Gyors felépülés

Pajzsmirigy túlműködésre gyógyszer

A nyak elülső részén lévő pajzsmirigy termeli a tiroxin és a tironin nevű hormonokat, amelyek a vérbe kerülve a sejtek anyagcseréjét szabályozzák. A pajzsmirigy olykor túl aktívvá válik (hipertireózis, pajzsmirigy-túlműködés) vagy nem eléggé aktív (hipotireózis, pajzsmirigy-alulműködés).

Típusok

A hipertireózis kezelésének célja a túlzott hormontermelés megfékezése, és a vér pajzsmirigyhormon-szintjének normális értékre való visszaállítása. Az antitiroid-készítmények csökkentik a termelődő pajzsmirigyhormonok mennyiségét. A hormontermelés normalizálódásához 4-8 hétre lehet szükség. A béta-blokkolók is felhasználhatók a pajzsmirigy-túlműködés tüneteinek, például a remegés, a szapora szívverés és a nyugtalanság enyhítésére.

Jódizotóp-kezelés során a beadott radioaktív jód a pajzsmirigyben halmozódik fel, és a szövetek egy részének elpusztításával csökkenti annak méretét, így a mirigy kevesebb hormont tud termelni.

A hipotireózist a tiroxin nevű hormon mesterséges változatával, levotiroxinnal kezelik. A szert a betegnek élete végéig szedni kell.

Hogyan kell szedni?

E gyógyszerek legtöbbjét szájon át, tabletta formájában szedik. A radiojódot folyadékként kell bevenni. Egyes esetekben – például nagyon beteg személyeknél és újszülötteknél – a levotiroxint injekcióban is be lehet adni.

Lehetséges mellékhatások

Az antitiroid gyógyszerek ritkán okoznak mellékhatásokat, s általában azok is enyhék – például bőrkiütés, ízületi fájdalom, émelygés és bőrviszketés. Néha azonban előfordul, hogy károsíthatják a fehérvérsejteket.

A levotiroxin túl nagy mennyiségben olyan mellékhatásokat okozhat, mint a hasmenés, fejfájás, hányás, szapora szívműködés, nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, kivörösödés, verejtékezés és láz. E tünetek a dózis helyes beállításával megszűnnek. Ajánlatos évente vérvizsgálatot végezni annak ellenőrzésére, hogy megfelelő-e az adagolás.

Vigyázat! Immunrendszeri károk: Az antitiroid gyógyszereket szedőknél ritka esetben előfordulhat a fehérvérsejtek számának hirtelen lecsökkenése.

Ha ilyen gyógyszerek szedése közben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvosához:

  • láz
  • torokfájás
  • fekélyek a szájban
  • egyéb, fertőzésre utaló jelek.

Vényköteles gyógyszerek

  • Antitiroid gyógyszerek: carbimazol propiltiouracil
  • Béta-blokkolók: propranolol
  • Hipotireózis elleni szerek: levotiroxin

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.