Gyógynövények

Guárbab

Guárbab (Cyamopsis tetragonolobus) története, alkalmazott drogok

Őshazájában, Indiában a guárbabot magas proteintartalma miatt tápláléknövényként és állati takarmányként termesztik. A zöld növényt és a hüvelytermést egyaránt fogyaszt­ják. A II. világháborút követően a textil- és papírgyártáshoz szükséges hidrokolloidok előállításához használt szentjánoskenyérfa-magliszt nehezen beszerezhetővé vált, ennek helyettesítésére alkalmasnak találták a guár, a Cyamopsis tetragonolobus magját. Az élelmiszer­iparban az I950-es évektől egyre elterjedtebbé vált a guárpoliszacharid sűrítő, állomány­javító adalékanyagként (E-4I2) való alkalmazása.

A Cyamopsis tetragonolobus (L.) Taub. (syn. C. tetragonoloba) 30-60 cm magas, a Fabaceae családba tartozó egynyári növény. Őshazája India, az arab országok és a trópusi Afrika. Az ipari nyersanyagot szolgáltató növényt Indiában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban termesztik.

5 cm-es hüvelytermésében 5-6 mag fejlődik. Az endospermium a mag kb. 50%-a. A guárbab magpor (Cyamopsidis seminis pulvis Ph. Hg. VIII.) a Cyamopsidis semen mag­héjtól és embriótól megfosztott endospermiumának őrlésével nyert fehér vagy csaknem fehér, vízzel viszkózus nyákot képző por. Rendszerint a guárliszt részleges hidrolízissel nyert poliszacharidja kerül alkalmazásra, amely a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Guar galactomannanum néven szerepel. A guárbab galaktomannán sárgásfehér por, amely hideg és forró vízben is oldódik.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A mag 20-30%, a Cyamopsidis seminis pulvis 80% galaktomannántípusú poliszachari-dot tartalmaz. A molekulák lineáris főláncát egymáshoz (3-(l> 4) glikozidikus kötéssel kapcsolódó mannopiranózok adják, amelyekhez (X-(l> 6) glikozidikus kötéssel egy-egy galaktopiranóz kapcsolódik. A guárbab galaktomannánban a D-galaktóz D-mannóz mo­lekulaaránya 1:1,4-1:2 közötti. Egyéb vegyületei: 30-40% fehérje, triterpén-szaponinok (10%), zsírosolaj (7%), flavonolok, gallotanninok, fahéj savszármazékok.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A guárbab magport hagyományosan a bélműködés szabályozására és az anyatej-elválasztás fokozására használják. A fejlett országokban elterjedt testsúlycsökkentő készítményekben való alkalmazása is.

Preklinikai vizsgálatok

Patkányoknál 0,5% guárlisztet tartalmazó táplálék 7 hét után a szérum koleszterinszint­jének 30%-os csökkenéséhez vezetett. Egereknél per os adagolt guárporoldat késleltette a gyomortartalom duodenumba való ürülését, csökkentette az étkezés utáni vércukorszin­tet.

Humán bizonyítékok

Klinikai vizsgálatokban megállapították, hogy mérsékelt hiperlipidémia esetén napi 10-25 g guárbabpor csökkenti a vér lipidszintjét, javítja az LDL/HDL arányt, növeli a szék­lettel ürített zsír mennyiségét. Egészségeseknél és 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél napi 3×5 g guárliszt lassítja a glükózreszorpciót, és így csökkenti a posztprandiális glü­kóz- és inzulinszintet. A drog a rizikócsoportba tartozók esetén alkalmazható a metabo-likus szindróma prevenciójában.

Több klinikus csoport vizsgálta módosított guárpoliszacharid-készítmények előnyeit irritábilis bél szindróma, különböző eredetű hasmenés és székrekedés kezelésében. A drog terápiás értékének meghatározásában fontos szerepe lehet a jelenleg is intenzíven folyó vizsgálatoknak.

Indikációk, adagolás

A guármagot elsősorban liszt (külföldön granulátum, tabletta) formában alkalmazzák a szérumlipidszint és a vércukorszint csökkentése céljából, főként 2-es típusú diabéteszes betegek diétás étrendjének egyik összetevőjeként és a metabolikus szindróma megelőzésének érdekében. A cukorbetegek számára hazánkban is kaphatók guárlisztet tartalmazó pékáruk.

Napi adagja 3×5 g magliszt vagy ennek megfelelő készítmény. Fogyasztásakor ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre.

Tisztított poliszacharidját a gyógyszeripar használja fel szemészeti lubrikánsok elő­állítására.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Alkalmazásakor teltségérzet, puffadás, enyhe hányinger, hasmenés léphet fel. A vércukor­szintre kifejtett hatása miatt előfordulhatnak enyhe hipoglikémiás tünetek is (verejtéke­zés, szédülés). Nyelőcsőszűkület vagy más obstruktív gasztrointesztinális megbetegedés esetén kerülendő. Késleltetheti egyes gyógyszerek felszívódását, ezáltal csökkentheti vagy megnyújthatja a hatást. Egyes gyógyszerek szedése esetén (pl. fogamzásgátlók, véralva­dásgátlók) erre fokozottan ügyelni kell.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.