Gyógynövények

Kerti körömvirág, a sebek gyógyítója

Kerti körömvirág

A Calendula officinalis L. 30-50 cm magas, narancssárga fészekvirágzatú (Asteraceae) nö­vény. A Ph. Hg. VIII-ban a növény virágzata (Calendulae flos) hivatalos, ennek hipero-zidban kifejezett flavonoidtartalma legalább 0,4%. A növény olajos, alkoholos kivonatát évszázadok óta használják sebek, bőrpanaszok kezelésére. Napjainkban is a legnépszerűbb hámosító, sebgyógyító gyógynövények közé tartozik.

A kerti virágként is elterjedt növény rendkívül jól szaporodik, így ha bárhol felüti a fejét, akkor utána még éveken keresztül újabb és újabb növények fejlődnek majd ki az elszórt magvakból. A körömvirág mélyen elágazó gyökerekkel rendelkezik, és körülbelül 10-15 centiméter magasra nő meg. A ragacsos tapintással bíró levelek a szárak csúcsún elhelyezkedő virággal társulnak, mely a citromsárgától egészen a sötét narancssárga árnyalatáig terjedő színekben pompázik. A virágzás nyár elejétől indul, de nem ritka, hogy megfelelő időjárás esetén még karácsonykor is találkozni a sárgás virágokkal. A körömszerűen görbült magokból a növény gyorsan kikel és fejlődése hasonlóképp alakul.

Többféle területen felhasználható a kerti körömvirág, amelynek virágzatát május végétől egészen a fagyok beálltáig szokták gyűjteni. A sötétebb árnyalatú virágok értékesebbek, ám gyűjtés után azonnal szárítani kell azokat. Nem ritka, hogy még a magvak kipréselt olaját is felhasználják

Kémiai alkotórészek:

A körömvirág az illóolajok, növényi flavonoidok, fitoszterolok, észterek, szaponinok mellett A-, E-, és P-vitamint is tartalmaz.

Kerti körömvirág

Milyen előnyös hatásait élvezhetjük a növénynek?

A kerti körömvirág remek gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, így elősegíti a sebek gyógyulását. Antibakteriális hatása mellett görcsoldó jellemzőkkel is bír, és antioxidáns, sejtvédő hatással is rendelkezik.

Hogyan használjuk a körömvirágot?

Naponta többször ajánlott egy-egy csészével elfogyasztani teájából. Ez kiválóan alkalmas a gyomor bántalmainak kezelésére. Ha toroknyálkahártya-, vagy szájgyulladástól szenvedünk, akkor öblögetésre ajánlott az alapanyag.

Külsőleg mikor javasolt a növény?

A leggyakoribb bőrbetegségek esetén számos előnnyel jár a körömvirágból készült forrázat borogatásra történő alkalmazása. A nehezen gyógyuló sebek, a gombás fertőzések éppen úgy jelentős javulást mutatnak, mint a gombás fertőzések, a kínzó viszketéssel járó ekcéma, vagy a felfekvés. Gyulladáscsökkentő hatásait érdemes kihasználni visszérbetegség, aranyér esetén, de kisbabák esetén is eredményesen alkalmazhatjuk a kivörösödött bőr ápolására.

Napolajat körömvirágsziromból?

Igen ám! Ha körülbelül 2-3 napig olívaolajban áztatunk 1:9 arányban körömvirágszirmot, majd ezt leszűrjük, kiváló, magas védőfaktorral bíró napolajat kaphatunk. Fontos, hogy akkor ideális a készítmény, ha aranysárga színt vesz fel. Ekkor sötét üvegben célszerű tárolni, majd napozás alkalmával a bőrre felvinni. A benne megtalálható értékes hatóanyagoknak köszönhetően a bőr rugalmas marad, és ráncok sem fognak megjelenni azon.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Sebek gyógyítására, bőrgyulladás kezelésére régóta széles körben alkalmazzák. A népi gyó­gyászatban belsőleg gyomor- és nyombélfekély kezelésére is felhasználták.

Preklinikai vizsgálatok

A körömvirág kivonatának gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális, fungicid, sebgyó­gyító, érképződést serkentő hatását több kísérletes modellben bizonyították. A gyulladás­csökkentésben a triterpénalkoholok és a poliszacharid, az antimikróbás hatásban az illóolaj szerepét feltételezik. A sebgyógyító hatásban a karotinoidok is szerepet játszhatnak.

Humán bizonyítékok

Jóllehet évszázados tapasztalat támasztja alá a körömvirág hatásosságát, még kevés olyan vizsgálatot végeztek a növénnyel, amely megbízható adatokkal támasztaná alá alkalmazá­sának létjogosultságát a modern gyógyászatban. Néhány nyílt vagy kontroll nélküli vizs­gálatban a körömvirág hatásosnak bizonyult égési sérülések, sebek gyógyításában.

Indikációk, adagolás

A körömvirág vizes, alkoholos, olajos kivonata lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély), a bőr és a száj nyálkahártya gyulladásainak és égések kezelésére alkalmazható. A drog 1-2 grammjából 1,5 dl vízzel készíthető forrázat. A körömvirág belsőlegesen nem használha­tó.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A növénynek nem ismertek specifikus nemkívánatos hatásai. Elvileg előfordulhat kereszt­allergia más, az Asteraceae családba tartozó növénnyel szemben fennálló túlérzékenység esetén, de ennek előfordulása feltehetőleg ritka, mivel a szakirodalomban nem számoltak be ilyen esetről.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.