Gyors felépülés

A kisbaba betegségi gondozása – Mikor hívjunk orvost?

Ha kezdő szülő, valószínűleg a betegségre utaló legapróbb jeltől is megijed. Ilyenkor szüksége lehet rá, hogy a gyermekorvos megnyugtassa, ám hamar belerázódik a feladatba, amint elsajátítja a legegyszerűbb fogásokat, amelyekkel javíthat a baba közérzetén.

Nagyon fontos, hogy felismerje, mikor kell az észlelt tüneteket vészhelyzetként kezelni. Hívja a mentőket, ha a kisbabája: nem lélegzik, eszméletlen, nehezen vagy a szokásosnál sokkal gyorsabban, kapkodva veszi a levegőt, nagyon sápadt, vagy ha ajkai körül kékesen illetve szürkésen elszíneződött a bőr, görcsrohama van, láza meghaladja a 38°C-ot, de a keze és a lába hideg, ernyedt, erőtlen, a koponyája középvonalában lévő puha rész (kutacs) megemelkedett, feszül vagy kidomborodik.

Árulkodó tünetek

Az újdonsült szülőknek sokszor gondot okoz, hogy megkülönböztessék a normális viselkedés számos változatát azoktól a jelektől, amelyek miatt aggódni kell. Bíznia kell az ösztöneiben, és ha úgy érzi, baj van, hívja a gyermekorvost. A keretes részben (balra) felsorolt, azonnali cselekvést igénylő tünetek mellett a következő figyelmeztető jelek is igen fontosak.

Ilyenek lehetnek:

 • túlzott nyálfolyás ahelyett, hogy a gyermek lenyelné a nyálát,
 • zúzódás vagy elszíneződött bőr, kiütések,
 • szokatlan álmosság, vagy a normális reakciók hiánya,
 • rendellenes sírás (nyögdécselés, nyüszítés vagy magas hangú visítás), amelyet nem sikerül nyugtatgatással elmulasztani,
 • az evés elutasítása,
 • érzékenység a lábban,
 • ingerlékenység, illetve ha a gyermek rosszul tűri az érintést,
 • láz (38 °C-ot meghaladó testhőmérséklet),
 • rendellenes vizelet vagy széklet.

Az újszülöttek gyakran szipognak vagy horkantgatnak, különösen álmukban. Ez általában azt jelzi, hogy a háton fekvés miatt nyálka gyűlt össze az orrjárataikban. A tartósabb szipogás vagy éjszakai köhögés viszont meghűlést jelezhet.

Hasfájás

A baba a sírásával kommunikál. Hamar meg lehet tanulni, hogy éppen mit jelez: éhes, fázik vagy melege van, fogzik, vagy rosszul érzi magát. Ha a csecsemő kb. mindig ugyanabban a napszakban kezd kitartóan sírni, s közben a térdét is felhúzza vagy megfeszíti a testét, akkor lehet, hogy hasfájás (kólika) kínozza. A jelenség oka ismeretlen, de szerencsére hosszabb távon semmiféle veszélyt nem jelent és pár hónap alatt ki is növik.

Az alábbi módszerek segíthetnek a megnyugtatásában:

 • Masszírozza! A kíméletes, az óramutató járásának megfelelő irányban körkörösen végzett pocakmasszázs segíthet a bélben megrekedt szelek továbbhaladásában.
 • Sétáltassa meg! Tegye a kicsit babakocsiba, és menjenek sétálni egyet.
 • Ügyeljen az etetésre! Ha szoptat, ellenőrizze, hogy a baba nem nyel-e közben levegőt. Ha cumisüvegből eteti, próbálja ki a kólikagátló cumit.
 • Büfiztesse! Próbálja az etetés felénél megbüfiztetni a kicsit, majd még egyszer, amikor végzett.

Pelenkakiütés

A pelenkakiütés gyakori jelenség, de ha időben cselekszik, megakadályozhatja a rosszabbodását. Az alábbi módszerek segítenek a gyors gyógyulásban és megakadályozzák a kiütések újbóli megjelenését.

