Gyors felépülés

Mi történik amikor fájdalmat érzünk?

Legyen szó egy horzsolás miatt érzett rövid ideig tartó, de éles fájdalomról, vagy egy reumás ízület makacs lüktetéséről, a fájdalom kellemetlen érzés – annak ellenére, hogy szükség van rá. A szervezet ugyanis a fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben.

A fájdalom típusai

Az orvosok más-más kifejezéseket használnak a fájdalom különböző típusainak leírására. A heveny (akut) fájdalom általában rövid ideig tart, s gyakran sérülés vagy más külső behatás okozza, amely azonosítható. Jellemző példái a testedzés utáni izomfájdalom, a baleseti sérülés miatti vagy műtétet követő fájdalom.

 • Az idült (krónikus) fájdalom: három hónapnál hosszabb ideig, néha évekig tart. Gyakran olyan betegségek velejárója, mint az ízületi gyulladás, bár az oka nem mindig ismert.
 • A kiújuló (rekurrens) fájdalom hol megjelenik, hol eltűnik, ahogy azt például fejfájás esetén lehet tapasztalni.
 • A kisugárzó fájdalom a test egy bizonyos részében érezhető, pedig az oka egy másik testrészben van. A porckorong sérv például gyakran a lábban okoz fájdalmat, mert a sérült porckorong olyan idegeket nyom, amelyek a gerincvelőből a lábon át egészen a lábfejig futnak.

Az orvosok számára is gyakran nehéz feladat a fájdalom értelmezése, mivel rendkívül kiszámíthatatlan, a beteg hangulatától, hozzáállásától és az őt ért stresszhatásoktól függően hol felbukkan, hol eltűnik. Néha még az időjárás is befolyásolja. Nem mérhető objektív módon, és egyesek jóval érzékenyebbek rá, mint mások. S hogy melyik a legrejtélyesebb vonása? Nos, néha az után is érezni a fájdalmat, miután az oka már rég megszűnt.

A fájdalom ciklusa

A fájdalom titokzatossága részben az idegrendszer bonyolultságának tulajdonítható. Ha sérülés éri, például főzés közben megégeti magát, a sérült szövetből olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek ingerületbe hozzák a közeli idegvégződéseket, azok pedig fájdalomjelzéseket továbbítanak a gerincvelő hátsó oldalának egy bizonyos területére, az úgynevezett hátsó szarvba, amely egyrészt jelzéseket továbbít az agy felé, másrészt innen indulnak ki a gerincvelői reflexek.

A jelek értelmezése

A hátsó szarv nem csupán passzív üzenetfeldolgozó központ. Fontos szerepe van a reflexek, azaz az ingerekre adott automatikus válaszok szabályozásában is. Agyának nem kell utasítást adnia, hogy kapja el a kezét a forró tűzhelyről – a hátsó szarv elvégzi ezt a feladatot. Ámde attól függetlenül, hogy a reflexben nem vesznek részt az idegrendszer gerincvelőnél feljebb lévő részei, a fájdalomjelzés tovább halad felfelé, az agyába, s ekkor önben is tudatosul, hogy mi történt.

Amikor a fájdalomjelzések elérik az agyát, ott a középagy mélyen fekvő részébe, az úgynevezett thalamusba futnak be. Ez egyfajta válogatóközpont, amely a beérkező üzeneteket az agy specializálódott területeire irányítja, ahol megtörténik az értelmezésük. Az agykéreg (a gondolkodásért és viselkedésért felelős rész) megfelelő területe megállapítja, honnan származik a fájdalom, majd összehasonlítja azt a korábban tapasztalt fájdalmakról őrzött emlékekkel.

Miért sírunk a fájdalomtól?

A fájdalomjelzések sok helyre továbbítódnak, pl. az agy érzelmekért felelős központjába, a limbikus rendszerbe is – ez az oka annak, hogy a fájdalom néha megríkatja az embert. A limbikus rendszernek egyéb feladata is van: sérülés vagy más, fájdalommal járó történés utáni pillanatokban gátolja a fájdalomérzet kialakulását.

A fájdalomérzetre további, az idegrendszert befolyásoló tényezők is hatnak. A hangulata és az emlékezete például megváltoztathatják azt, hogy agya az adott pillanatban hogyan értelmezi a fájdalmat. Ha tehát megégeti a kezét, a reakciójára valószínűleg hatással lesz az érzelmi állapota, és az is, hogy milyen tapasztalatai voltak korábban, hasonló helyzetekben.

Tűrnöm kellene a fájdalmat panaszkodás nélkül? Hamis: Semmi értelme feleslegesen szenvedni. A fájdalom legtöbb változata ellen nagyon sok mindent lehet tenni, de segítséget csak úgy kaphat, ha szakemberhez fordul.

Vegyi riadó

A fájdalomjelzésre válaszul a gerincvelő és az agy idegeiből vegyületek szabadulnak fel. Ezek némelyike, például a glutamát és az aszpartát erősítik, míg mások, például az endorfinok vagy a gamma-aminovajsav (GABA) enyhítik a fájdalmat. Agya a sérülés jellegétől függően további két üzenettovábbító vegyületet bocsát ki a fájdalom csillapítására: noradrenalint és szerotonint. Súlyosabb fájdalom esetén az agyban az ingerületátvivő anyagok szintje úgy változik, hogy fokozódik a fájdalomérzet. Az egész mechanizmus olyan, mintha egy villanykapcsolót kapcsolnának ki vagy be az agy mélyén.

