Gyógynövények

Szöszös ökörfarkkóró, vértisztítás természetesen

ÖkörfarkkóróHazánkban 16 Verbascum faj él, kereszte­ződhetnek is egymással. Gyógynövényként a legtöbb faj virága felhasználható, csak azoké nem, melyek virágaiban a porzókon lila szőrképletek találhatók. A szöszös ökörfarkkóró a tátogatok (Scrophulariaceae) családjába tartozó két­éves növény. Fényigényes, szárazságtűrő. Erdőirtásokban, folyóvizek mentén, homokos, kavicsos talajon él.

A Scrophulariaceae családba tartozó ökörfarkkóró nemzetség a hajlások feltűnő, magasba nyúló ökörfark alakjáról kapta nevét. A kétéves növények életük második évében hozzák nagyméretű, akár 2 m magas virágos hajtásaikat. A gyógyászatban legelterjedtebben hasz­nált, ökörfarkkóró fajok (szöszös, molyhos és dúsvirágú ökörfarkkóró) Elő-Azsiában. Észak-Afrikában és Európában honosak, sziromlevelük sárga színű. Nem csak megjele­nésükben, hanem tartalomanyagaikban is hasonlóak, felhasználásuk pedig azonos. Első­sorban gyógynövényként ismertek, de gyakorta alkalmazzák teakeverékek dekorálására, valamint likőrök ízesítésére is az említett fajokat.

A Verbasci flos Ph. Hg. VIII. (ökörfarkkóró virágpárta) drogot a molyhos ökörfarkkó­ró (Verbascum thapsus L.), a dúsvirágú ökörfarkkóró (V. densiflorum Bertol.. syn. V. thapsiforme Schrad.) és a szöszös ökörfarkkóró (V. phlomoidcs L.) szárított, kinyílt pártája és a hozzá­nőtt porzótája adja. Íze kellemes, édeskés és nyálkás.

Hogyan ismerhetjük fel

Kozmopolita faj. Gyökere vastag, elágazó, orsó alakú. Szára 1,5-2 m magas, a második évben jelenik meg, egyenes, ritkán elágazó, vastag, erőteljes, kétélű, szőrképletekkel borított. Színe szürkés vagy szürkéssárga. Tőlevélrózsát fejleszt az első évben. A tőlevelek 10-30 cm hosszúak, 4-10 cm szélesek, dúsan szőrözöttek. Alakjuk lándzsa vagy tojásdad. Színük szürkészöld vagy sárgás, a levélszél csipkés. A szárlevelek a tőlevelekhez öt porzó különböző méretű és alakú, az alapjuk hasonlóak, a felső levelek nyeletlenek, kisebbek, a pártához forrt. Júniustól szeptemberig nyílnak. Minden levél bársonyos a sok csillagos fedőszőr Termése toktermés, lem átmérőjű, gömbölyű, apró miatt.

A virágok a szár csúcsán, a murvalevelek magokkal. A növény csésze nélküli pártáját júliustól hónaljban fejlődnek, 3-5 cm átmérőjűek. A csészék szeptemberig, száraz időben, délelőtt gyűjtik, ötcimpájúak, a párta öt fényes, aranysárga színű. Hivatalos drog a magyar gyógyszerkönyvben. Gyors alsó részén összeforrt, aszimmetrikus sziromból áll. Szárítást igényel, csak így őrzi meg élénksárga színét. A virágok fonáka szintén szőrökkel borított. A barnult virág hatóanyagokban szegény.

Szöszös ökörfarkkóró

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drog 10% invertcukrot, 3-8% nyálkát, iridoidokat, kávésav-származékokat, triterpén-szaponinokat tartalmaz. Ezen kívül találhatók benne karotinoidtípusú festékanyagok (krocetin), kb. 1,5-4% flavonoid (fő komponensek heszperidin, rutin), illóolaj.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban az ökörfarkkórót felső légúti betegségek, köhögés, reuma, hólyag-és vesebetegségek, illetve gasztrointesztinális panaszok esetén alkalmazták. Külsőleg kü­lönféle bőrpanaszok kezelésére használták.

Preklinikai vizsgálatok

A különböző ökörfarkkóró fajok hatását, hatásmódját a drogokkal, illetve a tartalom­anyagokkal elvégzett preklinikai vizsgálatok igazolják. Az ökörfarkkóró virágpárta nyálka­tartalma révén mérsékli a köhögést; a szaponinok a nervus vagus közvetítésével expektoráns hatást fejtenek ki. Az ökörfarkkóróban található iridoidok (pl. aukubin) gyulladáscsök­kentő hatásúak.

Humán bizonyítékok

Az ökörfarkkóróval modern klinikai vizsgálatokat nem végeztek, gyógyászati alkalmazása tradicionális felhasználásán és a tartalomanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismerete­ken alapul. Köhögéscsillapító, köptető és gyulladáscsökkentő hatása révén jól mérsékli a felső légúti hurutos betegségek tüneteit.

Indikációk, adagolás

A drog légúti hurutok kezelésére alkalmazható. Kellemes íze, enyhe hatása miatt a gyer­mekgyógyászatban is jól használható. Napi adagja 3-4 g, ami forrázat formájában több részletben fogyasztható.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Specifikus mellékhatások, interakciók nem ismertek.

Hatás:

Nyálkahártya-bevonó, köhögési ingert csillapító, köptető, nyákoldó, izzasztó, vértisztí­tó, vízhajtó, antibakteriális.

Alkalmazás:

Teáját szabály szerint készítik. Légutak gyulladásos megbetegedéseinél nyug­tatja a nyálkahártyát, ugyanakkor segíti a kiköhögést. Az ökörfarkkóró-virág használatának előnye, hogy együtt található a köhögésre ható nyálka és szaponin (a nyálka köhögésiinger-csillapító, a szaponin köptető, nyákoldó vegyü­let). Az akubintartalom révén gátolja a baktéri­umok szaporodását. Hasonló hatású növények­kel társítható: fehérmályva, kankalin. Nehéz légzés, rekedtséggel járó száraz köhögés, megfázás, vizelettartási problémák esetén használhatjuk. Salaktalanító, vízhajtó, fogyasztó teakeverékek alkotórésze. Napon­ta 3-4 csésze tea lassú, kortyonkénti elfogyasztá­sa javasolt.

Külsőleg:

A virágok forrázatának gő­zét fülfájás ellen alkalmazzák. A meleg, de nem forró gőz oldja a füljáratokban lerakódott vála­dékot. A virágok főzete hajszőkítő hatású, a sző­ke hajnak szép árnyalatot és fényt kölcsönöz, ha hajmosás után az utolsó öblítést ökörfarkkóró­virág-teával végezzük.

Népi gyógyászat: A népi gyógyászat ülőfür­dőként bőrbetegségek, aranyér ellen alkalmaz­za. Teáját meghűlés kezelésére használja. Szent Hildegárd Füveskönyve szerint gyógyítja a szo­morúságot, de eleink varázsszernek tekintették villámcsapás, gonosz szellemek ellen is.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.