Gyors felépülés

Idősek számára: hogyan előzzük meg az otthoni töréseket, eleséseket?

Az időseknél egy-egy otthoni elesés súlyos sérüléseket okozhat, amelyek akár az önálló életvezetésüket is lehetetlenné tehetik. Biztonsága és mozgékonyságának megőrzése érdekében érdemes megtennie néhány óvintézkedést.

Az otthoni balesetek nagy százalékát okozza az elcsúszás, megbotlás vagy elesés, s ezek miatt sokan kerülnek kórházba. A legnagyobb veszélyben az idős emberek vannak, mivel a látás, a hallás, a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék és a reflexek a kor előrehaladtával romlanak. Ahogy öregszünk, megváltozik a járásunk-lépéseink rövidebbek lesznek, és a lábunkat is kevésbé emeljük meg. E változás eredményeként az idős embereknél gyakran alakul ki jellegzetes csoszogó járás, amely jelentősen megnöveli a megbotlás kockázatát.

Ha pedig elesnek, jóval nagyobb valószínűséggel szenvednek törést vagy súlyos sérülést, hiszen a csontsűrűségük kisebb, mint a fiatalabbaké. Az idősek körében az elesések miatt bekövetkező két leggyakoribb sérüléstípus a csukló törése, illetve ficama, valamint a csípőtáji törések.

Jegyezzük meg! Minden olyan személynek, akinél nagy az elesés veszélye, érdemes átvizsgáltatni az otthonát a kockázatok szempontjából és elvégeztetni a szükséges módosításokat. Ha jelentős a kockázata annak, hogy ön vagy egy idős, illetve megromlott egészségű családtagja eleshet, foglalkoznia kell otthona akadálymentesítésével.

Hogyan segítsünk magunkon?

Az idősek is sok mindent tehetnek az elesés megelőzéséért és azért, hogy hosszabb ideig tudják megőrizni aktív, független életmódjukat. Ha ön is veszélyeztetett, tegye meg az alábbi óvintézkedéseket.

  • Kérdezze meg orvosát az ön által szedett gyógyszerek mellékhatásairól, mert ezek egy része befolyásolhatja az egyensúlyérzékét vagy a mozgáskoordinációját.
  • Évente ellenőriztesse a szemét, mivel a megromlott látás miatt könnyebb elbotlani. Evés, alvás, pihenés után ne keljen fel túl hirtelen, mert a vérnyomása leeshet, és emiatt elszédülhet. Viseljen kényelmes cipőt – olyat, amelynek nem csúszik vagy nem túl vastag a talpa. Igyekezzen fizikailag minél aktívabb maradni, hogy megőrizze az erőnlétét és az izmai tónusát, ami viszont segít az ízületek, inak és ínszalagok rugalmasságának megtartásában.
  • Próbáljon egyensúlyérzéket és mozgáskoordinációt javító gyakorlatokat végezni. Olyan kíméletes gyakorlatokat is végezzen, amelyek során terheli a végtagjait, mivel így késlelteti a csontritkulást és csökkenti a csontjai törékenységét. A tajcsi és a tánc különösen alkalmasak, mivel ezek a kíméletes tempót társas környezettel kombinálják.
  • Ne igyon alkoholt, mert az rontja az egyensúlyérzéket és a reflexeket.
  • Ha szükséges, használjon botot, járókeretet vagy egyéb eszközt, és megfelelően legyen beállítva a magasságuk. Ne hagyja, hogy a büszkesége vagy a szégyenlőssége veszélyeztesse az egészségét!

Biztonság a lakásban

Több olyan intézkedés is van, melyekkel csökkentheti az elesés és a balesetek kockázatát, így biztonságosabbá teheti az otthonát. Íme néhány:

  • Megfelelő világítást kell szerelni különösen a lépcsőházakba, folyosókra és a fürdőszobába.
  • Legyen könnyen elérhető a villanykapcsoló, a telefon, és a konyhában tartsa jól hozzáférhető helyen a mindennapi edényeket és eszközöket.
  • Szereltessen kapaszkodókat és korlátot a lépcsők mellé és a folyosók falára, valamint a fürdőszobában a vécé, a kád és a zuhanyozó mellé. Az elektromos kábelek és hosszabbítók úgy legyenek lerakva, hogy ne lehessen bennük megbotlani. Biztosítani kell a lakásban az akadálymentes közlekedést.
  • A padló legyen sima, ne álljanak ki a járólapok szélei. A szőnyegek alá csúszásgátlót kell tenni vagy csúszásmentes szőnyegeket kell használni. Az ágyak és székek ne legyenek se túl magasak, se túl alacsonyak. A padlón ne hagyjon szétszórva tárgyakat, amelyekben megbotolhat, megcsúszhat.
  • A gyakran használt holmikat derékmagassághoz közel tárolja – ha túl magasan vannak, nehéz elérni őket, ha pedig túl alacsonyan, akkor lehajolva megerőlteti a derekát.

Fejben dől el

Aktívan és magabiztosan

Bár az időseknek ajánlott megtenni az ésszerű óvintézkedéseket, az eleséstől való túlzott félelem megkeserítheti az életüket. Biztassuk őket, hogy őrizzék meg aktivitásukat és érdeklődésüket, mert ezzel a közösség értékes és megbecsült tagjai maradnak, fizikailag is jobb lesz a kondíciójuk, és jóval magabiztosabbak és függetlenebbek lesznek.

Vigyázat! Aki rosszul lát, könnyebben elesik, járjon rendszeresen szemészeti vizsgálatra.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.