Magasvérnyomás kezelése

Gyógyszereinket mindig az előírás szerint kell szednünk!

Az alábbi tanácsok ebben nyújtanak hasznos segítséget.

Rutin kialakítása

Gyógyszer szedése

Tegyük a tablettákat egy naponta használt tárgy, például a fogkefénk vagy a szemüvegünk mellé. Sok olyan vérnyomáscsökkentő van, amelynek napi egyetlen adagját a reggelivel a legcélszerűbb bevenni; ezeket érdemes a konyhában, a reggelizéshez használt edények mellett tartani. A lefekvés előtt szedendő gyógyszerek legjobb helye az éjjeliszekrény, mivel így elalvás előtt még biztosan a szemünk elé kerülnek. (Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy a gyógyszerekhez sem a gyerekek, sem a házi kedvencek ne férhessenek hozzá.)

Figyelmeztessük magunkat!

Állítsunk be egy ébresztőórát, hogy emlékeztessen bennünket, amikor itt a gyógyszerek bevételének ideje.

Kérjünk segítséget!

Család - segítség a gyógyszerezésben

Kérjünk meg egy családtagot, hogy emlékeztessen bennünket a gyógyszer bevételére legalább addig, amíg az napi rutinunk részévé nem válik. Ha egyedül élünk, megbeszélhetjük, hogy egy barátunk vagy rokonunk egy adott időpontban felhív.

Használjunk gyógyszeres dobozt!

Ha többféle gyógyszert szedünk, vegyünk a gyógyszertárban egy olcsó, műanyag gyógyszeres dobozt, amelyben a hét minden napjára külön rekesz jut. Elég hetente egyszer berakni a megfelelő gyógyszereket, s így mindig biztosak lehetünk abban, hogy az összes szükséges tablettát bevettük. Legyen világosság! Éjszaka soha ne nyúljunk sötétben az éjjeliszekrényen lévő gyógyszerért. Mindig kapcsoljuk fel a lámpát, hogy biztosan a megfelelő tablettát vegyük be.

Tartsuk magunkat a programhoz!

Tartsuk magunkat az előíráshoz

Gyógyszereinket a megfelelő adagban, az előírt napszakban vegyük be. Orvosunk (és a gyógyszerhez adott leírás is) tájékoztat a helyes adagolásról. Ha az előző adaghoz képest túl korán vesszük be a következőt, túl sok hatóanyag kerülhet a szervezetünkbe, ami felerősítheti a mellékhatásokat. Ha pedig túl sokáig halogatjuk a gyógyszer bevételét, felmehet a vérnyomásunk. Ha naponta kétszer vagy többször kell gyógyszert bevennünk, szigorúan tartsuk meg az orvos által vagy a leírásban megadott időközöket.

Ne változtassunk!

Soha ne változtassunk az adagoláson úgy, hogy azt előzetesen nem beszéltük meg az orvossal. Ha valami okból elfelejtjük bevenni a gyógyszerünket, hívjuk fel orvosunkat, és kérdezzük meg, mit tegyünk. Semmi esetre se próbáljuk úgy helyrehozni a hibát, hogy a következő alkalommal dupla adagot veszünk be.

Figyeljünk a mellékhatásokra!

Osszuk meg tapasztalatainkat az orvosunkkal a következő felülvizsgálat során, vagy akár hamarabb is, ha a mellékhatások különösen zavarók.

Ne hagyjuk otthon!

Utazás

Ha repülőgéppel utazunk, a gyógyszerünket mindig az eredeti csomagolásában, a kézipoggyászba tegyük. Ily módon még ha a többi csomagunk elvész, vagy ha a járatunk késik, akkor is kéznél lesz a gyógyszerünk és annak leírása.

Jegyezzük meg! Felmérések szerint a vérnyomáscsökkentőt szedő betegek csaknem kétharmada orvosa tanácsának ellenére három éven belül abbahagyja a gyógyszer használatát.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.