Hátfájás

A leggyakoribb fájdalomtípusok kezelése

A fájdalomról

A fájdalom olyan, mintha bekapcsolna egy riasztó a szervezetünkben: jelzi, hogy valami nincs rendben. Ezért is van a rehabilitációban kulcsszerepe. Diagnosz­tikai „eszközként” használják a sérülés helyének és súlyosságának megállapítására, és a gyógyulás nyo­mon követésére. Bármilyen furcsán hangzik, a fáj dalom hasznos, sőt szükséges: agyunk ilyenkor parancsot ad a fájdalominger megszüntetését célzó reakcióra.

Élete során az emberek kétharmada legalább egy­szer megküzd a derékfájással. A National Opinion Poll (NOP) nevű közvélemény-kutató szervezet felmérésének eredménye szerint pedig a britek harminc százaléka krónikus hátfájástól szenved.

Nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy tudjuk:

A hátfájás megszüntethető, sőt megelőzhető, ha vigyázunk a testsú­lyunkra, a kondíciónkra, és megőrizzük testünk ruganyos­ságát. Az akut fájdalmat szervezetünk figyelmeztetésnek szánja: így adja tudtunkra, hogy baj van. Akinél fájdalom lép fel, az megpróbál azonnal tenni ellene: segítségért kiált, vagy hideg víz alá tartja a fájó testrészt. Az akut fájdalom a sérülés helyén jelentkezik, ezért mind a beteg, mind az orvos szempontjából igen hasznos.

Ezzel szemben a krónikus – a betegség várható gyógyulá­si idején túl is fennálló – fájdalom esetén ez a riasztó funk­ció gyakorlatilag érvényét veszti. Az idegek feleslegesen figyelmeztetik az agyat egy gyógyíthatatlan sérülésre vagy olyan fájdalomra, amelyet nem lehet azonnali válaszreak­cióval megszüntetni. A krónikus fájdalom ezért csak újabb problémákhoz vezet: depressziót, alvászavart, szorongást okozhat. A feladatait a megszokott módon ellátni képtelen embert a reménytelenség érzése fogja el. A fájdalom min­den figyelmet magának követel, ezért még akkor is nehéz vele együtt élni, ha a beteg szakszerű segítséget kap.

A különböző terápiás központok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy csillapítsák a beteg fájdalmát, és enyhít­sék a depresszió tüneteit. Megmutatják a pácienseknek, hogyan irányíthatják más dolgokra a figyelmüket, vagy nézhetik más szemszögből a problémájukat. A rehabilitáció során megpróbálják helyreállítani a beteg mozgásfunkcióit, amennyire csak lehetséges. A tanácsadás és a gyógytorna a program fő elemei közé tartozik. Nézzük, mit is tehet ön, ha már egy ideje hátfájástól szenved.

Szabaduljon meg a stressztől!

Bármilyen valóságos is a fájdalom, az okai azonban nem csak fizikai eredetűek lehet­nek. A stressz és a feszültség szinte azonnal hátfájás formá­jában jelentkezik. Boldog, kiegyensúlyozott emberek ritkán panaszkodnak hátgörcsökre. Gondolja át, melyek azok a dolgok az életében, amelyek felkavarják, vagy szorongást keltenek önben. Ha ezek egy részét sikerül megoldania, el­képzelhető, hogy csökkenni fog a fájdalma, sőt lehet, hogy teljesen megszűnik. Próbálja ki az aerobik valamelyik for­máját – a testmozgás során a szervezetben fájdalomcsillapí­tó és kedélyjavító hatású hormonok, endorfinok szabadul­nak fel. Az edzés segít levezetni a feldolgozott feszültséget, és utána sokkal egészségesebbnek fogja érezni magát.

Forduljon orvoshoz!

A diagnózis és a javasolt kezelés mellett mindig kérdezze meg orvosát arról is, milyen tevé­kenységeket végezhet. Ha valamely mozgásforma ártana, hagyja abba! Ha közben fájdalmat érez, de egyébként nem ront az állapotán, orvosa is egyetért majd a folytatással.

Az edzést egészítse ki nyújtással, könnyű emelésekkel!

A fitt és ruganyos embereket általában elkerüli a hátfájás. A hátfájás megszüntetésének egyik legjobb módja a fogyókúra és az anyagcserét serkentő testmozgás. Minden felesleges kiló többletterhe­lést jelent a hátnak, amely így könnyebben elfárad. A megfelelő, személyre szabott étrend kialakí­tásában dietetikus (táplálkozás-szakértő) nyújthat segítséget.

