Gyógynövények

Szagos Müge összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Szagos Müge története, általános története

Ez a kecses, alacsony, téltűrő, talajtakaró, évelő lágyszárú növény a buzérfélék családjának tagja. Észak- és Közép-Európában, a Balkánon, Szibériában és Észak-Afrikában őshonos, és kismértékben Kanadában és az Egyesült Államokban is elterjedt. A növény eredeti élőhelye az árnyékos, erdős környezet, erre utal az angol woodruff elnevezésben a wood, ami „erdő”t jelent. A ruff- „körgallér” – pedig a növény levélzetére vonatkozik – csinos, zöld
levélkoszorú, mely körülveszi a szárat, akárcsak egy körgallér.

A kicsi, fehér, csillag alakú virágokból alakulnak ki az apró szőrös termések, amelyek megfelelő közvetítéssel szaporítják a növényt. Németországban, ahol a növényt Wa7ű(eme/sf érnek, vagyis „erdőmester”-nek hívják, hagyomány szerint minden május elsején beáztatják a rajnai borokba, hogy elkészítsék az ünnepi italt, a májusi bólét.

A kiszárított növényt már a középkor óta használják illatosítóként, még az ágyneműt is illatosították vele. Ahogy kiszárad, a frissen lekaszált szénára emlékeztető illata erősödik. Az illata elűzi a rovarokat és a molyokat,
ezért szokták ruhás és ágyneműs szekrényekbe aggatni. Magas kumarin tartalma alkalmassá teszi potpourriban, tubákban és parfümökben való használatra. Az illatszerekben széna, méz és vanília érezhető a kivonat és az olaj illatában.

  • Leginkább frissen gyűjtött magjáról szaporítható, ha lehet, egyenesen a nö­vényről gyűjtve. Hidegkezelést igényel a kicsírázáshoz.
  • A növény gyökérdarabokról is szapo­rítható. Virágzás után vágjunk le kis darabokat a gyökeréből, helyezzük komposztra egy csíráztató tálcába, fed­jük be egy vékony réteg komposzttal. Tartsuk nedvesen, és kis hajtások fog­nak megjelenni. Mikor a növény elég nagy, ültessük nagyobb edénybe.
  • A növény föld feletti részei őszre el­hervadnak, és elpusztulnak.
  • Leginkább fás területen, vagy árnyé­kos, hűvös helyen gyarapszik.

Rendszertani besorolás

A Gentianales (tárnicsvirágúak) rendjébe, a Rubiaceae (buzérfélék) családjába tartozó növény. Szinonim neve Asperula odorata L. A családba tartozó Galium- fajok közül gyógy­ászati szempontból jelentősége van még a kö­vetkező fajoknak: G. aparine L. (ragadós galaj), G. verum L. (tejoltó galaj).

Drog

A drogot (Asperulae odoratae herba) a nö­vény megszárított virágos hajtásai képezik. Mi­nőségi előírásait a visszavont MSZ 19870-1984 szabvány tartalmazza. Szerepel a forgalomba hozható gyógynövények jegyzékében.

Hatóanyag

A drog kumarin-glikozidot, iridoid-glikozidot, cserzöanyagot, keserűanyagot, galluszsavat tartalmaz. A drog jellegzetes kellemes illatát adó kumarin a legújabb iro­dalmi közlések szerint nagyobb dózisban toxikus lehet: fejfájást, kábultságot idézhet elő. Állatkísérletek során májkárosító, karcinogén hatást mutattak ki.

Gyógyászat

A szagos müge fanyar, enyhén keserű növény, melyet húgyúti és emésztési problémákra használnak. Serkenti a máj és a vese mű­ködését, és a sárgaság és hepatitisz kezelésére használatos. A le­velekből frissítő tea készíthető, ami nyugtató és enyhítő hatással van gyomorfájdalmakra. A homeopátiában a méh gyulladásának gyógyítására használják. Emellett nyugtató és üdítő hatású is.

Konyha

Ha hűtött borhoz adjuk hozzá, fokozza annak ízét; Franciaor­szágban, Elzászban a Maitrank nevű fehérborba szokták rakni. A virágait salátákban, esetleg szamócával fogyasztják.

Hagyományos felhasználás

Népgyógyászatban teáját emésztési zavarok (vese-, máj-, epemüködést serkenti), idegesség, álmatlanság tüneti kezelésére ajánlják. Bortartalmú italok (bólék), dohány, sajt illatosítására használják.

Terápiás indikációk

Vénás megbetegedéseknél használják kivonatait, a kumarin keringést javító hatása miatt. Terhesség esetén, ill. véralvadásgátló gyógyszerek mellett használata nem ajánlott. Enyhe görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vízhajtó. Hatóanyagai – főként a kumarinok – fokozzák az alkohol kedvezőtlen hatását, fejfájást, szédülést okozhatnak.

Figyelmeztetés

A növényből készült ter­mékek fogyasztása biz­tonságos, de nem aján­lott folyamatosan szedni, mert nagy mennyiségben toxikus hatású.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.