Gyógynövények

Sáfrányos szeklice

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) története, alkalmazott drogjai

A sáfrányos szeklice Afrika trópusi részeiről származó, hazánkban is termesztett fűszer­növény. Virágai szárított állapotban adják az ismert vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű fűszert, amely textilfestésre is felhasználható. Ókori egyiptomi textilszövetek kémiai elemzése során még a XII. dinasztia korából (Kr. e. 1991-1802) származó szövetekből is sikerült szeklicevirágból készült festékek jelenlétét kimutatni, sőt Tutanhamon fáraó sírjában szeklicevirág-füzéreket is találtak.

Az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Legnagyobb ter­mesztői India, az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó, de jelentős tételek származnak Etiópiából, Kazahsztánból, Kínából, Argentínából és Ausztráliából. Az olajat nagy mennyiségben használják az élelmiszeriparban, ezen kívül festékek száradó olaja, politúr és viaszos vásznak segédanyaga.

A növény egyéb népies elnevezései: magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, szaflór, vadsáfrány, pórsáfrány és szeklice. Ezek közül a pórsáfrány igen szemléletesen utal arra, hogy a növény az igen drága, mindig is luxuscikknek számító valódi sáfrány he­lyettesítésére szolgált a szegényebb néprétegek számára.

A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó sáfrányos szeklice Magyarorszá­gon is termesztett egyéves növény, amely a melegebb fekvésű területeket kedveli. Csöves virágainak pártája kezdetben citrom- vagy narancssárga, ami elvirágzáskor lángvöröstől vörösbarnáig színeződik. Ezeket a csöves virágokat kézzel, a virágzási idő alatt folyama­tosan gyűjtik és árnyékos helyen szárítják.

Az Európai Gyógyszerkönyv 6.0. kötetének definíciója szerint a Carthami flos (sáfrá­nyos szeklice virág) drogot a Carthamus tinctorius L. szárított virágai adják, amelynek hipe-rozidban kifejezett összflavonoid-tartalma legalább 1%.

A gyógyászatban a sáfrányos szeklice magvaiból (I. típus) vagy a Carthamus tinctorius hibridjeinek magvaiból (II. típus) előállított és finomított zsíros olajat (Carthami oleum raffinatum Ph. Hg. VIII., finomított sáfrányos szeklice olaj) is alkalmazzák.

Általános hatásuk

Mindkét növény hűtő vértisztító, vérpályafrissítő, serkentő, szélhajtó, görcsoldó, nyugtató, emmenagogum, afrodiziákum, menstruációs szabályzó, potenciafokozó, fiatalító, anyagcsere-regeneráló, reproduktív szervi regeneráló, erősítő, fokozza a tápanyag-beépülést. A sáfrány túlzásban hódító.

Lélektani hatásuk

Segítik az ellazulást, az odaadást, az átérzést, az önátadást, oldják a szorongást. Ezáltal megkönnyítik az együttérző-képesség, a megbocsátás, az átlényegülés megjelenését, a problémafeldolgozó képességgel együtt. Fokozzák az életkedvet és az életerőt, a jó­szívűséget, segítenek meglátni és megélni a tiszta érzelmi állapotokat. Felszabadítanak az érzelmi nyomasztottság, a bezártság és a kilátástalanság állapotából. Színesítik és izgatják a képzeletvilágot, felpezsdítik az egysíkú, szürke érzelemvilágot, kedélyjavítók.

Részletes ismertetésük

A görcsös, hánykolódó, ideges gyomrot mindkét növény képes megnyugtatni. Forrá- zatuk javítja a felszívódást, fokozza az emésztési energiát, és katalizálja más gyógynö­vények hatékonyságát. Javítják a tápanyagok feldolgozását, felszívódását, beépülési képességét. Gyomorhurut, gyomorrontás esetén kismértékben alkalmazva kiválóak.