„Felhúzás” – az egyre hevesebb fájdalom

Ahogy a megégett kéz gyógyul, és elmúlik a gyulladás, a fájdalom-receptorok már nem észlelnek szövetkárosodást, és a fájdalom megszűnik. Krónikus betegségek, például ízületi gyulladás esetén viszont az ízület sérülése állandó, így a fájdalomjelzések is folyamatosan továbbítódnak a gerincvelőbe. Emiatt a gerincvelőben és az agyban lévő idegvégződések túlingerlődhetnek, és a fájdalom egyre hevesebbé válhat. A fájdalommal foglalkozó szakértők a jelenséget „felhúzásnak” nevezik, s ez az oka annak, hogy a krónikus fájdalmat oly nehéz kezelni.

Előfordul, hogy a fájdalomérzet a sérülés gyógyulása után is megmarad, mivel az ideg is károsodott. A gyulladás – amely a szervezet fő öngyógyító mechanizmusainak egyike – szintén szerepet játszhat a fájdalom ördögi körében. A gyulladás általában megszűnik, miután a sérülés vagy károsodás meggyógyul. De ha a sérülés nem múlik el, akkor egyre csak termelődnek a gyulladással járó anyagok, ami növeli a környező területek érzékenységét és a tapasztalt fájdalom erősségét.

Van, aki soha sem érez fájdalmat Igaz: Nagyon ritka ugyan, de néhányan úgy születnek, hogy hiányzik az a képességük, hogy fájdalmat érezzenek. A veleszületett analgézia néven ismert rendellenességgel élőknél igen nagy a veszélye annak, hogy súlyos sérülést szenvednek e hiányosság miatt.

Az okok

A fájdalomra a legtöbben úgy reagálnak, hogy megpróbálnak rájönni, honnan származik, milyen típusú, és mi lehet az oka. Ha például megégeti az ujját a vasalóval, akkor az ok elég nyilvánvaló, máskor viszont sokkal nehezebb rájönni, honnan is ered. így pl. a „fagylalt-fejfájás”-nak nevezett jelenség oka az, hogy ha fagyit eszik, valami nagyon hideg ér a szájpadlásához, de a rövid ideig tartó fájdalmat mégis a fejében érzi.

Amennyiben a fájdalom nem múlik, és a fájdalomcsillapítók sem hoznak enyhülést, orvoshoz kell fordulni. Igyekezzen pontosan beszámolni arról, amit érez. Egyedül ön ismeri a fájdalom jellegét és azt, hogy miként hat az életminőségére. Lehetséges, hogy az orvos nem tudja azonnal megállapítani a fájdalom okát, mivel az nem mérhető olyan egyszerűen, mint például a vérnyomás.

Rövid ideig tartó fájdalom esetén orvosa gyógyszereket írhat fel, vagy fizikoterapeutához, illetve más szakemberhez irányíthatja. Amennyiben a fájdalma tartós – például egy krónikus állapottal függ össze, mint az ízületi gyulladás -, orvosa fájdalomcsillapítókat ír fel, és egyéb módszereket is javasolhat: kíméletes testmozgási programot, valamint a figyelem elterelését, mondjuk egy új hobbival.

Ismerje meg fájdalmát!

Sok esetben segíthet, ha pontosan érti az orvosok által használt szakkifejezéseket. Általában az alábbiak szerint osztályozzák a fájdalmat.

Fájdalom típusaItt érzi/Innen ered
Nociceptív fájdalomBőr, izmok, ínszalagok, ízületek, csontok
Gyulladásos fájdalomSérült szövetek
Neuropátiás fájdalomIdegek
Viscerális (zsigeri) fájdalomBelső szervek
VegyesA fentiek keveréke

Felmérés

Mielőtt felkeresné az orvosát, hasznos lehet végiggondolni, milyen válaszokat adna az alábbi kérdésekre. Ezek az információk segíthetnek az orvosnak azonosítani a fájdalma forrását és okát.

 • Mikor kezdődött a fájdalom?
 • Ön szerint mi okozza a fájdalmat?
 • Mik a fő tünetek?
 • Van, amitől enyhül vagy erősödik?
 • Ha fájdalomcsillapítót szed, mennyire hatásos, és meddig tart a hatása?
 • Hirtelen kezdődik, vagy fokozatosan, percek vagy órák alatt alakul ki azután, hogy egy bizonyos dolgot csinált?
 • Akadályozza bármiben – például a munkában, testmozgásban vagy evésben?
 • Hatással van a fájdalom a hangulatára – levertnek vagy feszültnek érzi magát tőle?
 • Tapasztalt ehhez hasonló fájdalmat korábban is, és ha igen, milyen körülmények között, és meddig tartott?
Mivel mindenki másként reagál a fájdalomra, az, amit ön elviselhetetlen kínnak érez, másnál talán csak bosszantó apróság. Fájdalmának elhelyezése egy skálán segíthet önnek – és orvo­sának – abban, hogy megállapítsák, mennyire komoly, és hogyan lehetne a legjobban kezelni. Osztályozza a fájdalmat 1 és 10 közötti értékekkel Vezessen feljegyzéseket arról, hogyan változik a fájdalom a nap folyamán. Például felkeléskor rosszabb, vagy inkább este? Segít rajta a pihenés? Enyhül evés után? Vezessen néhány napig naplót a fájdalomról, vagy ábrázolja azt grafikonon, hogy lássa miként változik egy viszonylag rövid idő alatt. A fájdalom leírására használjon olyan szavakat, mint lüktető, szorító, szúró vagy nyilalló. Jegyezze fel mindannak a hatását, amit a fájdalom ellen tesz vagy használ- például hatásosabb-e a fájdalomcsillapító, ha azt a fájdalom jelentkezése előtt veszi be, mintha csak azután venné be, hogy már érezhető. Írja le a testmozgás hatásait is- például jobb vagy rosszabb lesz-e a fájdalom a gyaloglástól, vagy hogy az egyik fajta tevékenység több fájdalommal jár-e,mint egy másik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.