Gyógynövények

Kerti sarkantyúka hatóanyaga, termeszése, egészségügyi felhasználása

Kerti sarkantyúka története, általános ismertetője

A mexikói vagy indiai zsázsának is nevezett sarkantyúka Peruban és Bolíviában honos, és felfedezők hozták be magvait a tizenhatodik században Spanyolországba. Azóta teret nyert egész Európában, a csatorna túloldalán, Britanniában is, ahol John Gerard említi a használatát az 1590-es években. Ő Nasturtium indicum, azaz „indiai zsázsa” néven ismerte.

A magokat „szeretett barátomtól, John Robin of Paris-tói” kapta, aki azzal büszkélkedett, hogy „ritka és szép növény”. Ma a sarkantyúkát főleg dekoratív világos piros, narancsszínű és citromsárga virágaiért nevelik, másodsorban pedig konyhai felhasználásra. Hagyományosan, mint az emésztőrendszert frissítő növényt tartották számon, míg a magok erősen hashajtó hatásúak, amik megszüntetik a székrekedést. A sarkantyúka sok C-vitamint, vasat, ként és más ásványi anyagot tartalmaz, és afrodiziákumként is ismert, főleg a piros virágú. A friss leveleit valaha skorbut megelőzésére használták.

  • Kora tavasszal vessük a mago­kat sejttálcába, minden kis cel­lába egyet.
  • Amint elmúlt a fagyveszély, ül­tessük ki ezt az egynyári nö­vényt a helyére. (Hazánkban pa­lántázás nélkül helybe vethet­jük— A lekt.)
  • Szereti a jó vízelvezetésű talajt, napos helyet, ott, ahol van helye terebélyesedni.
  • Gyakran teszik cserépbe vagy ládába, és zöldségágyások és gyógynövény csoportok mellé szegélynövénynek.
  • Jó maghullató, de nem fagytűrő.

Konyha

A „szárazföldi vízitorma” néven is ismert növény minden része ehe­tő. A levelek, virágok és a magok nyersen a legjobbak, salátában. A savanyított magvak helyettesít­hetik a kapribogyót.

Kozmetika

Kiváló arclemosó készülhet a levelek forrázatából. Jót tesz a makacs bőrproblémák, patta­nás és kiütések ellen. Kereske­delmi forgalomban kapható haj­ápoló termékekben is jótékony hatású a kéntartalma, amely elősegíti a haj növekedését.

Társnövények

A sarkantyúka egy erős, csípős anyagot termel, ami elűz bizo­nyos talajlakó kártevőket. Ez­által segíti a közeli növénye­ket, mint a káposztafélék, tök és burgonya. A sarkantyúkatea permete elriasztja a levéltetveket a társnövényekről és zöld­ségekről.

Gyógyászat

Fertőtlenítő, antimikrobiális, antibiotikus, gombaölő és fris­sítő hatású, ezért a sarkan­tyúka kiváló gyógynövény bőrpanaszokra. Köhögésre, nyálkára, hurutokra és tüdőbe­tegségekre, valamint húgyúti fertőzésekre is használják.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.