Gyors felépülés

Az antipszichotikus gyógyszereket hogyan szedjem?

Az antipszichotikus gyógyszereket a pszichózisos állapotok kezelésére használják. Ezek olyan pszichiátriai betegségek, amelyekben a beteg gondolkozása megváltozik, viselkedési zavarok alakulnak ki, és a valóságot tévesen észleli és értelmezi. Ilyen rendellenesség például a skizofrénia. A gyógyszerek az agyi ingerületátvitelben szerepet játszó vegyületek hatásának fokozásával vagy gátlásával hatnak. E vegyületeknek – a dopaminnak, a szerotoninnak, a noradrenalinnak és az acetil-kolinnak – a viselkedés, a hangulat, az érzelmek, az alvás és ébrenlét, valamint az étvágy szabályozásában van szerepük.

Típusok

Az antipszichotikumokat két fő csoportba sorolják: az elsőt a típusos, első generációs – más néven hagyományos – antipszichotikumok alkotják, a másodikat az újabb, atípusos, második generációs szerek.

Az antimániás vagy hangulatstabilizáló gyógyszereket a bipoláris zavar kezelésében használják – e rendellenességet a szélsőséges feldobódottság és a mély depresszió váltakozása jellemzi. A kezeléshez használhatnak antidepresszánsokat is. A lítium hangulatstabilizáló gyógyszer, amelynek a szintjét a vérben folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a beteg biztosan a megfelelő adagot kapja.

Hogyan kell szedni?

E gyógyszerek legtöbbjét szájon át, tabletta vagy kapszula formájában szedik, bár némelyik folyadékként is kapható. Azok számára, akiknél fennáll a veszély, hogy elfelejtik bevenni a gyógyszereiket, a szer tartós hatású injekcióban is beadható. Egyes esetekben injekcióban beadott, gyorsan ható antipszichotikumokat alkalmaznak a heveny pszichotikus reakciók megfékezésére.

Egy rokonomnak antipszichotikumokat kell szednie, de félek, hogy gyakran megfeledkezik a bevételükről. Mit tehetek? Ha lehet, beszélje meg a problémát az illető orvosával. A megoldást a szer injekcióban beadott, tartós hatású változata jelentheti.

Lehetséges mellékhatások

Az antipszichotikumok szedése többféle mellékhatással járhat, pl. önkéntelen izommozgásokkal (ez ritkább az atípusos antipszichotikumok esetén), nyugtalansággal, szájszárazsággal, homályos látással, székrekedéssel, szédüléssel és hízással. E gyógyszerek alkalmazása megnövelheti a stroke kockázatát azon idősebb személyeknél, akik demenciában szenvednek, vagy akiknél más, a stroke kockázatát növelő tényezők állnak fenn.

A lítium mellékhatásai erősen függenek az alkalmazott adagtól és a szervezet sóháztartásának állapotától. A túl sok lítium émelygést, elmosódó beszédet és bizonytalan járást okozhat. Egyéb lehetséges mellékhatásai a hízás, a remegés és a szomjúságérzet. Tartós alkalmazása ronthatja a vesefunkciót.

Vényköteles gyógyszerek

  • Típusos antipszichotikumok: klorpromazin, flupentixol, haloperidol
  • A típusos antipszichotikumok: amilsulprid aripiprazol, olanzapin risperidon
  • Hangulatstabilizálók: karbamazepin, lamotrigin, lítium, valproinsav
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.