Hátfájás

Hátfájás? Üljünk helyesen!

Az ülés az ember egyik fő tevékenysége, ugyan­akkor az egyik fő módja a pihenésnek. Egyre többen és egyre többször alkalmazzuk ezt a test­helyzetet, hála az elektronika és a számítástech­nika otthoni és munkahelyi használatával járó életstílusnak. Ma már sok munkahelyre nem szükséges bemenni, mert a munka elvégezhető az otthon kényelmében. Virtuálisan akárkivel és akárhol kapcsolatba léphetünk, éjjel-nappal hozzáférhetünk információkhoz, föl sem kell állnunk a székből.

Én nem szeretnék az elektronika vagy a szá­mítógépek ellen beszélni. Magam is sokat hasz­nálom őket. De tény, hogy az emberek sokkal kevésbé aktívak, mint például tíz évvel ezelőtt. A brit lakosságnak több mint fele életének nem kevesebb, mint 70 százalékát tölti üléssel. Kény­telenek vagyunk feltenni a kérdést: jót tesz ez az egészségnek, konkrétan a hátgerincnek?

Általános tartás

A fenti kérdés mindkét részére nemleges a válasz. Az ülés takarékra teszi az élettani funkcióinkat. Először is: nem teszi lehetővé a hatékony légzést. Ülés közben nem szívjuk tele a tüdőnket annyi­ra, hogy a bordáink megfeszüljenek, és ha még görnyedten is ülünk, nem dolgoztatjuk meg annyira a rekeszizmunkat, mint amennyire kellene. Bár az üléshez nincs szükség túl sok energiára, viszont ebben a testhelyzetben nem kellő mennyiségű oxigént juttatunk a szervezetbe. Részben ezért érezzük magunkat álmosnak és fáradtnak, ha hosszasan ücsörgünk.

Ülés közben közel sem használunk annyi iz­mot, mint járás vagy állás közben, főleg akkor, ha nem dolgoztatjuk a soleus izmot. A vádlink alsó részén található ún. gázlóizmot „soleus pumpának” is hívják, mert nagyon fontos szere­pet tölt be a vérkeringésben: ez az izom küldi vissza a vért a szívbe. Ahhoz, hogy a gázlóizom dolgozzon, mozogni, vagyis járkálni kell, mert ezzel hatásosabban szivattyúzzuk vissza a vért a szívbe. Ha a soleus izom nem dolgozik, a folya­dék felgyülemlik a lábfej és a boka puha szövete­iben, amitől azok feldagadnak. Főleg hosszú repülőutak alatt figyelhető meg ez a jelenség, amit részben a soleus pumpa nem megfelelő műkö­dése okoz.

A hát

Ülő testhelyzetben a hátgerinc hajlamos a három görbületét egyetlen nagy C betűvé, kifózissá ala­kítani. A különböző ülések különböző alakú C betűket eredményeznek. A legrosszabb a görnyedés, ami például a modern „kényelmes” dí­ványok használatának következménye. Ezek nem tartják a hátunkat egyenesen, inkább görnyedt testtartást okoznak, amelynek következtében a hát olyan részei viselik a terhet, amelyeket nem arra terveztek, és megerőltetés lesz a vége.

Nincs ideális ülő testhelyzet

Olvasóm talán emlékszik, amikor gyerekkorában azért pirongatták, mert nem ül egyenesen. Ez a jó tanács nehezen betartható. A problémához hozzátartozik, hogy az asztalokat minden méret­ben gyártják, amelyek mellett a számunkra leg­kényelmesebbnek tűnő testhelyzeteket vehetjük föl, vagy amelyek lehetővé teszik, hogy asztalnál ülve, számítógép előtt végezhessük el a munkán­kat.

Etienne Grandjean és Ulrich Burandt ergonó­miai szakemberek irodai dolgozók körében ké­szített felmérése megállapította, hogy valamivel több, mint 50 százalékuk a szék közepén ül, 33 százalékuk hátracsúszik a széken, és 15 százalék a szék peremén ül.

Az ülő testhelyzet függ a szék formájától, a munka jellegétől, a feladathoz szükséges dolgok hozzáférhetőségétől (pl. hogyan van elrendezve az asztal), valamint magától az ülő személytől.

A régi előírás szerint az embernek egyenesen, a vállát kihúzva, a fejét magasra tartva kellett ül­nie, úgy, hogy a combok derékszöget zárjanak be a háttal. Aki dolgozott már íróasztal mellett, az megmondhatja, hogy ez kivitelezhetetlen. Annyi mindenfélét kell elvégezni, hogy folyton változtatni kell a testtartásunkon. Aki bólogat, mert hol a billentyűzetet, hol a képernyőt nézi, miközben telefont egyensúlyoz a válla és az álla között, az tudni fogja, milyen nehéz egyenes hát­tal ülni.

Egyenes gerinc!

Arra kell törekednünk, hogy minél egyeneseb­ben tartsuk a gerincünket. Használjuk a székün­ket a keresztcsontunk megtámasztására, mert ez elősegíti az ágyéki lordózist, és megakadályozza a nagy C kialakulását. Egy kemény párna is hasz­nos lehet.

A comb-hát derékszöget nehéz fenntartani, és nem is ez a természetes testhelyzetünk. A leg­többen úgy alszanak, hogy a combjuk 45 fokos szöget zár be a hátukkal. Ez azért hasznos, mert enyhíti a csípő és a hátgerinc feszültségét.

Ne tegyük keresztbe a lábunkat!

Ehhez érdemes hozzászoktatni magunkat. Ért­hetetlen, miért csináljuk egyáltalán, mert nem kényelmes, és nem természetes tartás. Tanult póz. Ha keresztbe tesszük a lábunkat, elfordítjuk a medencénket, aminek ellensúlyozására a ge­rincnek is el kell fordulnia, különösen akkor, ha íróasztalnál dolgozunk.

Gondosan válasszuk ki a székünket!

Olvasóm talán azt gondolja, hogy a helyes test­tartáshoz minimalista szék szükséges, merőleges támlával, holott ez nem használ a természetes görbületeknek. Az enyhén ívelt támla az ideális, amely elősegíti az ágyéki lordózist.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.