükség. A sportág célja, hogy a korcsolyával elvégzett különféle – akár akrobatikus elemekkel tarkított – gyakor­latok minél tökéletesebbek legyenek, amit szakértőkből álló zsűri pontoz. A baletthez hasonlóan ezt is 3-5 éves korban érdemes elkezdeni, az edzésórák száma fokozatosan emelkedik, ami 11 éves korra eléri a heti húsz órát.
  • Gyorskorcsolya: Hatásaiban és veszé­lyeiben hasonló a görkorcsolyához. Az egyet­len lényegi különbség a korcsolyában van: a korcsolyacipő tökéletesen illeszkedik a sportoló lábára és egy 3 milliméter széles acélpengén áll, aminek az elülső részén kis fogak vannak, ami belekapaszkodhat a jégbe. Ezt is 3-5 évesen kezdik kétélű korcsolyával, aztán később, 6 éves kor körül térnek át az egyélű korcsolyára, és ilyenkor kezdődnek a versenyek.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.