A tápcsatorna egész hosszában serkentő, kiegyensúlyozó hatásúak az emésztésre, túlzásban alkalmazva tompítják azt. Segítenek újraindítani a mélyebb szövetek irá­nyába mutató tápanyagbeépülést.

Erősebb forrázatuk, áztatmányuk alkalmas a belek görcsös, esetleg dugulással, kólikával járó állapotainak oldására és ehhez hasonlóan a székrekedés megszünteté­sére. Kis- vagy közepes mértékben alkalmazva csökkentik a bélhurutot, nagy dózis­ban viszont fokozni képesek. A vastagbél szöveteit tisztítják, a béltartalom elengedé­sének lehetőségét javítják. A szeklice magja hashajtó, a nyálkás, enyves lerakódásokat kihajtja a szervezet minden területéről.

A májműködésre áldásos hatásúak. Fokozzák a májműködés hatékonyságát, elő­segítik a máj szövetek tisztulását, méregtelenítését. Ha kúraszerűen használjuk őket, akkor a várhatóan nagymérvű méregfelszabadulás miatt érdemes kiegészítőként megtört édeskömény, koriander, ánizs, bojtorjángyökér forrázatát alkalmazni.

Egyrészt méregtelenítő, másrészt kiegyensúlyozó hatásuknak köszönhetően elő­szeretettel alkalmazták a májgyulladás, a sárgaság kezelésére. A máj daganatos be­tegségeinek kezelésében is javalltak. Az epére nézve fiatalító, egyensúlyozó hatásúak.

A lép lerakódásait és ezekből fakadó működési képtelenségeit segítenek korri­gálni.

Erősítik a húgy-ivari szervrendszert. A veseműködést serkentik, a szűrőképessé­get fokozzák, a vizelettel kihajtják a szervezet nedvkeringéséből a mérgeket, ezért a kolera kezelésében mind a mai napig alkalmazzák őket. A vese szöveteiben létrejött dugulásokat, lerakódásokat kúraszerű alkalmazásuk szüntetni képes. Köszvényes tünetek kezelésére is javalltak.

A tüdőre jótékony hatásúak, a benne lévő hurutokat, lerakódásokat ürülésre serkentik, emellett a tüdőszöveteket erősítik, tisztítják. A köhögés megszüntetésére, csillapítására, a szabad légzés fokozására mindkettő alkalmas, ezért asztmás tünetek enyhítésére is javalltak.

Szinte határtalanul erősítik a szívet. Ezért a gyenge szív esetén erősítőként, ke- ményszívűség esetén pedig, a koszorúér-meszesedés kezelésére, akár galagonyával kombináltan is használatosak. A jószívűség állapotának „becsempészésére” alkal­masak.

Nemcsak frissítik a vért, erősítvén a vérképző szerveket, hanem tisztítják is. A vér koleszterinszintjét igazoltan csökkentik, meggátolva ezzel az erek elmeszesedési haj­lamát és egyben a szívrohamra való hajlamot is, tekintet nélkül a korra és az alkatra, így megelőzésre és rehabilitációra is kiváló szívgyógyszerek. Mind a kettő az érszű­kület hatékony ellenszere.

A sáfrány az idegrendszerre nyugtatólag s egyben felszabadítólag hat. Mint fe­szültségcsökkentő, állapottól és alkattól függően képes teljes tompultságot, aluszé- konyságot, egészen nagymértékben alkalmazva narkózist is előidézni, de ennek el­lentéteként a végletekig eufórikus állapotba is juttathatja az elmét, mindkét irányban akár halálos mértékben. Talán ennek köszönhető ópiumhelyettesítő hatása, függőség létrehozása nélkül. Javallják idegzsába, ideggyulladás, depresszió és hisztéria ellen is.