Szánjon időt a pihenésre!

Ha a sok munkától kimerültünk, pihenjünk egy napot, hogy aztán újult erővel láthassunk ismét tennivalóinkhoz. Ha azonban valaki hátfájással küzd, a szabadnapja után sem képes teljes erőbedobással végezni a teendőit. Minden nap ugyanolyan nehéz, ezért a szerve­zetnek több idő kell a regenerálódáshoz és az erőgyűjtés­hez. Pihenjen annyit, amennyi a gyógyuláshoz szükséges.

Lassítson néha!

Az ember könnyen elfelejti, hol a határ. Jól érezzük magunkat, hagyjuk, hogy sodorjon az ár. Szervezetünk azonban később benyújtja a számlát – ilyen­kor lép fel a görcsös hátfájás. A hátfájás legtöbbször túlterhelésre, sérülésre vagy gyulladásra adott válaszreakcióként fellépő izomgörcs. A görcs az izom valójában fontos funkciót lát el: a gerinc mozgását korlá­tozva megvéd a további sérülésektől.

A görcsöt kiváltó okok éppen olyan változatosak, mint maguk a sérülések. Állhat a háttérben megerőltetés (például, ha egy hosszabb kihagyás után hirtelen túl sokat sportol), az izomműködés egyensúlyának felbomlása vagy baleset, esetleg egy rossz mozdulat. Előfordulhat akkor is, ha az izmok kifáradnak, mert rossz a tartása, vagy hosszabb ideig marad ugyanabban a testhelyzetben (egész nap gépel). Előidézheti továbbá a csigolyák, az izmok, a szalagok, az inak vagy a porckorongok sérülése, gyulladása.

A hátgörcsök kezelése otthon

Az izmok akkor erősödnek, ha edzés közben kellő mértékben elfáradnak, majd elegendő időt hagyunk a regenerálódásukra. Az izomrostok, miközben pihennek, újrarendeződnek, az izmok pedig megerősödnek. Amikor újra munkára fogjuk őket, már nagyobb terhelést bírnak ki. A jelentősebb erőkifejtés miatt ismét elfáradnak, némi tétlenség után viszont megint valamivel acélosabbá válnak.

A görcs okozta fájdalom nyugvópozícióban is erős lehet, de mozgás közben még inkább felerősödhet. A makacs fáj­dalom nehezen múlik el, viszont annál könnyebben becsap­hatja az embert. Időnként enyhül, úgy érezzük, jobban va­gyunk, ám elég egy rossz mozdulat, és a fájdalom visszatér. Sokan ilyenkor azt mondják: „Akkor is kibírom!”, és összeszorított foggal tűrnek. Ne tegye! Ne akarja éppen fáj­dalom esetén bebizonyítani, milyen kemény fából faragták!

Ha fáj vagy görcsöl a háta, a teste feszült, hiszen más izmoknak kell többletmunkát végezniük, hogy bizonyos mozdulatokra ön továbbra is képes legyen. Ez a keringést is megzavarja, mert az anyagcsere salakanyagai nem tudnak megfelelő ütemben távozni. Az adrenalinszint emelkedik, a szívverés és a légzés gyorsul, mindez kimerültséghez vezet.

10 lépés

Az alábbi 10 lépés segít önnek is a fájdalmat megszüntetésében, és a hát normális működését helyreállításában.

1. Ha szükséges, szedjen fájdalomcsillapítót!

Ha a fájda­lom olyan mértékű, hogy már gyógyszerre van szüksége, mindenképpen forduljon orvoshoz. A nem szteroid gyulla­dáscsökkentők jelenthetik az első védvonalat a hátfájással szemben. Mivel gátolják a prosztaglandin (a gyulladáskeltő, a fájdalomérzékelő receptorokat aktiváló hormon) termelő­dését, megfelelő alkalmazás mellett csökkenthetik a fájdal­mat és a gyulladást a gerincet támasztó izmokban, illetve az azokat körülvevő lágy szövetekben (inakban, szalagokban).

