Masszázs fajták

Teljestest-sorozat nyomáspontkezeléssel (siacu)

A siacuban és a kínai masszázsban alkalmazott akupresszúrát ruhán keresztül is végezhetjük. A kezelt személy fekvő testhelyzetben van. Nyomást a kéz és a kar különböző részeivel gyakorolunk, s közben igyekszünk ráhangolódni a partnerre; megpróbáljuk felvenni légzésének ritmusát.

A hát

Az itt bemutatott siacu technikával nagyszerűen kilazíthatjuk a hátat. Először könnyed, majd egyre erősebb nyomást alkalmazunk.

Hát masszírozása

1. A kezelt személy a hasán fekszik, karját maga mellé vagy a feje fölé helyezve. Térdeljünk mellé, s egyik kezünket helyezzük pár másodpercre a keresztcsontra, hogy kettőnk légzése harmóniába kerüljön. Ezután helyezzük mindkét tenyerünket a hát tőlünk távolabb eső oldalára, s masszírozzunk a gerinctől kifelé, amíg a vállhoz nem érünk. Ismételjük háromszor-ötször, a másik oldalon is.

2. Emelkedjünk fél térdre. Tegyük tenyerünket a derék két oldalára, s egyen­letes erőt kifejtve masszírozzunk a farpofáktól indulva. Haladjunk lassan felfelé a háton, a nyomás erejét növeljük fokozatosan. A gerincet ne érintsük. Ismételjük három-öt alkalommal.

3. Ugyanebben a testtartás­ban maradva, a hüvelykujja­kat egyenesen tartva (erre azért van szükség, hogy el­kerüljük az esetleges sérü­lést), deréktól indulva nyom­kodjuk végig a hátat a gerinc mentén egészen a vállig. Is­mételjük háromszor-ötször.

4. Térdeljünk közelebb a vállhoz, fogjuk meg, és szorítsuk kb. húsz másodpercig. Ismételjük háromszor. Tegyük a hüvelykujjunkat a nyak tövére, és gyakoroljunk nyomást a két lapocka között. Haladjunk oldal­irányba két centiméte­renként a váll széléig.

5. Kényelmes pózban foglaljunk helyet a kezelt személy fejénél úgy, hogy letekinthessünk rá. Tegyünk egy kicsi törülközőt a homloka alá.

Nyak masszírozása

Ujjainkkal gyakoroljunk egyenletes nyomást a nyak­izmokra, a váll és a koponyaalap közötti területet masszírozva. Majd hüvelykujjainkat egymás mellé helyezve egyenes vonalban haladva masszírozzuk végig a fejtetőt. Ismételjük ötször.

A láb és a csípő

Ez a könnyed, hat lépésből álló akupresszúrás sorozat csodásan felfrissíti a fáradt lábat.

1. A kezelt személy mellé térdelve helyezzük alkarunkat a farizomra, és gyakoroljunk nyomást erre a vaskos izomcsoportra.

Csipő masszírozása

Kezdjük fönt, a csípőnél, majd lefelé haladva dolgozzuk meg az egész területet. Ha erős testalkatú emberről van szó, használjuk a térdünket és a kö­nyökünket, hogy növeljük a nyomás erejét. Ismételjük háromszor-ötször, majd a másik oldalon is végezzük el.

2. Maradjunk ugyanazon az oldalon, és ökölbe szorított kézzel gyakoroljunk nyomást a comb hátsó felére.

Fenék nyomkodás

Kezdjük a térdhajlat fölött, a nyomást lassan haladva fejtsük ki. Közben a csuklónk haj Utasával próbáljuk az izmokat még jobban kilazítani. Ha erősebb nyomásra van szükség, használjuk mindkét öklünket vagy a tér­dünket.

3. Párnával gyengéden támasszuk alá az alsó lábszárat, hogy minél kényelmesebb legyen a kezelt személynek, majd üljünk mellé.

