Gyógynövények

Magyal összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Magyal története, általános ismertetése

A magyal Európában őshonos, és egészen Norvégia partvidékéig meg­található. Gyakran fordul elő az erdőkben, főként a tölgy- és bükkerdőkben, valamint a cserjésekben. A mérsékelt éghajlatú területeken gyakran nő a kertekben és parkokban.

A magyal legendás növény, használata a pogány időkig vezethető vissza, amikor a gonosz erők, mérgek, villámok és vadállatok elleni vé­delemre használták. A férfiak körében szerencsehozó növényként tar­tották számon, ahogy a nőknél a borostyánt. Legelőször a druidák dí­szítették a házaikat magyallal. A fagyöngyhöz hasonlóan a magyal is minden jónak jelképe a zöld leveleinek és vörös bogyóinak köszönhető­en, amelyek az életet szimbolizálják a tél közepén, amikor minden más szunnyad. A bogyóiról azt tartották, hogy a boszorkányokkal szemben védelmet nyújtanak.

A rómaiak ünnepeken használták a magyalt, mint például a Saturnalia ünnepen decemberben, amikor a barátoknak adott ajándékokat magyal ágakkal díszítették. Néhány ilyen szokást a keresztények is átvettek a karácsony ünneplésére. Hagyományosan még ma is bogyós magyallal díszítik a karácsonyi pudingot tálaláskor. Elterjedt legenda, hogy a ma­gyal először Krisztus lábnyomában jelent meg; a tüskés levelek és a vö­rös bogyók a szenvedést és a sebeket jelképezték, innen jön egyik angol neve: Christ’s thorn, azaz „Krisztus tövise”.

  • Örökzöld cserje vagy fa, ami 3-15 méter magasra nő; ta­lajtól függetlenül lassú a nö­vekedése; nagyon jól tole­rálja a különböző környezeti tényezőket, de a kavicsos vá­lyogtalajon érzi magát a leg­jobban.
  • Vessünk magvakat; a zöld bo­gyóból egy év, a vörösből két év alatt fog csírázni.
  • A fiatal növényeket, amikor elérték a 45 centiméteres ma­gasságot, ősszel ültessük át cserépbe, humuszban gaz­dag földbe.
  • Sötétzöld, kemény, fényes le­velei vannak, éles tüskékkel.
  • Szép sövényt alkot.

Kézművesség

A magyal fája kemény, sűrűn erezett, majdnem fehér, ami al­kalmassá teszi fehér sakkfi­gurák készítésére (a feketéket ébenfából szokták csinálni). In­tarziák, sétapálca és fogantyú is készülhet belőle. Az 1800-as években a szövőszékekben használták, de aztán felhagytak vele, mert gyakran tönkretette a cérnát a fa. Néhány hangszer is magyalból készül.

Társnövény

A magyal megbízható sövény­növény, ami jó menedéket biz­tosít télen, és árnyékot nyújt nyáron. A lombozatot az állati takarmányban hasznosították. A tüskés levelek jó tápanya­got biztosítanak a szarvasok­nak télen. A virágai kora tavaszi nektárt termelnek, ami fontos a méheknek és a lepkéknek. A növény a madarak számára is fontos, mert télen, amikor ke­vés a táplálék, a madarak szí­vesen fogyasztják a bogyókat.

Gyógyászat

A magyalt a gyógyászatban rit­kán használják, de vizelethajtó és izzasztó hatású. Csak a május­ban és júniusban begyűjtött leve­leit használták fel, megfázás, kö­högés, influenza, hurut, hörghu­rut és mellhártyagyulladás ellen. A Bach-virágterápia túlérzékeny­ségre használja.

Figyelmeztetés

A bogyók alkaloidokat, koffe­int és teobromint tartalmaz­nak, és mérgezők, így nem fo­gyaszthatók.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.