Fájdalom esetén a szervezet védekezni kezd a további sérülések ellen, ezért feszültté válik. Mindez sok energiát vesz el, felbomlik a testműködés egyensúlya. Ha a fájdalom enyhül – még ha csak ideiglenesen is -, nincs már olyan nagy szükség a védekezésre, így lehetővé válik a sérült izom mozgatása. Ne használja azonban a gyulladáscsökken­tőket a fájdalom eltitkolására egy orvosi vizsgálat során. Ha azonban gyógyszerek nélkül már nem tud meglenni, olyan problémával áll szemben, amelynek a megoldásához más megközelítésre van szükség.

Vigyázat! A nem szteroid gyulladáscsökkentőknek vannak bizonyos mellékhatásaik, amelyekkel számolnia kell: hányinger, székrekedés, hasmenés, gyomorfekély. Egyes fájdalom­csillapítók gátolják a véralvadást, ezért előfordulhat, hogy lassabban áll el a vérzés; vastagbélgyulladást, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, fülzúgást okozhatnak, de súlyos­bíthatják az asztmát, a csalánkiütést vagy a köszvényt is.

2. Lélegezzen mélyeket, és nyugodjon meg!

Az ijedtség és a feszültség jelentősen felerősítheti a fájdalmat. Ne adjon ki hangokat fájdalmában, lazítsa el az arcizmait, nyissa szét az öklét, és rázza ki a karját. Vegye át az irányítást, hiszen képes rá. A kezét tegye a hasára, közvetlenül a mellcsont és a rekeszizom alatt, és lélegezzen mélyet. Számoljon négyig, és közben fújja ki a levegőt – érezze, ahogy a keze a hasával együtt mozdul. Négyre vegyen újabb levegőt -a keze ekkor felemelkedik. Ismételje tízszer. Lazítsa el az állkapcsát úgy, hogy többször egymás után kitátja a száját, így megszünteti az ízület feszültségét. Ez egyúttal jelzés a testnek az elernyedésre. Ezek a lépések enyhítik a pánik­reakciót, amely súlyosbítja a fájdalmat.

3. Végezzen előzetes vizsgálatot!

Néhány centiméternyire hajoljon előre, azután egyenesedjen fel. Hajoljon balra, azután jobbra, majd óvatosan végezzen törzskörzést. Figyel­je meg, mit érez: ez segíthet eldönteni, mit tegyen a fájda­lom ellen. Ha a fájdalom nagyon erős, vagy bármilyen szokatlan tünetet, például zsibbadást vagy a normális funk­ciók hiányát észleli, ne folytassa a gyakorlatokat. Azonnal forduljon orvoshoz. Ha azonban képes mozogni, és a fájda­lom kevésbé erős, alkalmazza a 4. pontban leírtakat,

4. Készítsen jeges borogatást!

Mi is tisztában vagyunk azzal, milyen jó érzés egy kád forró vízbe merülni fájós hát­tal, ám az igazat megvallva, ennek a „kúrának” ez az egyet­len haszna. A meleg valóban nyugtatóan hat és ellazít, de amikor görcsös fájdalmat sze­retnénk megszüntetni, illetve az izmok és a szövetek helyreállí­tását megkönnyíteni, akkor ennél jóval többre van szükség.

A hideg lelohasztja a duzza­natot, és összehúzza az ereket, így láthatatlan borogatást képez a szövetek mikroszkopikus repedésein, amelyekből vér szivárog a sérült területre, gör­csöt okozva. Egy idő múlva a test elkezd több vért szállítani a kihűlt részre (mint amikor a hidegben kipirul az arcunk), ami hozzájárul a károsodott sejtek anyagcsere-salakanyagai­nak eltávolításához. A hideg borogatást azonban tanácsos rövid ideig alkalmazni, mivel bizonyos esetekben, például izomfeszülésnél kifejezetten hátrányos.

Ha a fájdalom egy körülhatárolható pontban jelentkezik, jeges borogatással enyhítheti. Töltsön meg egy papírpoharat vízzel, és tegye a mélyhűtőbe. (A papírpohártól nem fognak fázni az ujjai.) Óvatosan dörzsölje a jeget a sérült testrészre. Folyamatosan mozgassa a poharat, és akkora erővel nyomja rá, amekkorát csak el tud viselni. Először elég kellemetlen érzés, de rövid időn belül jobb lesz. 5-10 percig borogassa így a sajgó pontot. Közben figyelje, nem fehéredett-e ki a bőre, mert az a fagyás jele.

Ha a fájdalom nagyobb és nehezebben elérhető területet érint:

Akkor akár egy tasak mirelit zöldborsó is kiváló borogatás lehet, amit ráadásul újra lefagyaszthat, és később többször is felhasználhat. Egyszerűen feküdjön rá, vagy nyomja a hátával a falhoz. Ha fázik, terítsen magára egy takarót.

