Gyógynövények

Illatos muskátli összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Illatos muskátli története, általános ismertetője

Bár általánosan és hibásan „gerániumnak” is nevezik, ezek a népszerű növények a Pelargonium nemzetséghez tartoznak, és főleg Dél-Afri­kában honosak. Körülbelül 250 fajuk létezik, különböző illatú, alakú és méretű levelekkel, és különböző árnyalatú virágokkal a rózsaszíntől a fehérig. Az illatos muskátlikat a 17. században vezették be Angliába és Európa más részeibe Cape Providence-ből, de a 18. századig, amikor a francia parfümipar felfedezte, még nem voltak népszerűek.

Az illatos muskátlik számos különböző illóolajat tartalmaznak, és ezeknek köszönhető, hogy a növények gyümölcsös vagy fűszeres illa­tokat bocsátanak ki, mint narancs, citrom, rózsa és balzsam, vagy akár ezek közül egyszerre kettőnek, vagy még többnek a keverékét. A leg­kedveltebbek a P. graveoiens faj, a rózsamuskátli, és a P. ‘Attar of Roses’ fajta, melyek rózsaolaj (vagy Turkish delight – népszerű török édesség) illatúak.

A rózsamuskátliból nyert gerániumolaj ránctalanító, és csillapí­tó aromája van, az aromaterápiában különböző betegségek kezelésé­re használják. Az olaj a parfümiparnak is fontos alapolaja lett, a női és a férfiillatokban egyaránt.

  • Ugyan évelő növény, az illa­tos muskátlit általában csere­pes növényként nevelik, mert nem fagytűrő.
  • Mint minden muskátlit, ezt is könnyű dugványról szapo­rítani, melyet, késő nyáron szedünk, és melegen, megfe­lelően világos helyen és kö­zepesen száraz levegőn gyö­kereztetünk üveg alatt.
  • Számos szép fajtája létezik, mint például a ‘Chocolate Peppermint’, ‘Prince of Orange’ és ‘Cola Bottles’.

Konyha

A friss, illatos muskátli leveleket borecethez adhat­juk, hogy egyedi ecetes öntetet készítsünk. ízesíthe­tünk vele lekvárt, zseléket, pudingokat, vaníliásodét, fagylaltot és desszertönteteket, továbbá gyógynö­vényteát, gyümölcsbólét és fröccsöt is készíthetünk belőle. Ha egy rétegnyi levelet teszünk a tepsi aljára tortasütéskor, a levél megízesíti a tortát.

Háztartás

A csodálatos és változatos illatú illatos muskátli kü­lönböző szerepeket tölthet be egy otthonban. Egy vagy több fajta leveleit potpourriba tehetjük, vagy kézöblítő edénybe a főzetét. A leveleinek olaját mén-viaszos bútorfényezőhöz adhatjuk. Az illóolaj lég­frissítőként és aromalámpákban is használható.

A kertben vagy cserépben ne­velt illatos muskátlik nemcsak különböző illatokkal kápráztat­nak el, hanem leveleinek vál­tozatos színeivel, alakjával és méretével is. A népszerű P. ‘Lady Plymouth’-nak fehér szé­lű szürkészöld levelei vannak.

Kozmetika

Néhány levél vagy pár csepp il­lóolaj nagylevelű csodamogyo­róval keverve il­latos arctonik a problémás bőr­re. Érzékeny bőrűek inkább a levelet válasszák, mert az olaj irritációt okozhat.

Gyógyászat

Az illatos muskátli olaját aro­materápiában és masszázshoz is használják depresszió ellen; pihentető, nyugtató és fokozza a kényelem érzetet. A levelek­kel inhalálni is lehet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.