Gyógynövények

Fűzfa

Fűzfa (Salix sp.) története, alkalmazott drogjai

A Salicaceae családba tartozó Salix fajok (Salix alba, Salix fragilis, Salix purpuré a stb.) Közép-Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában honosak. Folyóvizek melletti árterületeken találhatók meg. A gyógyászatban alkalmazott drogot hazánkban is előforduló fűz fajok barnásszürke kérge szolgáltatja. A drog alkalmazásának az európai medicinában több száz éves története van. A lázcsillapítók és a nemszteroid gyulladásgátlók története a 18. szá­zadban a fűzfával kezdődött, amikor Edmund Stone angol lelkész felvetette, hogy a láz­csillapításra használt, drága kínafakéreg helyett alkalmazni lehetne a szintén keserű fűz­fakérget. A fűzfakéreg iránti érdeklődés akkor élénkült meg, amikor a napóleoni háborúk idején Európában nehezen tudták beszerezni a kínakérget. Végül ez a több mint 100 éves folyamat vezetett el a szalicilsav izolálásáig, majd az acetil-szalicilsav, az első nemszteroid gyulladáscsökkentő kifejlesztéséig.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben megtalálható Salicis cortex a fűzfa (Salix) nemzet­ség különböző fajainak – a S. purpurea L. (csigolyafűz), S. dapbnoides Vili. (boroszlánképű fűz) és a S. fragilis L. (törékeny fűz) fajokat is beleértve – fiatal ágairól származó, egész vagy aprított, szárított kérge, illetve egész, szárított, fiatal, legfeljebb egyéves ágdarabjai. A drog szalicmben kifejezve legalább 1,5% összes szalicilsav-származékot tartalmaz. Az Európai Gyógyszerkönyv 6.1 kötetében a fűzfakéreg száraz kivonata (Salicis corticis exractum siccum) is megtalálható.

A népi gyógyászat alkalmazza a Salix alba (fehér fűz) kérgét is, de ez kevésbé értékes, mint a hivatalos fűzfa fajok drogja.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A fűzfakéreg glikozidikus formában tartalmaz fenolos vegyületeket (1-10%), amelyek kö­zül a szalicin a legjelentősebb. A fő komponens, a szalicin mellett kisebb mennyiségben egyéb fahéj sav-származékokat (szalicilalkoholt, szalikortint, tremulacint), flavonoidokat, gallotannintípusú cserzőanyagokat (8-20%) tartalmaz. A komponensek aránya a drogot szolgáltató fajtól függ.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban a fűzfa kérgét hasonló területen alkalmazzák, mint a modern fitoterápiában: láz csillapítására, fájdalom csökkentésére. Javasolják reuma és egyéb mozgás­szervi panaszok esetén is.

Preklinikai vizsgálatok

A legtöbb farmakológiai vizsgálatban a drog standardizált kivonatát alkalmazták, de az egyes szalicilátok hatása is alaposan felderített. In vitro vizsgálatokban a szalicilalkohol­származékok nem gátolják jelentősen a ciklooxigenáz (COX) enzimet (és ezáltal a prosz-taglandinszintézist), viszont in vivo a vegyületek aktivitása hasonló az acetil-szalicilsavéhoz.

A szalicin és a rokon vegyületek a szervezetben gyógyszer-előanyagként (prodrug) viselkednek. A szalicin a bélrendszerben hidrolizálódik, azaz átalakul szaligeninné, majd a felszívódást követően a szaligenin a májban oxidálódik COX-gátló szalicilsavvá. A sza­licilsav elkerüli a gyomrot, ugyanakkor a májban zajló metabolizmus miatt a fűzfakéreg hatása később alakul ki és elhúzódóbb lesz, mint a szintetikus szalicilsav-származékoké.

Farmakokinetikai vizsgálatok bizonyítják, a szalicin és a szaligenin a többi NSAIDhoz hasonlóan kötődik a humán albuminhoz. A szalicin napi dózisa 10-25%-a az acetil-szalicilsavénak. A kisebb dózis mellett kialakuló hasonló mértékű hatásosság oka az lehet, hogy a fűzfa vegyületeinek biológiai hasznosulását (felszívódását) fokozzák a növényi kísérőanyagok.

A szalicin a szalicilsavnál és annak acetilszármazékánál kevésbé irritálja a gyomrot. Bár az acetil-szalicilsav izgatja a gyomor nyálkahártyáját,, a természetes szalicilátokkal szem­beni előnyös tulajdonsága, hogy gátolja a vérlemezke-aggregációt. A természetes szalici­látok ebből következően (az acetil-szalicilsavval ellentétben) nem alkalmazhatóak kardio-vaszkuláris prevencióban.

Humán bizonyítékok

Viszonylag kevés humán adat áll rendelkezésünkre a fűzfakéreg hatásosságával kapcsolat­ban. A drog hatékonyságát osteoarthritis, egyéb krónikus ízületi fájdalom, hátfájás esetén tanulmányozták. A placebóhoz képest szignifikánsan csökkent a páciensek fájdalma. Egy vizsgálatban, amelyben a COX-2-gátló rofecoxibbal hasonlították össze, a fűzfakéreg ki­vonata a szintetikus szerhez hasonló hatásossága volt. A vizsgálatok során kevés esetben tapasztaltak mellékhatást (hányinger, gasztrointesztinális fájdalom).