Komolyabb terápiához (például egy maratoni futóverseny után jelentkező hátfájás esetén) töltse tele a kádat hideg vízzel, és tegyen bele 5-10 darab kétkilós jeges tasakot. Szedje össze minden bátorságát, és merüljön bele 10 percre – a kezdeti „megrázkódtatás” után, higgye el, már nem is lesz olyan szörnyű.

Vigyázat! Szívbetegek és magas vér­nyomástól szenvedők ne próbálják ki ezt a módszert!

A helyileg alkalmazandó kenőcsökhöz ne fűzzön nagy reményeket. Meleg és bizsergető érzést keltenek, de a gör­csös fájdalmat vajmi kevéssé enyhítik. Ez alól talán egyedül a kapszaicint (a paprika csípős ízét adó vegyületet) tartal­mazó krémek jelentenek kivételt.

5. Végezzen nyújtógyakorlatokat!

Amikor a jeges boroga­tástól a gyulladás lelohadt, mozogjon egy kicsit. Emlékszik még az aktív izolációs nyújtás alapelveire? Ha fáj a hátunk, kímélni kezdjük, ami túlzottan igénybe veszi a mellkas és a has izmait. Ha a nyújtás során akut fájdalmat érez, vagy bármi­lyen más tünet jelentkezik, azon­nal hagyja abba a gyakorlatot, és keressen fel egy orvost.

6. Megint a jég…

Néhány percnyi nyújtás után ismét alkalmazzon jeges borogatást 5-10 percig.

7.  Megint nyújtás…

Kezdje elölről a hátizmokat nyújtó gyakorlatokat, de ezúttal próbáljon meg mindegyikből többet csinálni, és igyekezzen növelni a nyújtások mértékét. Kellemes csalódás érheti!

8. Igyon sok vizet!

Valószí­nűleg sokkal csábítóbbnak érezne most egy sört, az alkohol azonban csak növelné a folyadékveszteségét. Fogyasszon el inkább az elkövetkező 4 órában legalább 1 liter vizet. A kiszáradás ugyanis lassítja a gyógyulást.

9. Könnyű ételeket fogyasszon!

A sérülés rengeteg energiát elvesz a szervezettől. Ilyenkor még akkor is többletkalóriát éget el, amikor csak mozdulatlanul áll. Ez azonban nem je­lenti azt, hogy sokat kellene ennie. Ha ugyanis megterheli a gyomrát, a teste az emésztéshez több vért von el az izmoktól. A cél az, hogy a vérkeringés zavartalan maradjon, így a vér elegendő oxigént tudjon szállítani, ugyanakkor a károsodott sejtek anyagcsere-salakanyagai is kiürüljenek.

10. Pihenje ki magát éjszaka!

Ha fáj a háta, a fájdalom megszüntetésére tett erőfeszítések mentálisan, testileg és lelkileg is kimerítik. Sok-sok pihenésre van szüksége – amit egyébként meg is érdemel. Legyen gondja arra, hogy a háta is pihenhessen. Feküd­jön hanyatt; az orvosok szerint ebben a testhelyzetben éri a legkisebb terhelés a gerincet. Legfeljebb egy kispárnát tegyen a feje alá. Ha oldalra fordul, majdnem kétszer akko­ra erő nehezedik a hátára. Semmiképpen ne próbáljon meg székben ülve aludni; ilyenkor négyszeres a nyomás,

Jegyezzük meg! A kielégítő alvás nemcsak a testet nyugtatja meg, és a gyógyulást segíti elő, de a közérzete szempontjából is rendkívül áldásos. A fájdalom kezelésével foglalkozó szakemberek szerint az alvásmegvonás vagy a megszakított alvás majdnem rosszabb, mint maga a sérülés – emiatt még a legjobb fizikumú személy lába alól is kicsúszhat a talaj.

Ébredés után lassan keljen fel. Forduljon az oldalára, a lábát tegye le a földre, és a kezére támaszkodva üljön fel. Tartson gyors önvizsgálatot. Hajói érzi magát, álljon vállszélességű terpeszbe, és hajoljon előre egyenes háttal nagyon óvatosan. Egyenesedjen fel. Folytassa a gyulladás­csökkentő gyógyszer szedését, a jeges borogatásokat és a nyújtásokat. Ha nem javul, forduljon orvoshoz.

