Gyógyító természet

A nátha természetes gyógymódja

A nátha tulajdonképpen az orr nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, amelynek mirigyei bő váladékot termelnek. Részben meghűlés, részben bizonyos vegyi szerek izgató hatására tör ki (izgató gőzök vagy gázok belégzése). A heveny módon, hirtelenül keletkező náthát gyakran nem is tekintik betegségnek, hanem inkább kellemetlen és gyakori zavarnak, ami csak akkor válik igazi betegséggé, ha ez a szomszédos garatra, az orr melléküregeire és a fülre is átterjed.

Nátha

Jegyezzük meg! Igen gyakran azonban a nátha csak más komoly megbetegedések kísérő tünete. Nemritkán látjuk, hogy kanyaró, influenza, tüdőgyulladás, diftéria náthával kezdődik.

A náthát fertőző betegségnek kell tekinteni!

Sokszor egymás után betegednek meg a családtagok. Vannak egyes emberek, aki évről évre megnáthásodnak (ún. száraz nátha). Minden nátha bizonyos veszélyeket rejt magában, miért is helytelen a náthát lekicsinyelni, főleg ha a fennálló nátha mellett hőemelkedések, egyéb szerveken tünetek lépnek fel. A nátha kórokozója nem egységes; kellemetlen közérzetet okoz, levertség, étvágytalanság, fejfájás kíséri.

A nátha főbb tünetei

Orrunk eldugul, a légzés csak szájunkon át lehetséges. Kezdetben gyakori a tüsszentés, majd bő orrváladék ürül, ami később sárgás színezetű lesz (gennyessé válik). Az orr nyálkahártyája megduzzad, a kagylójáratok beszűkülnek, a szaglóérzés eltompul. Vérszegény, ideggyenge egyének sokkal gyakrabban betegszenek meg náthában, mint edzettek. Ezen élettapasztalat máris megmutatja a nátha kezelésériek és megelőzésének az útját és a természetes gyógymód nagy fontosságát.

A nátha tüneteinek kezelése

A már kitört nátha kezelésére ősidőktől kezdve a meleget alkalmazzák, gőzfürdők, izzasztó pakolások alakjában. Első jeleit 4-5 perces forró, 45°C-os lábfürdő néha csírájában elfojtja. Akinek módjában áll, az a nátha kitörésekor feküdjön azonnal ágyba, előbb vegye a fent leírt forró lábfürdőt, hőemelkedés esetén langyos törzsborogatást, három óránként igyon egy-egy csésze forró hársfateát citrommal, amitől alaposan kiizzad.

Bier professzor, a világhírű sebész ajánlatára a homeopathák egyszerű eljárást ajánlanak, ami azonban csak a nátha első óráiban alkalmazható. Egy pohár vízbe cseppentünk egy csepp jódtinktúrát, azt igyuk meg. (Teljesen ártalmatlan eljárás, ami feltétlenül megkísérelendő!) A természetes gyógymód egy másik eljárása heveny nátha esetén a folyadékbevitel megszorítása, ami eredményesen csökkenti a túlságos váladékképződést.

Az idült nátha okai és kezelése

Az idült náthának a legkülönbözőbb okai lehetnek, így gyakori meghűlés, poros levegőben való tartózkodás, rossz vérkeringés, hideg lábak, orrpolip, garatmandula-duzzanat. Az idült náthának okait mindenkor szakorvos állapítsa meg, aki igénybe veszi a természet gyógyeszközeit, orröblítéseket ajánl gyógyfüvek oldatával (mezei zsurló), avagy a sós gyógyfürdők berendezéseit (inhalatóriumok, belégzőkészülékek). Ott, ahol ideggyengeség, vérszegénység, az edzettség hiánya a kiváltó ok, a különböző hideg vizes procedúrák általános alkalmazása (az egész testre) helyénvaló. A szubalpin és hegyi levegő, bizonyos más esetekben a tengeri klíma, sós víz, alkalmas idült náthák gyógyítására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.