Babaápolás

Fontosabb látásvizsgálatok gyermekkorban!

Újszülöttkorban, valamint az első néhány hónapban fontos, hogy néhány veleszületett, vagy korai szembetegséget diagnosztizáljunk. Ilyen a veleszületett szürke hályog, egyes daganatok és szemfertőzések. Később – iskola előtti kor­ban – igen gyakoriak a nem diagnosztizált látásproblémák, amik a gyerekek 5-10%-át érintik. 2-5%-uk kancsal vagy súlyos látásgyengülése van (ún. lusta szem, amelyiket-kevesebbet használja, ezért rosszabb látásképességet mutat).

Korai felismerés fontossága

A korai felismeréssel és beavatkozással jó eredményeket lehet elérni. Például ha csecsemő- vagy kisgyerekkorban diagnosztizálják a kancsalságot vagy az ambliopiát (tompalátás), korai terápiával a tökéletes látást is el lehet érni. Két és fél, hároméves kor alatt a szűrővizsgálatok elvégzése igen nehéz, ezért nagyon fontos a megfelelő együttműködés a szülők, illetve az orvos és a gyerek között. Ennél idősebb korban könnyebb a helyzet, mert elvégezhető a sztereó­teszt vagy a Lang-teszt.

Szűrővizsgálatok és speciális tesztek

Közvetlenül a születés után

Főként a koraszülötteknél és rizikófaktoros babáknál vagy legkésőbb az egy hónapos státuszvizsgálaton végzik el az úgynevezett vörös reflexet.

Nem túl világos helyen a szemész az ölben tartott babával szemben állva, a szemfenéket vizsgáló műszerrel a fényt a pupilla felé irányítja, és megvizsgálja a szem belső szerkezetét, hogy a retina előtti rész áttetsző és a szem belseje pirosnak látszik-e; ha átlátszatlan (például fehéres folt látszik), az valamilyen betegségre utal. Ilyen például a veleszületett szürke hályog, a daganatok, a szem­fertőzések. Ugyanezen alkalommal még a következő vizsgálatokat végzik:

Pislogásreflex

Finoman ráfújnak a szemre, és megnézik, hogy a szemhéj reagál-e.

Pupillareflex a fényben

Fénycsíkot irányítanak az egyik szembe, miközben a másikat letakarják. Ezalatt a pupilla reakcióját vizsgálják. Ha összehúzódik, az azt jelzi, hogy a fényingert vezető idegpálya normális.

Szaruhártyareflex

Félhomályos helyen fénysugarat irányítanak a baba orrnyergére, megfigyelik a szem felszínén a visszaverődő fénypontokat. Ha ezek a képek ugyanabban a pontban vannak mind a két szemen, kizárhatjuk a kancsalságot.

Ezek a vizsgálatok meghatározott időközönként a státuszfelmérésekkor meg­ismétlődnek.

6-10 hónapos korban ellenőrzik a szemmozgást. Felkeltik a baba figyelmét valamilyen, hangot nem adó tárggyal (általában egy színes játékkal), amit a látókörébe tesznek, és megfigyelik, vajon a szeme követi-e a tárgy mozgását.

1 éves kor körül végzik el az úgynevezett cover-uncover tesztet. Az egyik szemet letakarva, majd felfedve (innen az elnevezés) felismerjük az esetleges kancsalságot.

Tompalátás: olyan állapot, amiben az egyik vagy mindkét szemen csökkent a látásélesség, de az esetek többségében nincs kimutatható szervi ok. Csak gyermekkorban kezelhető, 8-12 éves korig.

18 hónapos kortól kétéves korig végzik a sztereo- vagy Lang-tesztet, melynek segítségével a térbeli látás megléte vagy hiánya állapítható meg. Ennek során egy papírlapot tartanak 40 cm távolságban a gyermek homlokával párhuza­mosan, és fehér-fekete pontok által kirajzolódott figurákat (cica, csillag, autó, félhold, elefánt) kell felismernie, illetve megneveznie a kisgyermeknek.

Az egyik lapon három figura található, amelyet egy egészséges szemű gyerek – aki mindkét szemét használja a képalkotáskor – kiemelkedve lát. A másik lapon három, plusz egy olyan tárgy látható, amely egy szemmel is érzékel­hető. Azok a gyerekek, akik nem látják az első képen lévő figurákat, vagyis nem próbálják megfogni azokat, a másik lapon viszont látnak valamit, nem látnak mind a két szemükkel, tehát kancsalságban, ambliopiában vagy más szemproblémában szenvednek, ami aszimmetrikus látást eredményez.

Hároméves kor körül használhatunk szemészeti táblákat, amelyek egymás alatt, sorban szimbólumokat ábrázolnak. Ezek lehetnek rajzok, geometriai alakzatok, számok, betűk, amelyeket a gyereknek kérésre fel kell ismernie, és meg kell neveznie.

Hatéves kortól már a klasszikus, a felnőtteknél is használt táblákat mutatjuk az ábécé betűivel.

A szülő megfigyelése a gyermek látásáról

A szülőnek hatalmas szerepe van abban, hogy korán észrevegye gyermeke látásprob­lémáit, és erről beszámoljon a gyerekorvosának.

  • Egyéves kora előtt: a baba a mama arcát figyeli-e, és követi-e a tárgyak mozgását? Sokat könnyezik a szeme? Kancsalnak tűnik? Nem viseli jól a fényt?
  • Egyéves kor felett: úgy tűnik, hogy jól lát a gyerek? Ha egy tárgyat néz, nagyon közel húzza a szeméhez? Kancsalnak tűnik? Mindig az egyik oldalra tartja a fejét? Sokszor dörzsöli a szemét? A következő években arra is figyelni kell, nem gyötri-e visszatérő fejfájás, esetleg zavartság.

Esotrópia és exotrópía

Szem kancsalságának vizsgálata

Ahhoz, hogy sztereoszkópikus látásunk legyen, ami egy képet alkot, a szemeket egyenként hat izomnak kell kontrol­lálnia. Ezek hosszúságában vagy illeszkedésüknél a legkisebb eltérés, vagy a szemizmok eltérő erőssége ahhoz vezet, hogy nem megfelelő pozíciót vesznek fel a szemgolyók. Különösen akkor, ha az egyik szem fáradtabb, mint a másik. Ezt a helyzetet általában trópiának nevezzük: esotrópia a befelé fordulás, exotrópia pedig a kifelé irányuló kancsalság.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.