És azután?

Hogy a görcsös fájdalom mennyi idő alatt múlik el, az attól függ, mennyire súlyos a sérülés, és milyen eredményesen sikerült alkalmazni a fenti eljárásokat. A kisebb sérülések egy nap alatt rendbe jöhetnek, de sokszor csak hosszabb idő múlva jelentkezik javulás – megeshet, hogy a fájdalom néhány hétig is fennáll.

Az edzést az utóbbi esetben se függessze fel – rendkívül fontos, hogy folytassa fájdalom jelentkezése esetén is. Higgye el, hogy képes végrehajtani a nyújtásokat. A nehéz fizikai tevékenységet és az egyéb sportokat viszont kerülje, valamint ne emeljen, amíg teljesen tünetmentes nem lesz.

A nyaki izomgörcs

Ma még nem tudják, mi okozza a nyaki izomgörcsöt, sőt az sem ismert, pontosan mely izmokat, inakat és szalagokat érinti. A közönséges megfázással karöltve az izomgörcs jó eséllyel pályázhat az emberiséget leggyakrabban sújtó betegség címre. Szerencsére azonban könnyű orvosolni.

A forgatókönyv persze nem tartogat meglepetéseket. Mivel egész nap ugyanabban a testtartásban ülünk, a hát el­fárad, és izmai feszültté válnak. Ilyenkor úgy érezzük, hogy teljesen elgémberedtünk, és olykor fájdalom is jelentkezik. Az egésznek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, hiszen úgyis nemsokára nyugovóra térünk. Csakhogy túlságosan fáradtak vagyunk, ezért többnyire ugyanabban a pozícióban maradunk egész éjszaka, ahogy álomba merültünk – ahe­lyett, hogy helyzetváltoztatások következtében a testünk különböző részeire nagyjából egyenletes terhelés jutna.

Valójában ez nem is volna probléma, ha nem fordulna elő, hogy a nyakunkat kényelmetlen helyzetben tartjuk, és a fejünk súlya egész éjjel ebbe a pozícióba merevíti. Reggel aztán fájdalmas izomgörccsel ébredünk: képtelenek vagyunk megmozdítani a nyakunkat. (Gyakran megtörténik, ha repü­lőgépen, vonaton vagy autóban ülve töltöttük az éjszakát.)

Jegyezzük meg! A nyakizmok fájdalmas görcsét azonban nyújtógyakorla­tokkal könnyen ki lehet lazítani. Mindössze a vérkeringést kell egy kicsit felpezsdíteni egy nyaktornával!

Nyakizom tornáztatása:

1. Fél fejkörzés

Aktív (feszes) izmok: a gyakorlat során más és más izmok aktiválódnak (bemelegítő gyakorlat a nyak vérkeringésének frissítésére) Izolált (nyújtott) izmok: más-más izmok (bemelegítő gyakorlat) A nyújtás ideje: a gyakorlat csupán laza fejkörzés Ismétlések: 10 előre és 10 hátra.

Üljön az ágy szé­lére, és a kezét tegye a combjára. Néz­zen egyenesen előre, azután fordítsa oldalra a fejét, mintha a válla fölött nézne el. Jobb és bal oldalra is ismételje meg 10 alkalommal.

2. A nyak hajlítóizmainak nyújtása

Aktív (feszes) izmok: a nyak hátsó és a hát felső részének izmai Izolált (nyújtott) izmok: a nyak elülső izmai A nyújtás ideje: 2 másodperc Ismétlések: 10

Üljön az ágy szélére egyenes háttal. A lábát helyezze a padlóra. Nézzen egyenesen előre. Az ujjai hegyét tegye az állkapcsára közvetlenül az álla alatt.  Nagyon óvatosan gördítse hátra a fejét. A mozdulatnak a végén az ujjai hegyével segítheti a nyújtást. A vállát ne emelje fel a gyakorlat közben.

3. A nyak oldalhajlító izmainak nyújtása

Üljön az ágy szélére egyenes háttal A lábát helyezze a padló­ra. Nézzen egyenesen előre. A fejét biccentse oldalra; a füle maradjon egy vonalban a vállával. Azon az oldalon, amerre a fejét billen­tette, emelje fel a kezét, és tegye az ujjait a másik oldali halántékára. Finoman nyomja lejjebb a fejét, hogy segítse a nyújtást. A vállát ne emelje fel közben, és a nyújtáson kívül ne is mozogjon.