Energizálják a nemi szerveket, s ezzel együtt fokozzák azok vérkeringését, anyag­cseréjét is. A méh tisztulási, regenerálódási folyamatait jelentősen támogatják. An­gyalgyökérrel együtt különösen alkalmasak menstruációs zavarok, fájdalmak, gör­csök kezelésére. Fiatalítják a méh szöveteit, segítik a méhnyálkahártya-regenerációt, ezért a mióma kezelésére különösen javalltak. Az említetteken túl a sáfrány talán a nemiségre gyakorolt hatásának köszönhetően vált leginkább közismertté. Az ivar­szövetek termelését és azok életképességét, fogékonyságát mindkét növény nagy­mértékben segíti, elősegítve ezzel a meddőség és a sterilitás leküzdését. Fokozzák a nemi vágyat, lényegesen javítják, intenzívebbé teszik a kielégülés élményét, és elmé­lyítik a szexuális érzékenységet. Emiatt alkalmasak a frigiditás kezelésére is.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A virágdrog fő összetevői kalkonvegyületek: akár 8,5%-nyi kartamin, továbbá hidroxiszaf-lórsárga A, tinktormin (nitrogéntartalmú kalkonszármazék); szaflórsárga A és B, flavo-noidok, valamint jelentősebb mennyiségű zsírsav.

Az olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, linolsavat (60%), olajsavat (30%), kisebb meny-nyiségben palmitinsavat, mirisztinsavat, sztearinsavat és arachidonsavat tartalmaz.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban a virág fózetét erős köhögés, fulladás ellen, ezen kívül számos más indikációval is használták. Hagyományos alkalmazásai közül festőnövényként történő fel­használása emelkedik ki.

A magolajat Ázsia egyes területein kenőcsként, rándulások, ficamok és reumás fájdalmak kezelésére alkalmazzák.

Preklinikai vizsgálatok

A sáfrányos szeklice virág kivonatának gyulladáscsökkentő, antimikróbás hatását in vitro vizs­gálatokban írták le. Analgctikus, gyulladáscsökkentő és antipiretikus aktivitását egereken is megfigyelték.

A drog vizes kivonatát, valamint az abban megtalálható tinktormint kalcium-antago-nista aktivitásúnak találták. A virágok vizes kivonata gátolta az ADP indukálta vérlemez-keaggregációt.

A sáfrányos szeklice virágjának vizes kivonata egereken csökkentette az ischaemia kö­vetkeztében kialakuló szív- és neuronkárosodást. A virágok etanolos kivonata tengeri­malacoknál és nyulaknál vazodilatációt váltott ki. Spontán hipertóniás patkányoknál a szaflórsárga csökkentette a vérnyomást, és 5 hét elteltével ezekben az állatokban a plazma renin aktivitása, valamint az angiotenzin II szintje csökkent, ami arra enged következtet­ni, hogy a vérnyomáscsökkentő-hatás a renin-angiotenzin rendszeren keresztül médiáit.

A növény virágjának immunszuprcsszív hatását állatkísérletekben vizsgálták. Kivonata a makrofágok és a limfociták csökkent mértékű tagocitózisához vezetett.

A sáfrányos szeklice olaját nem vizsgálták preklinikai vizsgálatokban, de magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az ebből következő előnyös élettani hatások joggal feltételezhctőek.

Humán bizonyítékok

A sáfrányos szeklive virágjával kapcsolatban nem állnak rendelkezésre klinikai bizonyítékok.

Olajával nem végeztek humán vizsgálatokat, de ismert, hogy a telítetlen zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazó olajok kedvező hatással vannak a koleszterinszintre és csökkentik a kardiovaszkuláris rizikót.

Indikációk, adagolás

A sáfrányos szeklice virágjának nincs klinikai bizonyítékokkal alátámasztható humán leihasz­nálása. Magas flavonoidtartalma miatt színjavítóként, színezésre használják.

A sáfrányos szeklice magolaja étolajként, az étrend részeként az érelmeszesedés megelőzé­sére, a folyamat lassítására használható koleszterinszint-csökkentő hatása miatt.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A sáfrányos szeklice virágjának nincs jelentős nemkívánatos hatása. Az olaj esetén nemkívánatos hatást, interakciót nem dokumentáltak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.