Gyógynövények

Virginiai csukóka

Virginiai csukóka története, általános ismertetője

A virginiai csukóka, ahogy neve is mutatja, Észak-Amerikában honos. Vadon vízfolyások mentén, mocsaras élőhelyeken találhatók. Nem­zetségneve, a Scutelleria a latin scutella szóból származik, mely „kis tálat” jelent, és a virág tövénél lévő csésze formájára utal. A növénynek számos más neve létezik – kék sipka, veszett kutya sipka, kvéker kalap, és sisakvirág – és mind a középkorban viselt sapkák alakjára utal.

A „veszett kutya sipka” név utalás hírnevére, mely szerint a növény gyógyítja a víziszonyt; ez az egyik tünete az agyat és az idegrendszert megtámadó vírusos fertőzésnek, a veszettségnek, mely a fertőzött álla­tokat veszélyes vadakká változtatja. Azt, hogy a virginiai csukóka keze­li a veszettséget, először Dr. Van Derveer jelentette ki New Jersey-ben, 1772-ben.

A Scutellaria nemzetségnek körülbelül kilencven tagja van, melyek közül a S. lateriflora azért kapta a nevét, mert virágai egyoldali fürtök­ben nőnek. A virginiai csukókát a leghatásosabb és leghatékonyabb gyógynövénynek tartják a nemzetségben. Azt állítják, hogy a legjobb idegrendszerre ható szer, amit valaha felfedeztek.

Az indiánok a menstruáció elősegítésére használták a növényt, né­hány törzs pedig a lányok nőkké avatási szertartásán.

  • Ősszel, vagy tavasszal vetett magokról termesztik.
  • Tavasszal a kifejlett növény tőosztásával is szaporítható.
  • A virginiai csukóka a nyirkos, termékeny talajt kedveli.
  • Ez a fagytűrő évelő elég mu­tatós ahhoz, hogy virágágy­ba kerüljön, de ha nem va­gyunk óvatosak, akkor elsza­porodhat.
  • Virágzás után vágjuk vissza, hogy megakadályozzuk mag­jainak elszórását.
  • A virágzó hajtásokat gyűjtjük forrázatokhoz, kivonatokhoz és tinktúrákhoz.

Gyógyászat

A virginiai csukóka görcsoldó, emésztést elősegí­tő, idegerősítő, és nyugtató hatású. Forrázata csil­lapítja és nyugtatja az ideges szorongást, a stresszt, a hisztériát és a feszültséget. Enyhíti a depressziót, és jó álmatlanság, idegfájás és isiász ellen is. Könnyít a menstruációs panaszokon is, beleértve a premenstruációs szindrómát (PMS).

A virginiai csukókát szoron­gás kezelésére használják, mert a macskagyökérrel (Vale­riána officinalis), kávával (Piper methysticum) és a komlóval (Humulus lupulus) ellentétben kevésbé álmosító hatású.

Figyelmeztetés

Várandósság idején nem szabad virginiai csukókát fogyasztani, mert vetélést okozhat, és szoptatási időszakban sem alkalmazzuk. Nyugtatókkal együtt sem ajánlott szedni. A virginiai csukóka zavarodott­ságot és izomrángatózást okozhat. Csak gyógynö­vényszakértő felügyelete mellett szedhető.

Csillagászat és vallás

A modern boszorkányok egyre in­kább kedvelik a virginiai csukókát vagy a mérges salátát (Lactuca virosa) „boszorkánykenőcs” ké­szítésére, mert a hagyományos növények, mint a nadragulya és a beléndek nagyon mérgezők.

A virginiai csukókát néhány in­dián törzs szertartásokon használta, akik dohányként szívták, hogy látomásaik le­gyenek. A túladagolás azonban szédülést és kábulatot okozhat

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.