Gyógynövények

Kerti borágó

Kerti borágó (Borago officinalis) története, alkalmazott drogjai

A Földközi-tenger környékén honos, de ma már Észak-Európában is vadon nő. A korai telepesek, akik kedvelték a növényt és szép ötszirmú virágát, magjait magukkal vitték, így elérte Észak-Amerikát is.

Ősidők óta lélekemelőként használják. John Gerard a The Herball, or Generall Historie of Plants (1597) című könyvében megjegyezte, hogy „Ma salátákba teszik, hogy felviduljanak, és jól érezzék magukat. A borágó levele és virága borba téve boldoggá tesz férfit és asszonyt, el­űzi a bánatot, a szomorúságot és a melankóliát.”

A nemzetségnév, a Borago valószínűleg a latin borra szóból szár­mazik, és „zilált hajat” jelent, mely a szőrös levelekre és szárakra utal, vagy corago, amely jelentése „bátorságot adok a szívnek”. Ugyanakkor a kelta barrach szóval is azonosítható, ennek jelentése „bátor ember”. A borágó virága volt az egyik olyan virágminta, amit a hölgyek varrtak a keresztes háború lovagjainak ruháira, hogy megerősítsék őket a csa­tában. Ugyanebből az okból a csata előtt a lovagok maguk is fogyasztot­tak olyan italokat, amelyeken borágó virágok úszkáltak – és valószínű­leg ugyanígy tettek az első amerikai telepesek.

borvirág borágó

A borágó könnyen termeszthe­tő kora tavasszal elvetett magvairól.

Szőrös egynyári növény függő­leges, üreges szárral, mely job­ban szereti a szabad vízelvezeté­sű talajt és a napos helyet. Elviseli a tápanyagban szegény talajt, de megfelelő körülmé­nyek között szebben fejlődik. A növény sok, csillag alakú azúrkék virágot hoz. Csípjük le az elhervadt virágokat, hogy hosszabban virágozzon. Elszórja magjait. Nagy karógyökere miatt nem könnyű átültetni.

Zsenge, savanykás ízű leveleit ételek ízesítésére, salátaként, savanyúságok eltevéséhez használják (erre utal népies neve: uborkafű). Magjának felhasználása akkor vált jelentőssé, amikor felismerték, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat. A Ph. Hg. VIII-ban a préseléssel vagy kivonással kinyert, finomított borágó-olaj (Boragonis officinalis oleum raffinatum) hivatalos. A borágóolaj nem csak gyógyter­mékek, étrend-kiegészítők formájában fogyasztható, hanem az étrend részéként, például salátaolajként is.

Konyha

Valamikor a borágó levele­it és virágait tették a Pimm gyü­mölcskoktélba, aztán mentát használtak. Még mindig ízesítik vele az italt.

Németországban, Frank­furtban a borágót zöld már­tás (Grüne Sossel) készítésé­hez használják. Az olaszorszá­gi Liguriában a tradicionális raviolit és a pansoti tésztát íze­sítik vele. A lengyelek savanyú uborkát ízesítenek vele.

Gyógyászat

A borágó magja kétszer annyi gamma-linolénsavat tartal­maz, mint a ligetszépe (Oenothera biennis). A borágó-olajat is használhatjuk hormonális problémákra, és a premenstruális szindróma (PMS) enyhítésére.

A borágótea olyan emésztő­rendszeri betegségeket ke­zel, mint a gyomorhurut vagy az irritábilis bélszindróma (IBS). A másnaposságra is jó.

Kozmetika

A borágómagból készül a Star-flower olaj, amit a gyógynövény-szakértők a ligetszépeolaj alter­natívájaként használnak. Az olajat az aromaterápiában is kedvelik mint bázisolajat, amelyben a fon­tos olajakat oldják fel, mert ez az eljárás egyszerre biztonságos és gyógyító hatású is a bőr számára.

Háztartás

A friss növény hajtásait édes il­lata miatt régen a hálószobák­ba és a szekrényekbe akasz­tották. A friss leveleket és virá­gokat fürdővízhez is adhatjuk pihentető és nyugtató hatása miatt; a száraz bőrt is hidratál­ja, és bármilyen bőrgyulladást gyógyít és nyugtat.

Jellemfő vegyületek, hatóanyagok

A gyógyászatban a növény magolaját használják fel. Az olaj gyógyászati szempontból je­lentős komponensei az esszenciális, ω-6 zsírsavak (a C-6 és C-7 szénatomok között ket­tős kötést tartalmazó zsírsavak) közé tartozó linolsav és y-linolénsav (GLA), amelyek az olajban 40%, illetve 20%-os mennyiségben találhatóak meg. A borágóolaj GLA-tartalma körülbelül a kétszerese a hasonló céllal felhasznált ligetszépeolajénak. A mag hepatotoxi-kus pirrolizidinalkaloid-tartalma miatt az olaj előállítása során nagy körültekintéssel kell eljárni, mivel a terápiában csak a toxikus alkaloidoktól mentes termék használható fel.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Bár a borágó hajtását a népi gyógyászatban több betegség kezelésére felhasználták, a ter­mésolaj csak az elmúlt évtizedekben, az esszenciális zsírsavak élettani szerepének felfede-zése után vált gyógyászatilag jelentőssé.

