Gyors felépülés

Bőrpanaszok, sebhelyek és égések kezelése

Az emberi test első védelmi vonala, a bőr egyúttal a legnagyobb kiterjedésű szerv, és bár mérete és kitettsége miatt igen sérülékeny, regenerációképessége egészen elképesztő.

Azonnali cselekvés

Az égések vagy vágások nyomán sebhelyek maradhatnak a bőrön, ám a sérülést követő azonnali cselekvés gyors és nyomtalan gyógyulást eredményezhet. Ám ezenfelül is van néhány dolog, amit megtehet bőre gyorsabb gyógyulása érdekében.

Égési sérülés és forrázás

A fájdalmas égési vagy forrázásos sérüléseknél nagyon fontos a gyors és megfelelő elsősegély. Soha ne engedjen a kísértésnek, hogy jeget nyomjon közvetlenül az égett bőrfelületre, mivel az az égés mellett fagymarást is okozhat, ráadásul olyan mértékben lehűtheti az áldozat testét, hogy az már veszélyes a többi szervre.

Tegye meg viszont a következőket, méghozzá mihamarabb:

 • Hűtse le azonnal a megégett felületet: folyasson rá hideg csapvizet legalább 10 percen át, míg a fájdalom nem enyhül.
 • Óvatosan távolítsa el az égett seb környékéről az ékszereket, illetve órát. Ne távolítsa viszont el a sebbe ragadt ruhát.
 • A végtag megemelésével csökkentse a duzzanatot.
 • Kötözze be az égett felületet tiszta, nem bolyhos, lehetőleg steril kötéssel, vagy ennek hiányában takarja le műanyag fóliával. Ne használjon ragasztós felületű kötszereket, és vigyázzon, nehogy felszakítsa a bőrön keletkezett esetleges hólyagokat.
 • Orvos! Ha az égés mély vagy kiterjedt, forduljon orvoshoz.

Ápolási tudnivalók

Tartsa tisztán!

Az égési sebek lefedésére használjunk konyhai műanyag fóliát vagy tiszta műanyag zacskót. Ezek nem bolyhozódnak, és hatékonyan gátolják, hogy szennyeződés vagy kórokozók kerüljenek a sebbe.

Vágások és más sebek

Segít a fertőzések elkerülésében és a hegmentes gyógyulásban, ha tudja, hogyan kell ellátni a vágott és más sebeket.

 • Tisztítsa ki! Mossa ki a sebet folyó víz alatt, majd törölje szárazra steril gézzel vagy más tiszta, nem bolyhos textíliával.
 • Kötözze be! Tisztítsa meg a környező bőrt szappanos vízzel, majd szárítsa meg, és fedje le a vágást sebtapasszal, steril gézzel, vagy használjon a seb széleit összehúzó ragasztócsíkokat. A kiterjedt és mély sebeket orvosnak kell összevarrnia.
 • Alkalmazzon nyomókötést! Ha a seb erősen vérzik, nyomjon rá steril gézlapot, vagy ha nincs kéznél kötszer, összehajtogatott papír zsebkendőt. Rögzítse a kötést, hogy csökkentse a vérzést, és forduljon azonnal orvoshoz. Amíg a segítségre vár, emelje meg az érintett testrészt, ha lehet a szív vonalánál magasabbra.

Hosszabb távon

Ha már el van látva a seb, a továbbiakban több mindent tehet azért, hogy elősegítse a gyors és hegmentes gyógyulást. Az esetek többségében az égési sebek, forrázások és egyéb kisebb bőrsérülések nyomtalanul eltűnnek. Ha azonban a bőr súlyosabban károsodott, a visszamaradó heg zavaró lehet. Többféle, a hegesedés elkerülésére alkalmas kezelés ismert, de az alábbi módszereket is kipróbálhatja.

 • Álcázás. Nézzen utána azoknak a módszereknek, amelyek segíthetnek a hegek álcázásában vagy a hegesedés minimálisra csökkentésében.
 • Ne feledje, hogy a sebhely eleinte mindig sokkal rosszabbul néz ki. Ahogy halványul, talán már nem is fogja annyira zavarni.
 • Beszélgessen másokkal, akiknek a bőrén sebhelyek vannak, vagy esetleg forduljon pszichológushoz tanácsért.
 • A torzulást okozó sebhelyek speciális és komplex ellátást igényelnek.

A heg minimalizálása

A hegek teljes eltüntetése ugyan nem mindig lehetséges, speciális kezeléssel általában javítható a látvány, és enyhíthető az esetleges feszülés. Nagyon sok múlik a sebhely méretén és jellegén, de számít a beteg kora és bőrtípusa is.