Vádli nyomkodása

A saroktól a térdhajlat felé haladva tenyérrel alkalmazzunk enyhe nyomást a lábszárra. Ez a mozdulatsor nagyon jól bemelegíti a vádlit. Gyakorol­junk nyomást oldalirányból a középvonal felé haladva. A mozdulatsort ismételjük három-öt alkalommal.

4. Térdeljünk a kezelt személy lába mögé, s tegyük a lábszárát a combunkra. Hüvelykujjunkkal gyakoroljunk közepes erősségű nyomást az egész alsó láb­száron. Amikor elérjük a vádli felső részét, próbáljuk finoman szétválasztani az összetapadt izmokat. Ismételjük három-öt alkalommal.

5. Hüvelykujjunkkal gyakoroljunk nyomást a sarok körül, és húzzunk vonalakat az egész talpon, amíg el nem érjük a lábujjakat.

Talp nyomkodása

Utána ököllel gyakoroljunk nyomást a talpra. Végül nyomkodjuk végig a lábfej belső élét, amely a reflexológia szerint a gerinccel áll kapcsolat­ban. Ismételjük meg az összes mozdulatot a másik láb­száron és lábfejen.

6. A láb masszírozásának befejezéseként hajlítsuk be a kezelt személy alsó lábszárát, és tegyük a két lábfejet keresztben egymásra úgy, hogy az ellentétes farpofán nyugodjanak.

A láb masszírozása

A bokánál keresztezzük a lábat. A lábfejre gyakorolt enyhe nyomás megnyújtja a lábszár elülső részét. Cseréljük meg a keresztezést (amelyik alul volt, az most felül lesz), és nyomjuk ugyanúgy tíz másodpercig.

A test elülső oldala

A kellemes nyomáspont masszázs­-sorozatot a test elülső részén fejezzük be.

1. Kérjük meg a kezelt személyt, hogy feküdjön a hátára. A térde alá tegyünk párnát. Térdeljünk az egyik lába mellé, s fektessük a tenyerünket az alsó lábszárra.

Combrész nyomkodása

Halad­junk a tenyerünkkel fölfelé, enyhe nyomást gyakorolva végig a lábon, egészen a csípőig. A combrésznél erőseb­ben nyomjuk. Ismételjük lassan, három-öt alkalommal, a másik lábon is.

2. Térdeljünk kényelmesen a kezelt személy fejéhez úgy, hogy letekinthessünk rá. Tegyük a tenyerünket a mellkas két oldalára, majd középről indulva enyhén nyomjuk meg úgy, hogy a mellkas izmai megnyúljanak.

shiacu-2

Folytassuk a nyomást a vállon. Ismételjük a mozdulatsort három-öt alkalommal, fokozatosan emelve a nyomás erősségét.

3. Maradjunk ugyanebben a testhelyzetben, majd he­lyezzük hüvelykujjunkat a mellkas közepére, a szegy­csont két oldalához.

shiacu szegycsont

Lassan nyomkodjuk végig a kulcs­csont alatti sávot, egészen a vállig. Ismételjük a mozdulatsort hét-tíz alkalommal.

4. Térdeljünk a kezelt személy mellé. A felkar alkosson derékszöget a törzzsel, az alkar álljon ugyanilyen szögben a felkarhoz képest, a tenyér felfelé néz.

shiacu-vall

Gyakoroljunk nyomást a mellkasra, majd folytassuk a felkar belső oldalán. Ismételjük háromszor-ötször.

5. A kezelt személy mellett térdelve vegyük az ölünkbe a kezét. A könyökízülettől indulva nyomkodjuk végig az alkart egészen a csuklóig. Ismételjük meg, majd masszí­rozzuk meg a tenyeret és az ujjakat. Végezzük el mindkét mozdulatsort a másik karon is.

6. Guggoljunk a kezelt személy feje fölé. Fogjuk meg a karját, és gyengéden húzzuk magunk felé, közben dőljünk enyhén hátra.

shiacu-kar-feszitese

Tartsuk ki a mozdulatot tíz-húsz másodpercig, majd ismételjük meg. Végül hagyjuk a kezelt személyt lassan felkelni, és kínáljuk meg vízzel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.