Részletes ismertetése

Főzete szájöblögetőként kúraszerűen alkalmazva megszünteti az ínygyulladást, fer­tőtleníti a szájüregi sebeket, és gyorsítja gyógyulásukat.

Normál mennyiségben (egy liter vízhez egy evőkanál) oldja a gyomorgörcsöt, erősíti a nyálkahártyát, csökkenti a gyomorhurutot, szünteti a hányingert. A benne lévő cserzőanyag a gyomornyálkahártyára izgató, az emésztésre, savtermelésre ser­kentő hatású, éppen ezért gyomor- és nyombélfekély esetén nem javallt, mert a sebek kivérzését okozhatja.

Csökkenti a belek hurutjait, fokozza a perisztaltikus mozgásukat, de tónusukat oldja. Kiváló a belek gyulladásos, fertőzött, fájdalmas tünetekkel együtt járó állapo­taira. A tápcsatornára általánosan kedvező hatású, bár kiszáradt, lehűlt, legyengült állapotokban csak kiegészítőkkel, melegítő, nedvesítő, tápláló, erősítő hatású növé­nyekkel együtt adható.

A bőr keléses, gyulladással, gombásodással megjelenő állapotait külsőleg és belső­leg egyaránt eredményesen kezelhetjük főzetének, tinktúrájának fogyasztásával és a belőle készült borogatással. Alkalmas az arcbőr tisztítására, kitágult pórusainak, gyul­ladásainak kezelésére. A felszíni, esetleg elfertőződött sebeket a friss kéregből készített pakolás, illetve a főzetével való borogatás, lemosás nyugtatja, fertőtleníti, összehúzza. Külsőleg közepesen erős vérzéscsillapítóként használhatjuk. Főzete lábfürdőként is al­kalmazható lábgomba, ekcéma esetén. Emellett a láb izzadását is gátolja.

A szem gyulladásos állapotait szünteti. A fertőzés, huzat vagy fényirritáció okoz­ta kötőhártya-gyulladás kezelésére borogatásként használjuk főzetét.

A májban és a lépben lerakodott emésztetlen tápanyagokat, zsírokat kihajtja, a zsírmájat csökkenti, ám hosszú távú, rendszeres alkalmazása ártalmas lehet.

Mint általános lázcsökkentő, mindenféle lázra igen hatékony, bár sok esetben nem a láz kiváltó okát kezeli.

A reumás ízületi gyulladások fájdalmas tüneteit eredményesen csökkenthetjük főzetének rendszeres fogyasztásával, valamint ha tinktúráját fürdőként, illetve bo­rogatásként, bedörzsölőszerként alkalmazzuk a fájdalmas, gyulladt ízületi részekre.

Megtisztítja a vért a hevülést fokozó anyagoktól, a vírusok, baktériumok mellék­termékeitől, és gátolja ezek lázkeltő hatását. Ezért influenzás, meghűléses és egyéb, lázzal járó fertőzések esetén borban főzve igen javallt. Csökkenti a vérrögképződést és az egyéb lerakódások kialakulását a szív ereiben.

Az idegrendszerre általános fájdalomcsillapító hatású, enyhén nyugtatja, csök­kenti görcseit. Régebben a fogfájós vagy fejfájós emberek fűzfakérget rágcsáltak pa­naszaik enyhítésére. (A kalmopirin és az aszpirin, valamint a befőzési szalicil közis­mert hatóanyaga.)

A légzőrendszer sebeit, tágulatait, vérköpéssel járó betegségeit borban főzött for­mában kezelhetjük vele. Asztmás tünetek, fulladásos állapotok jelenlétekor azonban mellőzzük, mert a tüdőhólyagokat összehúzva fokozza a káros tüneteket.

A középkor kolostoraiban rendszeresen használták a nemi vágy lelohasztása ér­dekében.

A méh izomzatát ellazítja, görcseit, valamint a vérzés erősségét csökkenti, ezért terhesség esetén használata tiltott. A hüvely fertőzése, fehérfolyással, gombás fertő­zéssel, égő érzéssel járó tünetei esetén főzetét eredményesen alkalmazhatjuk intim tus formájában.

Gyulladással járó húgyúti fertőzések esetén enyhe vesemelegítőkkel, például pet­rezselyemmel együtt belsőleg alkalmazhatjuk.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A szalicilátokra jellemző ellenjavallatok, kölcsönhatások kevés kivételtől eltekintve a fűz­fakéregre is igazak. A nemszteroid gyulladáscsökkentőkre (NSAID) jellemző gasztroin­tesztinális mellékhatások a drog esetén ritkán fordulnak elő a kisebb dózis és a tartalom­anyagok kinetikája következtében, ugyanakkor a drog magas tannintartalma is okozhat gasztrointesztinális panaszokat.

Nem tisztázott, hogy ellenjavallt-e a fűzfakérget vírussal fertőzött gyerekeknek adni a Reye-szindróma kialakulása miatt, de elővigyázatosságból lázas gyermekek kezelésére nem alkalmazható. Mellékhatásként előfordulhat túlérzékeny­ségi reakció, aszpirinérzékenyeknek tilos alkalmazni a drogot. Kontraindikált asztmások, cukorbetegek, köszvényesek, máj-vesebetegek, aktív fekélyben szenvedő páciensek fűzfa­kéreggel való kezelése. Terhesség és szoptatás során történő alkalmazása orvosi javaslat nélkül nem ajánlott. Nem javasolt kombinálni más szalicilát- vagy egyéb NSAID készít­ménnyel.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.