Preklinikai vizsgálatok

A 20. század közepén több olyan betegséget azonosítottak, amelyet a szervezet ɷ-6 zsír­savhiányának tulajdonítottak. Ezen kórképek kezelésére magas linolsavtartalmú növényi olajat alkalmaztak, a betegek egy részében azonban a kezelés nem járt sikerrel. Az is vi­lágossá vált, hogy magas linolsavszint mellett is jelentkezhetnek hiánytünetek. Rájöttek, hogy a tünetek kialakulásának gyakran az az oka, hogy a betegek szervezetében alacsony a δ-6-deszaturáz enzim aktivitása.

Ennek az enzimnek kulcsfontossága van az esszenciá­lis zsírsavak metabolizmusában, ugyanis ez a protein katalizálja a linolsav átalakulását GLA-vá. A δ-6-deszaturáz működése magas koleszterinszint esetén, cukorbetegeknél, sok szénhidrátot, kevés fehérjét fogyasztóknál mérsékelt, aktivitása az életkor előrehaladtával csökken.

Ha az enzim működése elégtelen, a zsírsavakból képződő eikozanoidok aránya megváltozik, az egyensúly felbomlása pedig patofiziológiás elváltozásokhoz vezet. En­nek felismerése után élénkült meg az érdeklődés a magas γ-linolénsavtartalmú növények – köztük a borágó – iránt, amelyekből gazdaságosan állítható elő a hiánytünetek enyhí­tésére alkalmas olaj.

Az atópiás dermatitis genetikai hátterű, immunológiai eltérésekre visszavezethető kór­kép, de megfigyelték, hogy a betegek vérplazmájában a linolsav és γ-linolénsav koncent­rációja alacsonyabb az átlagnál, egyes esetekben pedig a δ-6-deszaturáz enzim hiányzik, vagy a szükségesnél kisebb aktivitású. A δ-6-deszaturáz hiányában a PGEX szintje ala­csony, az IgE koncentrációja magas, ami fokozza az atópiás bőrtüneteket.

Humán bizonyítékok

A linolsav és a GLA élettani jelentőségét bizonyító vizsgálatok zömét ligetszépeolajjal végezték, de ezek az eredmények a hatásmechanizmus és az olajok összetételének ismere­tében a borágóolajra is vonatkoztathatóak.

Az említett olajok bőrgyógyászati hiánytüneteket csökkentő hatását több állatkísérle­tes modellen bizonyították. A kezelés hatására csökkent a gyulladáskeltő arachidonsav-termékek képződése. A borágóolaj speciális telítetlen zsírsavtartalma miatt nem csak a hiánytünetek enyhítésére alkalmazható, hanem számos más kórkép kezelésére is, mivel az ɷ-6 zsírsavak az eikozanoidszintézis fontos kiinduló anyagai.

A prosztaglandinok, leukotriének több fiziológiás folyamat nélkülözhetetlen szabályozói, ami magyarázatot ad az olaj sokoldalú, klinikailag is igazolt felhasználhatóságára. A ligetszépeolajjal elvégzett számos – és a borágóolajjal elvégzett kisebb számú-vizsgálat arra enged következtetni, hogy a borágóolaj megalapozottan alkalmazható az atópiás dermatitis és a premenstruáci-ós szindróma tüneteinek enyhítésére, a krónikus ízületi gyulladások, a sclerosis multiplex és a májkárosodás kiegészítő kezelésére. Jelenleg a borágóolajat elsősorban bőrpanaszok kezelésére alkalmazzák, mivel ezzel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb bizonyíték.

Indikációk, adagolás

A borágóolaj az atópiás dermatitis tüneteinek enyhítésére alkalmazható, napi 0,5-3 gram­mos dózisban per os. A kezelés eredményei folyamatos kezelés esetén 4-12 hét után jelent­keznek. A hatásosság fokozható, ha egyidejűleg borágóolajat tartalmazó krémmel is kezel­jük a beteg bőrfelületet. A növény olaját tartalmazó készítmények gyermekek kezelésére is biztonságosan alkalmazhatóak.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A borágóolajnak nem ismertek mellékhatásai. Óvatosságra int, hogy a ligetszépeolaj fo­gyasztása néhány esetben korábban nem diagnosztizált epilepszia manifesztációját provo­kálta, különösen olyan skizofrének esetében, akik fenotiazinkezelést kapnak. A terápiában csak a toxikus pirrolizidin-alkaloidoktól mentes, ellenőrzött termék használható fel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.