4. A nyak forgatóizmainak nyújtása

Aktív (feszes) izmok: a nyak ellenkező oldali izmai Izolált (nyújtott) izmok: a nyak izmai a gyakorlat oldalán A nyújtás ideje: 2 másodperc Ismétlések: 10 jobbra, 10 balra

Üljön az ágy szélére egyenes háttal. A lábát helyezze a padlóra. Nézzen egyenesen előre. Fordítsa jobbra a fejét. Az álla legyen egy vonalban a vállával. A bal kezét tegye a feje mögé a tarkója fölött. A jobb kezét is emelje fel, és az ujjait helyezze az állkapcsára a bal oldalon, és finom nyomással segítse a nyújtást. A vállát ne emelje fel, és a nyújtómozdulaton kívül ne is mozogjon.

Orvosi eszközök a fájdalom kezelésére

A híres 18. századi francia filozófus, Voltaire véleménye szerint: „Az orvos azért van, hogy társalogjon a beteggel, amíg a betegség el nem múlik.” Az orvosok sajnos sokszor még manapság sem tudnak többet tenni, mint kivárni, hiszen a hátfájástól szenvedő betegek 85 százalékánál lehe­tetlen pontos diagnózist felállítani. A fájdalom forrására többnyire nem is derül fény; egy idő után egyszerűen meg­szűnik a panasz. Egyes tanulmányok szerint a gyógyulásban az időnek legalább olyan jelentős szerepe van, mint az orvosi beavatkozásnak. Hacsak nem áll valamilyen súlyos probléma a háttérben, a beteg állapota előbb-utóbb javul.

Ezzel természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy nem kell orvoshoz menni. Éppen ellenkezőleg: mi mindig azt tanácsoljuk, hogy ha a legkisebb kétség is felmerül valaki­ben az állapotával kapcsolatban, minél hamarabb forduljon szakemberhez. (Az orvos kiválasztásáról bővebben a 6. fejezetben írunk.) Még ha a szakember nem is tudja minden esetben azonnal orvosolni a hátfájást, segíthet meg­könnyíteni ezt az időszakot, és enyhíteni a kínzó fájdalmat. Az alábbiakban felsoroljuk, milyen eszközök állnak ehhez a rendelkezésére.

Vényköteles gyógyszerek

A recept nélkül beszerezhető orvosságok nagy hasznunkra lehetnek a fájdalomcsillapításban, de természetesen meg­vannak a maguk korlátai. Az orvos azonban más gyógysze­reket is javasolhat és felírhat, amelyek esetleg hatékonynak bizonyulnak.

Nem szteroid gyulladásgátlók

Ezek a gyógyszerek csök­kentik a gyulladást. Hatásukban az aszpirinhoz szokták őket hasonlítani, amelynél ugyanakkor jóval kevesebb mellékhatásuk van. Általában eredményesebbek folyamatos, mint időszakos szedés esetén. A legtöbbjük nem vényköte­les, de a viszonylag újabb hatóanyagnak számító COX-2-gátlók csak orvosi rendelvényre kaphatók. Hatásukat ezek a gyógyszerek a gyulladásos folyamatok során képződő ciklooxigenáz-2 enzim szelektív gátlása révén fejtik ki.

Orvosi segítség

Ha fájdalmai vannak, nyugodtan kérje meg kezelőorvosát, hogy panaszai enyhítésére írjon fel önnek gyógyszert. Elképzelhető, hogy ezenkívül ultrahangos vagy más idegstimulációs kezelést is javasolni fog.

Neuroleptikumok

Az elsősorban lelki betegségek kezelésé­re szolgáló gyógyszerek igen széles körben alkalmazhatók. Segíthetnek a görcsök megszüntetésében, oldásában, az ide­gi fájdalom enyhítésében, és kiegészíthetik a degeneratív rendellenességek terápiáját is. Az orvos hátfájásra is felír­hatja őket. Előnyük, hogy nem alakítanak ki függőséget, ezért akár hosszabb időn keresztül is szedhetők.

