Gyógynövények

Kutyabenge és kéreg hatóanyagai, gyógyászati alkamazása, mellékhatások

Kutyabenge (Frangula alnus) története, alkalmazott drogok

A kutyabenge (Rbamnuí frangula L; syn. Frangula alnus Miller, Rhamnaceae) Közép-Euró­pában és Ázsiában honos cserje, amelynek fiatal ágairól lefejtett kérgét használják a gyógyászatban. A növény erős hashajtó hatású, más gyógyászati céllal nem alkalmazták. A Ph. Hg. VIII.-ban hivatalos drogok a Frangulae cortex (kutyabengekéreg) és a Frangulae corticis extractum siccum normatum (standardizált (rangulakéreg száraz kivonat). A ké­reg, illetve a kivonat glükofrangulin A-ban kifejezett glükolrangulin-tartalma legalább 7%, illetve 15-30%.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A kutyabenge antranoidokat tartalmaz, amelyek erős hashajtó hatású vegyületek. A szá­rított kéregben 6-9% antrakinon-glikozid található (legnagyobb mennyiségben: glükof­rangulin A és B). A drog antrakinonjai az aloé antron-glikozidjaihoz és a szenna diant-ronjaihoz képest viszonylag mérsékelt hashajtó hatásúak. A lefejtett kérget felhasználás előtt egy évig kell tárolni (vagy magas hőmérsékleten 2-3 órán át szárítani), hogy a benne lévő, görcsöket okozó antranolok és antronok oxidálódjanak, így a görcskeltő hatás is megszűnik.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A kutyabengekérget tradicionálisan évszázadok óta hashajtásra használják.

Preklinikai vizsgálatok

A bélfalizgató hatású antrakinonszármazékok közvetlenül hatnak a bélnyálkahártyára és a bél simaizmaira. A bélepithelsejtek Na+-K+-ATP-áz enzimének gátlásával megakadályozzák a nátrium és víz felszívódását, fokozzák a kloridion-kiáramlást az cpithelsejtekből, amit nátriumion- és vízkiáramlás követ.

A bélnyálkahártya receptorainak izgatásával fo­kozzák a vastagbél motilitását, lerövidítik a tranzitidőt, ami a víz- és elektrolitvisszaszívás mértékét csökkenti. A hatás bizonyos ncurotranszmitterek és autakoidok (szerotonin, NO, prosztaglandinok) szintézisének fokozásával alakulhat ki. Az antranoidok hatása drasztikus és gyorsan alakul ki. Az antrakinon-származékok hatásmechanizmusát, hatá­sosságát in vitro, állat- és humán vizsgálatok sora igazolja.

Humán bizonyítékok

A kutyabengekéreggel kevés humán vizsgálatot végeztek, de hatóanyagaival, az antranoidokkal kapcsolatos preklinikai és humán bizonyítékok alapján a drog a racionális terápia részének tekinthető.

Indikációk, adagolás

A kutyabengekéreg hashajtóként székrekedés (elsősorban atóniás székrekedés) rövid ideig tartó kezelésére használható. A kéreg kivonata számos készítmény alapanyagául szolgál, amelyek napi adagja 20-30 mg antrakinon-származékot tartalmaz. A drogból tea is ké­szíthető (2 g drogból, I 50 ml forró vízzel 10-15 percig áztatni, reggel és este fogyaszta­ni). A nemkívánatos hatások megelőzésére törekedni kell arra, a beteg a normális széklet­ürítéshez szükséges legkisebb mennyiséget fogyassza

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az antrakinonszármazékok leggyakoribb mellékhatása az egyéni érzékenység esetén ki­alakuló görcsös hasfájás. Az antranoidokat tartalmazó drogok, készítmények szedése a várandósság ideje alatt általában kontraindikált, mivel a vegyületek alhasi vérbőséget okozhatnak, ami menstruáció esetén fokozott vérzéssel járhat, terhességben viszont meg­növelheti a vetélés kockázatát.

A fokozott abortuszrizikót humán adatok nem erősítették meg, azonban a magzat maximális védelme indokolja a tiltást. A felszívódó vegyületek az anyatejben is kiválasztódhatnak, ezért óvatosságból szoptató anyáknak kontrandikált az antrakinontartalmú hashajtók fogyasztása.

12 éves életkor alatt, gasztrointesztinális obstrukció, bélgyulladás esetén az antraki-nontartalmú hashajtók kontraindikáltak. Spasztikus székrekedés esetén az antrakinon-származékok alkalmazása ellenjavallt, mert fokozhatják a belek görcsét.

Hosszú időn át történő alkalmazásuk sem javasolt, mivel folyadék- és elektrolitzavarok alakulhatnak ki, és a vastagbél neuronjai degenerálódhatnak, ami a hatás csökkenéséhez vezet („lusta bél szindróma”). Az elektrolitzavar legfontosabb része a hipokalémia, ami tovább súlyosbít­hatja a székrekedést, fokozza a szívglikozidok hatását, súlyosabb esetben szívritmuszavar is jelentkezhet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.