Gyógynövények

Mezei katáng, a természetes májtisztító

Mezei kátángA fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Eurázsiái síkságok, hegyvidékek évelő növénye. Katángkórónak is nevezik. Utak mentén, legelőkön, árterek gyomtársulásaiban él. Termesztik is. A növény minden része tejnedvet tartalmaz.

A katángkóró Európában őshonos, de sok más országba is eljutott már, például az Egyesült Államokban is elterjedt. Útszéleken, mezőkön és pusztákon nő. Már ősidők óta termesztik a leveleiért, gyökeréért és virágáért.

Az egyiptomiak a leveleit és virágait salátákban használták, gyökerét pedig zöldségként készítették el. Pliniusz és Theophrasztosz írásai szerint mára görög és római civilizációk is használták fűszerként. A franciák évszázadok óta termesztik; hosszú gyökereit kiszárították, megőrölték és kávéba kever­ték, hogy ellensúlyozzák a koffein stimuláló hatását. Hosszú ideje használják a kávé helyettesítőjeként.

A svéd botanikus, Linnaeus a híres uppsalai virágóráján a katángkórót is felhasználta, mert a virágok, ahogy a nap felkel, kinyílnak, dél körül viszont összezárulnak. Néphiedelmekben is
szerepel, mert varázserőt tulajdonítottak neki; a virágokat vízbe áztatták, és segítségével beleláthattak a jövőbe, sőt a látást is javította

Gyöktörzse rövid, mely orsó alakú gyökérben folytatódik. A gyökér kb. 10-30 cm hosszú, karószerű, ujjnyi vastagságú, alig elágazó. Kívül szürkésbarna, belül fehér. Szagtalan, kesernyés ízű. Szára 1,5 m magasra is megnő, elágazó, szétterülő, kemény, érdes. Levelei szórt állásúak, a tőlevelek 20-30 cm hosszúak, nyelesek, lándzsa alakúak, öblösen fogazottak, fonákuk serteszőrös. A szár felső részén a levelek kisebbek, ülők, tojásdadok, illetve lándzsásak. Virágai egyenként vagy kettesével képződnek a felső levelek hónaljában. Kétivarúak, nyelvesek, a csúcsukon ötfogúak, csöves virágot nem tartalmaznak. Színük kék, ritkán rózsaszín vagy fehér. Csak napos időben nyílnak, főleg a reggeli órákban. Nyár közepétől szeptemberig virágzik. Termése kaszat, apró pikkelyekből álló bóbitákkal (szőrképletek nélkül).

A növény gyökere és virágzó hajtásvége tartalmazza a hatóanyagokat. A gyökeret késő ősszel (esetleg kora tavasszal), a hajtásvégeket a virágzás kezdetén gyűjtik. A drog keserű ízű.
Mezei kátáng


Kémiai alkotórészek:

a gyökérben fruktóz, inulin, pektin, cseranyagok, tejnedv, gyanta,   intibin,   pentozán,   kolin,   gumi; a hajtásban inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidinszármazék, keserűanyag található.

Hatás:

epehajtó, étvágyjavító, enyhe hashaj­tó, tisztítja a májat, a lépet, a vesét.

Alkalmazás:

Teáját étvágytalanság, máj-, epebetegségek (epehólyag-gyulladás), a gyo­mor elnyálkásodása, magas vérnyomás el­len fogyasztják. Székrekedésre való haj­lam esetén kíméletes szer. Hosszú időn át használható a szabálynak megfelelően el­készítve. Cukorbetegség elleni teakeveré­kek alkotórésze.

Külsőleg:

szemkötőhártya-gyulladás, szem sérülés kezelésére borogatószert készítenek belőle. Levelei salátaként is fogyaszthatóak.

Az ókori egyiptomiak konyhanövényként ter­mesztették. A népi gyógyászatban étvágyta­lanság ellen és enyhe vizelethajtóként hasz­nálták.

Háztartás

A katángkóró leveleiből kék festéket főztek. Takarmányo­zási céllal is termesztették. A sörfőzők gyakran keverték a barna sörbe, hogy kávészerű ízt adjon neki.

Gyógyászat

Vizelet- és hashajtó hatá­sa miatt tisztítja a szerveze­tet. A gyökereket részben hólyagproblémák kezelésére is használják. Keserű íze hajtja az epét, tonikumként haszná­latos a máj számára és epekő esetén. Vízhajtó tulajdonságá­nak köszönhetően jó gyógynö­vény a reuma és a köszvény el­len, mert kiválasztja a húgysavat a testből.

Konyha

A vad katángkóró levelei ál­talában keserűek. Használ­junk fiatal leveleket, bimbókat és szirmokat a salátákba. A ki­szárított, megőrölt gyökér pót­kávéként használható. A gyöke­reket elfogyaszthatjuk frissen, főzve vagy szósszal köretként.

Figyelmeztetés

A cikória túlzott fogyasztása retinafunkciók károsodásához vezethet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.