Antidepresszánsok

A hátfájás oka és következménye is lehet a depressziónak, ezért az orvosok a fájdalomcsillapí­tón kívül egyes esetekben, meglehetősen ritkán valamilyen antidepresszánst is javasolnak. Az úgynevezett triciklusos antidepresszánsok kedélyjavító és szorongásoldó hatásúak. Ezek a gyógyszerek kisebb adagban elősegíthetik a pihente­tő alvást, és – ma még pontosan nem ismert hatásmechaniz­musuknak köszönhetően – csökkentik a fájdalmat. Közéjük tartozik például az amitriptylin, a nortriptylin és az imipramin. A depresszió kezelésére használt egyéb készítmények a szelektív szerotonin-újrafelvételt gátlók. A szerotonin az agy egyik neurotranszmittere (ingerületátvivő vegyülete), amelynek szintje befolyásolja többek között a hangulatun­kat is. Legismertebb közülük a fluoxetin.

Enyhén kábító hatású fájdalomcsillapítók

A központi idegrendszerre hatva blokkolják a fájdalmat. Gyulladás­csökkentő hatásuk nincs. Közepesen erős és erős fájdalom csillapítására alkalmasak. Az egyik legismertebb szintetikus kábító fájdalomcsillapító a tramadol. Hozzászokás csak ritkán, hosszú ideig tartó alkalmazás után alakul ki.

Szteroidok

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek – közéjük tartozik például a metilprednizolon -, amelyek megnyugtat­hatják a fájós hátat, és lelohaszthatják a duzzanatot. Csupán rövid ideig alkalmazhatók. A kúrát ajánlatos fokozatosan, mintsem hirtelen abbahagyni. Mellékhatásaik között súly­gyarapodás, fokozott szomjúságérzet és fekély szerepel.

Izomlazítók

Ez a hatóanyagcsoport – például a karizoprodol, a ciklobenzaprin és a diazepam – a nyugtatók és lazítok közé tartozik. A központi idegrendszert befolyásolják, így az egész testre hatnak. Görcsoldóként rövid ideig adják.

Erősen kábító hatású fájdalomcsillapítók

Erős fájdalom esetén nagyon ritkán narkotikumokat rendelhet az orvos. Ezek a készítmények nem a fájdalmat szüntetik meg, hanem a fájdalomérzet határát tolják ki. Mivel könnyen tolerancia alakul ki irántuk, ugyanaz az adag idővel egyre kevésbé hat. Általában rövid távra adják, nehogy a beteg függővé váljon. Idesorolható többek között az oxycodon.

Idegstimuláció

Az orvos bizonyos esetekben úgy is enyhítheti a fájdalmat, hogy elektromos árammal ingerli a sérült területet. A keze­lést szteroidkúrával is kiegészítheti. A stimuláció a járóbe­teg-ellátás keretében, a rendelőben alkalmazott gyógymód.

TENS (idegi ingerlés a bőrön keresztül)

Alacsony feszültség mellett végzett elektroterápia. A fájdalomingerek a szervezetünkben futó idegrostokon keresztül jutnak el az agyba. Az elektromos stimuláció megzavarja ezek működését, így nem tudják fogadni és továbbítani a fájda­lomjelzéseket. A készüléket a testre, a sérülés fölé helyezik, de már léteznek beültethető idegstimulációs rendszerek is.

Injekciók

Amennyiben a gyógyszeres kezelés vagy a gyógytorna, esetleg a kettő együttes alkalmazása is eredménytelen maradt, de az orvos a ritkán alkalmazott sebészi beavatko­zást még nem tartja indokoltnak, az injekciók formájában beadott fájdalomcsillapítók jelenthetnek köztes megoldást. A szájon át szedhető gyógyszereknél ugyanis hatékonyab­bak, hiszen közvetlenül a fájdalom forrásánál alkalmazva gyors enyhülést hoznak. Amennyiben a sérülés helye nem állapítható meg pontosan, az orvos beadhatja az injekciót oda, ahonnan a vizsgálatok alapján feltételezhetően ered a probléma. Ha a fájdalom nem múlik el, az orvos tudni fogja, hogy tovább kell vizsgálódnia.

A csigolyák közötti kisízületek érzéstelenítése

Minden egyes csigolya oldalán van egy-egy felfelé, illetve lefelé irányuló ízületi nyúlvány. A szomszédos nyúlványok, közöttük puha porccal, két egymáshoz simuló tenyérhez hasonlóan ízesülnek. A porc sérülése, kopása az ízületi fel­szín irritációját és gyulladását okozhatja. Ebben az esetben szteroidot (gyulladáscsökkentőt) és lidocaint (fájdalomcsil­lapítót) fecskendeznek közvetlenül az ízületbe. A fluoroszkópia (röntgenátvilágítás) vagy a röntgenvizsgálat lehetővé teszi, hogy az injekciót pontosan a kívánt helyre adják be.

