Gyógynövények

Marti lapu, a természetes köhögéscsillapító

Marti lapuMás néven lókörömfű vagy lókörmű martilapu, a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Meszes, márgás, agyagos talajon homokbányák, agyagbányák csuszamlós szélén mint pionír növény él. Patakok mentén, nyirkos réteken, természetes növénytársulásokban gyakori, kontinentális-mediterrán faj.

Gyöktörzse ujjnyi vastag, hengeres, kúszó, belőle erednek a vékony, fonalas mellékgyökerek. Szára tél végén, még a levelek megjelenése előtt fejlődik, 10-30 cm hosszú, pikkelyleveles, vöröses színű. Virága a szárak csúcsán magányosan fejlődik, kb. 2 cm átmérőjű, élénksárga, csészéje fehér bóbitaszőrökből áll. A legkorábban nyíló virágok egyike.

Termése gömb formájú, bóbitás kaszatterméscsoport. Levelei a virágok után jelennek meg, a gyöktörzsből erednek, nyelesek, tőrózsát alkotnak. Eleinte mindkét oldalon, később csak a fonákon molyhosak, 10-25 cm szélesek, szív alakúak, szögletes kerületűek, fogazott szélűek. A növény leveleit gyűjtik, legfeljebb 3 centiméteres nyéllel. A drog szagtalan, íze keserű, fanyar, nyálkás. Februártól márciusig a virágát, áprilistól májusig a levelét, június-júliusban a teljes növényt gyűjtik.

Drog

A levele (Farfarae folium) és a virágzata (Farfarae flos, Farfarae anthodium) képezi a drogot. Magyarországon a levéldrog keres­kedelmi paramétereit a MSZ 19858-1988, a virágdrogra vonatkozó minőségi előírásokat a MSZ 11928-1971 tartalmazza. Mindkét szab­ványt visszavonták, de a drogok minősítésénél ma is ezt használják.

Hatóanyag

Nyálkaanyag (a levéldrogban 8% körül), flavonoidok és triterpén-származékok ta­lálhatók mindkét drogban. A pirrolizidin-alkaloidok közül a veszélyes szenkirkin és tusszilagin is jelen van.

Marti lapu

Kémiai alkotórészek:

nyálka, cserzőanyagok flavonoidok, növényi savak, szterolok, triterpének, illóolaj, ásványi sók (cink, kálium), pirrolizidinvázas alkaloidok (májkárosító alka­loidok, melyek forrázással nem oldódnak ld, de alkoholos kivonat nem készíthető a drogból).

Hatás:

nyálkahártya-bevonó szer – köhögési in­gert csökkentő, köhögéscsillapító, nyákoldó.

Hozam:

Mennyiség. 6 kg virágzatból állítható elő 1 kg szárazdrog, a levél esetében ez az arány 5:1.

Minőség. Az I. osztályú levéldrogban bámult vagy beteg, sérült levelek legfeljebb 8%-ban fordulhatnak elő. 5 cm-nél hosszabb levélnyél csak a drog 5%-ában megenge­dett. A drog duzzadási értéke legalább 6.

Az I. osztályú virágdrog színe élénksárga, íze nyálkás. 1 cm-nél hosszabb szárrész és színét vesztett virág csak 5%-ig fordulhat benne elő. A béltartalomra vonatkozó előírás a vizes kivonattartalmat legalább 34%-nak szabja meg.

Alkalmazás:

A teát elkészíthetjük forrázással, de hideg vizes áztatással is (a szabálynak megfele­lően). Fogyaszthatjuk légúti hurutok, torokgyulla­dás, szájnyálkahártya-gyulladás ellenszereként. Szá­raz, görcsös köhögés esetén bevonja a nyálkahár­tyát, ugyanakkor a letapadt váladékot elfolyósítja, így megkönnyíti a kiköhögést. Enyhíti a tüdőtágulat (emphisema) tüneteit. Asztmások görcsös köhögé­sének csillapítására is javasolják. Gyomor-, bélfekély elleni teák alkotórésze. A friss növény nedve mézzel elkeverve szintén bevált köhögéscsillapító szer.

Hagyományos felhasználás

Ingerhatást távoltartó, a nyálkahártyákat bevonó tulajdonságú. A szájüreg nyálka­hártyájának gyulladásaiban öblögetőszer. A száraz köhögés, ismételt köhögési inger megszüntetésére vízzel forrázatot készítenek, ha nem ellenjavallt a méz, azzal ízesíthe­tő. Élelmiszerként a martilapu leveleit ne alkalmazzuk (egyes vidékeken hússal töltve fogyasztják).

Terápiás indikációk

A száraz köhögés, ismételt köhögési inger megszüntetésére javallt. A pirrolizidin alkaloidok jelenléte miatt óvatosságból hosszabb ideig nem használják a gyógyte- át, ellenjavallt máj gyulladásos (hepatitiszes) betegek esetében, máj elégtelenségben. Mivel pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, használatát évente 6 hétre korlátozzák. Az E-Monográfia szerint, a hepatotoxikus és a pirrolizidin alkaloidok jelenléte miatt, nem ajánlott a növény drogjainak a felhasználása.

Kül­sőleg:

Összetört friss zöld leveleit lüktető, gyulladá­sos duzzanatra borogatószerként használják.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.