Bizonyos hegek kezelését bőrgyógyászok végzik, míg mások plasztikai sebészeti beavatkozást igényelnek. A lehetőségek közül említést érdemel a lézeres kezelés (enyhe hegesedés esetén), a hipertrofias hegek nyomásterápiája, a kortikoszteroid-injekciók, a fagyasztás (krioterápia), valamint a különleges szilikonlapok alkalmazása (amelyek akár egy éven át is a hegen maradnak). A széles hegek műtétileg kisebbíthetők – néha a test más részéről átültetett bőrrel.

Egyes esetekben megoldást kínálhat a szövettágítás néven ismert új műtéti megoldás

Az eljárás voltaképpen igen egyszerű, és lehetővé teszi, hogy a szervezet maga „növesszen” többletbőrt, amit a test szinte bármely részén felhasználhatnak a heges területek helyreállításához. A helyreállítandó terület közelében tágulékony ballont, egy úgynevezett expandert ültetnek a bőr alá, amelyet fokozatosan fiziológiás sóoldattal töltenek fel. Az expander fokozatosan megnyújtja a bőrt. A szövettágítást a leggyakrabban az emlő daganat miatti eltávolítása után, emlőrekonstrukció céljából végzik, de alkalmas a balesetek, égés vagy műtétek miatti bőrhiányok helyreállítására is.

Jelenleg is fejlesztés alatt van egy másik módszer, amelynek során az egészséges bőr által termelt növekedési faktor szintetikus változatát injekciózzák a sérült területre. A módszer a jelek szerint meggátolja a hegesedést, és az eddigi vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a jövőben talán a kialakult hegek kezelésére is alkalmazható lesz.

Mit tehetünk? Napozás okosan

A leégés megduplázhatja a rosszindulatú bőrrák kialakulásának kockázatát. Nagyon fontos, hogy mindent megtegyen azért, hogy ezt megakadályozza.

Bőre védelme érdekében tartsa be az alábbi irányelveket:

 • Délelőtt 11 és délután 3 között ne menjen napra.
 • Nyáron a szabadban lehetőleg mindig viseljen pólót, kalapot és napszemüveget.
 • Soha ne menjen szoláriumba.
 • Használjon legalább 15-ös fényvédő faktorú napozószert.
 • Ellenőrizze rendszeresen a bőrét, és ha olyan új elváltozásokat talál, amelyek nem múlnak el 4-6 hét alatt, vagy ha a meglévő elváltozások növekedni kezdenek, forduljon orvoshoz.

Kérdezz-felelek

Van olyan étel, ami megvéd a leégéstől?

Az élénk színű zöldségekben és gyümölcsben található béta-karotin segíthet megvédeni bőrét a leégéstől, ám nem helyettesíti a megfelelő öltözékkel és napozószerekkel való védekezést.

Kozmetikai álcázás

Akik nem akarják műtétnek vagy egyéb orvosi kezelésnek alávetni magukat, azok esetében igen hatékony lehet a sebhelyek és a környezetüktől eltérő színű bőrfelületek elrejtésére alkalmas átmeneti vagy tartós álcázás. Ezt a célt szolgálják a kozmetikusok által alkalmazott, a szépséghibák elfedését célzó „camouflage”-módszerek.

Bőrnyugtató gyógynövények

Mindegy, hogy bőre sebtől, horzsolástól, égéstől vagy forrázástól károsodott, a meg-felelő elsősegélyt követően bizonyos gyógynövénykészítmények, illóolajok és krémek is elősegíthetik gyors és sikeres gyógyulását, csökkentve ezzel a hegesedést. Az illóolajokat a bőrön való használat előtt vivőolajjal kell felhígítani. Legfeljebb 12 csepp illóolajat keverjen el 8-12 evőkanálnyi bázisolajban (például édesmandula- vagy szőlőmag olajban). Az egyetlen kivétel a levendulaolaj, amely töményen is használható.

Íme néhány konkrét javaslat:

 • Égési és egyéb sebek: próbálja ki az Aloe Vera-gélt, illetve a Helichrysum (egyfajta szalmavirág), a homoktövis vagy a sárgarépa illóolaját. Az érintett területre készíthet hideg borogatást palástfű- vagy orbáncfűteából (az utóbbit főként égési sebekre). A körömvirágkrém igen hatásos gyógyítószerként ismert, és sokféle kisebb bőrsérülés esetén használható.
 • Leégés: a gyulladt bőrt hűsítheti varázsmogyoró-kivonattal vagy -géllel, illetve körömvirág- vagy Aloe vera-géllel. Másik lehetőség a hideg borogatás körömvirág¬teával. Bekenheti a bőrt tömény levendulaolajjal vagy bázisolajban felhígított homoktövis olajjal is. Érdemes megjegyezni, hogy a joghurt a közhiedelemmel ellentétben nem használ a leégés ellen.
 • Sebhelyek: a csipkebogyó magolaj állítólag segíti a hegek és striák gyógyulását. Használhat helyette hígított muskotályzsálya-olajat (terhesség alatt tilos!), neroliolajat, vagy hígítatlan levendulaolajat is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.