Magasvérnyomás kezelése

Újra gyógyszer nélkül normál vérnyomás?

Néhányan egy idő után teljesen abbahagyhatják a gyógyszerek szedését. Ha orvosunk ezt megengedi, nagyon kell ügyelnünk arra, nehogy visszatérjünk régi, egészségtelen szokásainkhoz. A vérnyomás általában szép lassan újra emelkedni kezd, bár ezt olykor csak hónapokkal vagy évekkel a gyógyszerek szedésének abbahagyása után teszi, különösen azoknál, akik nem tudnak kitartani az egészségesebb életmód mellett.

Feltétlenül menjünk el rendszeresen az orvoshoz, hogy ellenőrizni tudja a vérnyomásunkat!

Magas vérnyomás

Továbbra is ügyeljünk a súlyunkra, gyalogoljuk le azt a napi 4-5 kilométert, sovány húsokat fogyasszunk (só nélkül!), ne hanyagoljuk el kedvenc stresszcsökkentő módszereinket, egyszóval éljünk úgy, hogy egészséges szinten tudjuk tartani a vérnyomásunkat.

Jegyezzük meg! Készítsünk listát az összes, receptre szedett gyógyszerünkről, s tartsuk azt a tárcánkban vagy egyéb olyan helyen, ahol vészhelyzet esetén könnyen megtalálják.

Hasznos növények

Fokhagyma

Fokhagyma

Szagos nyomáscsökkentő. A fokhagymát (Allium sativumj a kőkorszak óta használják gyógynövényként. Az ókori Egyiptomban a piramisépítő munkások fellázadtak, amikor napi élelmiszer-fejadagjukból kihagyták a fokhagymát – úgy tartották ugyanis, hogy e növény teszi őket erőssé és egészségessé.

Az utóbbi időkben a kutatók számos bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezt talán azzal éri el, hogy csökkenti a vérnyomást, és megakadályozza a vérlemezkéket abban, hogy elzárják az artériákat. A növény frissen a leghatékonyabb. A szakértők napi 1-3 gerezd fokhagyma fogyasztását javasolják. Nem valami vonzó ötlet? Próbáljuk ki a fokhagymakapszulát.

Gyógyító galagonya

Galagonya

Az élősövényként sokfelé telep tett szúrós cserje, a galagonya (Crataegus laebvigata) szív gyógyító tulajdonságai régóta ismertek. Úgy vélik, az erek tágítása révén vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A galagonyát fogyaszthatjuk tinktúra (naponta háromszor 10-20 csepp) vagy tabletta (napi 300-450 mg) formájában, de főzhetünk belőle teát is. A szárított virágokat és bogyókat áztassuk 10-15 percre forró vízbe, és a teából fogyasszunk napi két-három alkalommal.

Figyelem! Szívbetegség, terhesség vagy bármilyen gyógyszer szedése esetén a galagonyafogyasztás megkezdése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát.

Csak el ne feledjük!

Mivel a magas vérnyomás nem okoz látványos tüneteket, könnyű elfelejtkezni a gyógyszerek beszedéséről. Még az is helyénvalónak tűnhet, hogy egy kis időre szüneteltessük a gyógyszerszedést – például amíg szabadságon vagyunk.

Ne áltassuk magunkat! Az, hogy semmilyen testi tünet nem jelentkezik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésének szüneteltetése vagy abbahagyása után, korántsem jelenti, hogy ezzel nem ártunk az egészségünknek. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása kimondottan veszélyes lehet.

Ne hagyjuk abba

A vérnyomáscsökkentők hatástalanságának egyik legfőbb oka az, hogy a betegek nem az előírások szerint szedik őket. A magas vérnyomás szakértőinek többsége egyetért abban, hogy nincs kezelhetetlen hipertónia, csak kezelhetetlen beteg van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.