Veszélyes vagy biztonságos

Császármetszés kockázatai és elkerülése

A császármetszés olyan műtéti eljárás, amelynek során a magzatot hasfali met­szésen keresztül emelik ki az anyaméhből a szülés várható időpontjában vagy azt meg­előzően. Az orvos akkor javasolhatja a műté­tet, ha bizonyos körülmények kockázatossá teszik a hüvelyi úton történő szülést. Ilyen ok lehet az anya betegsége, pl. nemi szervek herpesze, súlyos cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, korábbi császármetszés, elhúzódó vajúdás, túl nagy vagy több magzat, elöl fekvő méhlepény, farfekvés vagy lassuló magzati szívverés.

Kockázatok és felépülés

Bár általában biztonságosnak tartják, a csá­szármetszésnek lehetnek szövődményei: vér­zés, alsó végtagi és kismedencei trombózis, tüdőembólia, fertőzés. Az altatás csökkenthe­ti az újszülött éberségét (a legtöbb császár­metszésnél azonban epidurális érzéstelenítést alkalmaznak, amelynek nincs ilyen hatása). A magzat idő előtti világrajövetele kocká­zattal jár. Ilyen, a koraszüléssel kapcsolatos magzati kockázat a légzési nehézségek és az alacsony születési súly.

Az anya felépülése tovább tart, mint a ter­mészetes úton való szülés esetén, és a fájdal­mak miatt gyógyszerek szedésére lehet szük­ség. A kórházi tartózkodás is hosszabb. A gyógyulófélben lévő nőknek gondot okozhat az emelgetés, az autóvezetés és a lépcsőzés.

A császármetszés elkerülése

A császármetszés az anyát és az újszülöttet megóvja bizonyos sérülésektől, adott esetben a haláltól. De felvetődött annak a lehetősége, hogy a császármetszés megfosztja az újszülöt­tet a természetes szülés során az anya szerve­zetében felszabaduló hormonoktól és egyéb anyagoktól. Ezért a műtét újabban vitákat vált ki, mert úgy tűnik, egyes orvosok a szük­ségesnél gyakrabban alkalmazzák. Szakértők szerint sok császármetszést el lehetne kerülni. Ebben segíthetnek az alábbiak.

  • Korai terhesgondozás.
  • Ha az orvos császármetszést javasol, szerezzünk be még egy szakvéleményt.
  • Ha korábban császármetszéssel szültünk, újabb terhesség esetén érdeklődjük meg, nem lehetne-e természetes úton világra hozni az újszülöttet. Ez gyakran lehetséges, ha ez az egyetlen ok, ami miatt császármetszést akarnak végezni. Az anyaméh korábbi sebének felszakadása, ami régen komoly gond volt, ma már ritka, mert az elmúlt években módosították a metszés helyét és módját.
  • Valaha különböző, az anya hasára gyakorolt műfogásokkal igyekeztek megfordítani a farfekvéses magzatatot. Ma már erre nem kerül sor. Farfekvés esetén többnyire császármetszést végeznek.
Csak a test deréktól lefelé eső részének érzéstele­nítése esetén lehetséges, hogy az anya azonnal kézbe tudja venni az újszülöttet a császármet­széssel történő szülés után.

A császármetszések aránya különböző országokban

Anglia…………21%

Brazília………..46%

Franciaország ……21 %

Kanada………..18%

Magyarország  …..22%

Olaszország …….21 %

Skandináv államok .. 15%

USA………….22%

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.