 • Hagyja, hogy a baba minél többet legyen pelenka nélkül. A pelenkát gyakran cserélje, kakilás után pedig azonnal.
 • A tiszta pelenka feladása előtt alaposan tisztítsa meg a baba popsiját vizes vattával (nem babatörlőkendővel), és itassa teljesen szárazra.
 • Használjon védő hatású krémet. Nagyon jót tesznek például a cink-oxidot tartalmazó készítmények.
 • A kiütések fájdalmasságát enyhítheti, ha egy evőkanál szódabikarbónát tesz a baba fürdővízbe.

Hányás és hasmenés

Az igazi hányás – tehát nem az, amikor a baba etetés után felöklendezik egy kis tejet („bukik”) – fertőzést jelezhet. Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a csecsemőnek hasmenése és hőemelkedése/láza is van, vagy ha hányáskor nagy erővel ürül ki a gyomortartalom („sugárban hányás”).

Jegyezze meg: A pelenkakiütés ellen az a legjobb, ha tisztán és szárazon tartja a baba popsiját.

Egy ponton túl

Ha az újszülött látszólag szinte sohasem hagyja abba a sírást, az a végsőkig próbára teheti a szülők türelmét – különösen akkor, ha éjszakánként sem tudják kialudni magukat, s emiatt kimerültek. Amennyiben úgy érzi, hogy már nem bírja tovább, feltétlenül kérjen tanácsot és segítséget a védőnőtől.

Ha kisbabája sír, és úgy érzi, hogy már nem bírja tovább elviselni, akkor adja át valaki másnak, hogy ő próbálja megnyugtatni. Amennyiben egyedül van, fektesse a kicsit az ágyába vagy a babakocsiba, ellenőrizze, hogy biztonságban van-e, majd menjen ki, és csukja be az ajtót. Maradjon egy másik helyiségben, amíg megnyugszik, és csak akkor menjen vissza hozzá. Nyugodtan hagyja egy rövid ideig sírni, attól semmi baja nem lesz.

Érzelmi viharok

Teljesen normális dolog, ha a szülés után néhány napig gyakran a sírás kerülgeti, és igen rossz a hangulata – ez a jelenség az anyák mintegy 50 százalékát érinti, s a feltevések szerint főként hormonális változásokkal áll összefüggésben. Érzelmei a kicsi hat-nyolc hetes kora körül kezdenek rendeződni, ám ha az érzések rosszabbodnak, akkor lehet, hogy szülés utáni depresszióban szenved . Amennyiben erre gyanakszik, feltétlenül beszéljen róla a háziorvosával vagy a védőnővel.

Takarékoskodjon az erejével!

Az alábbi tanácsok segíthetnek a szülést követő időszak hétköznapjaiban.

 • Ha csak teheti, pihenjen! Alkalmazkodjon a baba életritmusához, és akkor aludjon, amikor ő is alszik. Szerezzen segítséget! Hagyja a háztartási munkákat másokra (a férjére, családtagjaira vagy fizetett alkalmazottra).
 • Táplálkozzon jól! Kiegyensúlyozott, tápláló étrenden éljen. Nagyon fontos, hogy rendszeresen egyen, különösen akkor, ha szoptat. Kerülje a koffeint! A koffeintartalmú italok fokozhatják a szorongást, s a babára is hatással lehetnek. Tartsa a kapcsolatot más mamákkal! A szülés után rengeteg segítséget kaphat az ismerős kisgyermekes anyáktól. A kórházban is köthet barátságokat, s a védőnő is elmondja, hol vannak a környéken anyukák, akik nemrég szültek.
 • Figyeljen a férjre! Vonja be őt a baba gondozásába, s igyekezzenek mindennap kettesben is eltölteni valamennyi időt. Ha tudnak, mozduljanak ki otthonról.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.