Gyógynövények

Cserjés macskahere és az Illatos macskamenta összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Cserjés macskahere története, általános ismertetője

Közép- és Dél-Európában, különösen a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mindenhol termesztik szerte a világon. A nemesítők a legjobb íz, életerő és legnagyobb hozam elérése érdekében számos lapos és fodros levelű fajtát hoztak létre.

Az ókori görögök a halottak szent növényeként tekintettek a petrezselyemre. Persephoné, az alvilág istennője szent növényének tartották, és petrezselyemkoszorúkat helyeztek a sírokra, illetve temetkezőhelyeken termesztették. A rómaiak ellenben szívesen fogyasztották; bőségesen adták salátákhoz és szószokhoz. Ők voltak azok, akik felfedezték a petrezselyem leheletfrissítő hatását a fokhagyma után. Úgy tartották, hogy enyhíti a részegséget, ezért az iszákosok petrezselyemhajtást hordtak a fejükön, hogy megakadályozza a lerészegedést. A petrezselyem számos néphiedelem sze­replője, például „Sose ültess át petrezsely­met, különben örökké balszerencsét hoz rád!” – hallani. Sőt, ha a petrezselyemben kárt teszünk, az még halált is okozhat.

  • Hajtásdugványokról szaporítha­tó, melyeket a virágtalan hajtá­sokról szedünk nyáron.
  • A macskahere sűrű növésű, ki­váló talajtakaró növény, mely sokféle betegségnek ellenáll.
  • Virágzás után vágjuk vissza a sűrűbb növekedés érdekében. A növény jól tűri a városi szennyezést.
  • Helyettesítő faj a kis-ázsiai macs­kahere (Phlomis russeliana), mely­nek a virágai halványabb sárgák, levelei középzöld színűek.

Gyógyászat

Habára cserjés macskahe­re nem használatos a mai fitoterápiában, újabban kuta­tások folynak illóolajának an­tibakteriális és gombaellenes hatását illetően.

Háztartás

A leveleknek erős illatuk van, szárítva is kiváló illatosítok. A levelekből egykor lámpaka­nócot készítettek.

Konyha

A macskaherét viszonylag rit­kán használják étkezési célra. Görögországban viszont, ahol bőséggel terem vadon, gyűjtik a leveleit, és szárítva más ha­sonló illatos növényekkel keve­rik eladásra helyi ételek ízesí­téséhez. Jól illik kiadós pörköl­tekhez és ragukhoz. Egy vagy két erősen illatozó levél ele­gendő egy frissítő tea elkészí­téséhez.

Illatos macskamenta története, általános ismertetője

Az illatos macskamenta az ajakosvirágúak családjába tartozik, ahová a menták is. Illatos leveleivel és fehér virágaival kevésbé látványos, mint a kék virágú macskamenta fajok, de a történelem során fontos szerepet játszott számos betegség gyógyításában. Fagytűrő évelő növény, ami Európában és Ázsiában őshonos, de mára már az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában is honosították.

A nevét onnan kapta, hogy csábítja a macskákat, akiknél, úgy néz ki, afrodiziákumként működik. Feltételezzük, hogy a hervadt vagy sérült növény olyan illatot bocsát ki, ami hasonlít az ellenkező nemű macskák feromonjához. A sérült részek látszólag megrészegítik a macskát, aki belehempergésével és rágcsálásával akár el is pusztíthatja a tövet. A hippikorszakban néhányan kiszárították, és elszívták a macskamentát az enyhe hallucinogén hatásáért.

  • A magokat tavasszal vagy késő nyá­ron vessük el, tizenöt napon belül kicsírázik.
  • Dugványokkal is szaporítható.
  • A dugványokat a macskák „szaglótá­volságán” kívül tegyük, megelőzve túlzott lelkesedésüket.
  • A macskamenta a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt kedveli; a nedves talajt nem bírja.
  • A kifejlett töveket erősen vágjuk vissza virágzás után, hogy egészséges és életerős maradjon a tő.

Gyógyászat

A macskamenta gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, és enyhe nyugtató hatású gyógynövény. A bőrre dörzsölve a levelei távol tart­ják a rovarokat, és csillapítják a duzzanatokat. A levelekből készített forrázat kellemes, enyhítő ellenszere az álmatlanságnak, ideges in­gerlékenységnek, emésztési zavaroknak, kólikának és puffadásnak.

Konyha

A macskamenta leveleiből szószok és köretek készíthetők, és kis mennyiségben salátákban is felhasználhatók, akárcsak a virágok. A növényből forró tea készíthető, akár citromfűvel keverve, vagy jéggel frissítőként fogyasztható Húsok bedörzsölésére is alkalmas.

Figyelmeztetés

Várandós asszonyok ke­rüljék a macskamenta belsőleges használatát, mert hatással van a méh működésére.

Háztartás

A macskamenta elriasztja a bol­hákat (pl. saláta közé ültetve), levéltetveket, hangyákat, házi és mezei egereket, patkányokat. A méhek nagyon szeretik.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.