Gyógynövények

Örménygyökér termesztése, gyógyászatai használata

Örménygyökér története, általános ismertetője

Az örménygyökér az egyik legnagyobb termetű évelő lágyszá­rú növény. A fészkesvirágúak családjába (Asteraceael tartozik, Ázsiából származik, és Kínában, Mongóliában és Koreában is megtalálható. Európába is eljutott, ahol nagyra értékelték, főként Hollandiában, Svájcban, Németországban és Franciaországban, mert népszerű volt a belőle kivonható olaja miatt. Valamikor az abszint ízesítésére használták. Észak-Amerikába a telepesek juttatták el, és ma már Új-Skóciától Észak-Karolináig, nyugaton Missouriig honosították.

A rómaiak a gyökereit zöldségként ették. Plinius szerint Júlia Augusta császárnő kijelentette, hogy: „Ne teljen el nap úgy, hogy nem ettünk a cukrozott gyökérből, hogy segítsük az emésztést és vidámak legyünk.” A helenium név újabb etimológiai magyarázata: trójai Helené állítólag egy csokor örménygyökeret tartott a kezé­ben, amikor Parisz magával vitte; egy másik legenda szerint az ál­tala elhullajtott könnyekből nőtt ki a növény. A középkorban a pa­tikusok lapos, édes süteményekbe sütötték, amit aztán emésztési problémák és az asztma tüneteinek kezelésére árultak.

Az Erzsé­bet korban a marcipánhoz hasonló édességet készítettek belőle tojással, cukorral, sáfránnyal és más fűszerekkel keverve. A skan­dináv népek a virágcsokrok közepébe örménygyökérvirágot tettek, szimbolizálva a Napot és az északi Odin istent.

  • Szaporítsuk magról, amelyek a vi­rágzás után fejlődnek ki; hasonlóak a pitypang terméseihez és ugyanúgy szállnak a levegőben. Vessük poha­rakba vagy cserépbe, majd ültes­sük ki a szabadföldbe, ha már eléggé megnőttek.
  • Tőhajtásokról vagy tőosztással is sza­porítható ősszel. Magvaival magától is elterjed: vágjuk le a virágzati szá­rat, amikor termésbe fordul.
  • Ősszel ássuk ki a két-három éves nö­vény gyökerét; azonnal fagyasztható vagy szárítható. A virágzatokat a vi­rágzás elején gyűjtjük friss felhaszná­lás vagy szárítás céljára.

Rendszertani besorolás

Az Inula nemzetség az Asterales (fészek- virágzatúak) rendjébe, az Asteraceae (őszirózsafélék) családjába, ezen belül az Asteroideae (őszirózsaformák) alcsaládjába tartozik . A nemzetséget flóránkban több faj képviseli, de termetük kisebb, mint az ör­ménygyökéré. Védett!

Drog

A megszárított gyöktörzs és a gyökér (Heleni rhizoma, Inulae heleni radix) képezi a drogot.

Hatóanyag

Illóolaja (1-3%), az alantolakton nevű szeszkviterpén-vázas vegyületet tartalmaz. Nagy molekulájú szénhidrátja (polifruktán) etilalkohollal kicsapódik vizes közegben. A karotinoidok csoportjába tartozó sárga fes­téke a helenien.

Botanikai leírás

Évelő növény (H), elérheti a 2 méteres magasságot. Gyöktörzse függőleges, húsos, átmérője 2-6 cm. Gyökerei belül sárgák. A száron fejlődő sok fészekvirágzatok átmérője 6-8 cm.

Hagyományos felhasználás

Légúti fertőtlenítőszerként használták főleg a múltban. Legnagyobb adag: egy kávés­kanálnyi (felnőttnél). A helenient iparilag előállított gyógyszerként orvosi vény alapján farkasvakságban alkalmazták.

Terápiás indikációk

Görcsoldó, epehajtó orvosi vényre. Enyhe fertőtlenítő gyári készítmények összeté­telében. Az E-Monográfia nem javasolja használatát.

Figyelmeztetés

Nem szabad azoknak fogyasztania, akik allergiásak a fészkesvirágúak családjára. Bélirritációt okozhat. Használat előtt konzultálni kell szakemberrel. Vá­randósság idején ne alkalmazzuk.

Gyógyászat

A gyökereket az ókori gyógyászatban használták: antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, parazitaölő, vízhajtó, köptető és immunerősítő. A gyökereiből készített főzetet mézzel érdemes összekeverni a mellkasi vagy légzési problémákra; enyhíti és csillapítja a köhögést, és fellazítja a váladékot. Jó a mellkasi fertőzések, asztma, allergiák és a szénanátha ellen. Tinktúra vagy szirup is készíthető belőle, amit tárolni lehet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.