Gyermekbetegségek

Tetanusz (merevgörcs) kezelése gyermekeknél

Súlyos, baktérium okozta megbetegedés, amely szinte megszűnt a kötelező védő­oltásnak köszönhetően. Ezt 3 hónapos kortól kezdve kezdik beadni A múlt században, a hatvanas évek elején kezdték alkalmazni, és a 24 évesnél fiatalabbak körében nem tör­tént megbetegedés, a néhány meglévő eset olyan felnőtteket érintett, akik nem voltak beoltva, illetve már hosszú ideje nem kérték beoltásukat.

Okai

A Clostridium tetani baktérium okozza, ami a talajban vagy az állatok belében él. Ez spóra formájában egy akár nem is látható sérülésen keresztül juthat be a szervezetbe. Átlagos lappangási ideje 3-14 nap, a spórák vegetatív módon gyorsan elszaporodnak, és a tetanusz nevű toxint állítják elő, ami az egyik legerősebb ismert méreg, a testben pedig az izmokat támadja meg.

Di-Per-Te oltások: Magyarországon az 1941. január 1. után szü­letettek a kötelező Di-Per-Te oltások révén aktív védekezőképesség tételben részesültek, így ha sebük mély, roncsolt, vagy szennyezett, nekik csak úgynevezett „emlékeztető” oltást (ANATOXIN, röviden AT) adnak.

Tünetek

A betegség jellegzetes tünetei a görcsök és az izom-összehúzódások. A tü­netek előfordulhatnak kizárólag a sérülés környékén, éles fájdalom, izom merevség formájában, amely néhány hétig tart, majd következmények nélkül elmúlik. Az általános tetanusz a gyakoribb. Eleinte fejfájással indul, érzékenység, nyugtalan­ság követi, majd izommerevség lép fel, az egész test görcsöl, rángatózik, megmere­vedik, hátrahajlik. Ezt követően a légzés és a szívverés is leállhat az oxigénhiány miatt, cianózis, széklet- és vizeletürítési problémák léphetnek fel, szívgyulladás, szívaritmia jelentkezhet. A láz lehet alacsony, de akár 40 °C is.

Az újszülöttkori tetanusz szerencsére eltűnt, akkor fordulhat elő, ha a gyermek nem megfelelő higiénés körülmények között születik és a köldökcsonk elfertőződik. Ennek a tünetei hasonlóak az általános tetanusz tünetéhez, de a halandóság ezekben az esetekben igen magas.

Terápia

Tetanuszbetegség esetén elengedhetetlen a kórházi kezelés, a tetanusz elleni szérum a kúra alapja, azaz a tetanusz elleni antitesteket tartalmazó vérsavó ké­pes semlegesíteni a toxint. Ezt követően intenzív és precíz ápolás szükséges.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.