Rhizotomia

Ha a kisízületek érzéstelenítése hatékonyan, de nem tartósan enyhíti a fájdalmat, az orvos végleges beavat­kozás mellett dönthet. A rhizotomiának nevezett eljárás során szondával ellátott tűt helyeznek közvetlenül a kisízü­lethez. A szonda rádióhullámokon keresztül hőt bocsát ki, amellyel megbénítja az ideget. A blokkolt ideg nem képes többé a fájdalomingerek továbbítására.

Feszültségpontok kezelése

Akkor alkalmazzák, amikor az izomrostok kisebb húzódásai, mikroszkopikus szakadásai (amelyek olyanok, akár a bőrön a hegesedés) nem tudnak újrarendeződni és ellazulni. Az adott izmok akár évekig is összehúzott állapotban maradhatnak. A lokálisan alkalma­zott fájdalomcsillapító enyhítheti a panaszokat annyira, hogy a beteg nyújtásokkal újra el tudja lazítani izmait.

Epidurális injekció

Széles körben alkalmazott eljárás, amelynek során a gerinccsatorna fala és a gerincvelő közötti résbe adnak szteroidot a fájdalom csillapítására és a gyulladás csökkentésére. Az epidurális injekció azonban legfel­jebb csak időlegesen szünteti meg a fájdalmat, mindenesetre annyira azért enyhíti, hogy a beteg könnyebben tudjon mozogni. A megnövekedett mozgásképesség következtében aztán javul a vérkeringés, ami lehetővé teszi, hogy az izmok ellazuljanak, és engedjen a görcs.

Injekciók

Ha a gyógyszeres kezelés nem segít, a beteg általában injekciót kap. Ezek, azáltal, hogy megnövelik a mozgásterjedelmet, elősegítik a gyógyulást.

Az injekció beadása után egy-két nap is eltelhet, mire a fájdalom enyhül. Ez a módszer nem mindenkinél hatásos. Általában a betegek felénél jár csak eredménnyel, és az is ideiglenes – egy héttől egy évig tarthat. A szokásos gyakor­lat szerint évente három injekciót kap a páciens, így a keze­lés jelentősen megkönnyíti a mindennapjait. Az epidurális injekciót ugyanakkor diagnosztikai eszközként a sérülés helyének pontosabb meghatározására is használják. Ha a gyógyszer befecskendezése után a beteg a panaszok enyhüléséről számol be, akkor már lehet tudni, honnan ered a baj. Ellenkező esetben máshol kell keresni a vétkest.

Szelektív ideggyök blokádja

A blokkolt vagy gyulladt ideggyök okozta fájdalom kisugározhat a hát többi részébe és a lábba is. Az orvos valamilyen képalkotó technikával vizsgálatot végez annak megállapítására, melyik ideggyök károsodott, ez azonban nem mindig látszik jól a felvétele­ken. A szelektív ideggyök blokádja ilyenkor segítheti a lokalizálást. Az eljárás során szteroidot és lidocaint fecskendeznek abba a pontba, ahol az ideg kilép a csigolyák közötti térből. A beavatkozást fluoroszkópia (röntgen­átvilágítás) mellett végzik.

A keresztcsonti ízület érzéstelenítése

A keresztcsonti ízület a medencét a gerinc alsó szakaszával, a keresztcsont­tal (sacrum) köti össze. Az ízületbe fluoroszkópia mellett szteroidot és lidocaint fecskendeznek. Ha ennek hatására a fájdalom csökken, a betegnek feltétlenül el kell kezdenie mozogni, hogy minél hamarabb visszanyerje a mozgás­képességét. A szóban forgó ízület ideiglenes blokkolását évente háromszor lehet megismételni.

Sebészeti beavatkozások

Sebészeti beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha a gyógysze­rek és az injekciók nem enyhítették a panaszokat. A műtéti eljárások változatosak lehetnek, ezért az orvos gondos mér­legelés után dönti el, melyik lenne a beteg számára a leg­megfelelőbb. Az orvos kiválasztásához és a vele való sikeres együttműködéshez a 6. fejezetben talál részletes útmutatót.

Műtétek

Nem mindenki reagál jól a gyógyszerekre, injekciókra. Ilyenkor a sebészi beavatkozás jelenthet megoldást. Bizonyos gerincproblémákat szintén műtéti eljárással korrigálnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.