Hátfájás

Hátfájás ellen: erősítsük a hasunkat!

Nagyon fontos a hasizmok erősítése is, bár sok hátfájós ember elhanyagolja. Félnek tőle, veszé­lyesnek tartják a hajladozást, mert lehet, hogy épp lehajlás közben fájdult meg a hátuk. Ennek természetesen az eredménye az, hogy a hasizmok meggyengülnek, hamarosan megereszkednek, esetleg hízhatunk is hasra, mindez pedig előre­húzza a testsúlyt, és fokozatosan rontja a tartá­sunkat. Az ülés ugyancsak rosszat tesz a hasiz­moknak, mert elernyeszti őket.

Ne képzeljük, hogy a hát elválasztható a test többi részétől. Erős hátizmokra van szükségünk, hogy a hátunk megfelelően mozoghasson és működhessen. Ráadásul, ha a hasizmok megfele­lő állapotban vannak, segítenek fenntartani a ge­rinc három görbületét. A bordakosár alsó részétől a medence felső ré­széig érő erős rectus abdominis, az egyenes has­izom tartja feszesen a hasfalat. Ez az, az izom, amely az annyira kívánatos „kockás hasat” ered­ményezi.

Ferde hasizmok

A ferde hasizmok rézsútos sávokban keresztezik a hasat. Két részre oszlanak: vannak külső ferde hasizmok, amelyek a hasüreget tartják fe­szesen, és alattuk találhatok a belső ferde hasiz­mok, amelyeknek a szöge kissé eltér a külső fer­de hasizmokétól. Hozzájárulnak a hasüreg megtámasztásához, részt vesznek a hajló és for­gó mozgásokban.

Erősítsük izmainkat haspréssel!

Feküdjünk hanyatt, és húzzuk fel a térdünket, talpunkat helyezzük a padlóra. Keresztezzük a karunkat, fogjuk meg a jobb kezünkkel a bal vál­lunkat és fordítva. Ezután emeljük fel a fejünket a padlóról, és nézzünk a mennyezetre. Ismételjük meg a gyakorlatot tízszer.

Ne próbáljuk túl magasra emelni a fejünket úgy, hogy előzőleg nem gyakoroltunk néhány na­pig, sőt néhány hétig. Utána úgy próbáljunk föl­emelkedni, hogy a lapockacsontunk épp érintse a padlót.

Úgy is végezhetjük a hasprést, hogy a kezünket összekulcsoljuk a tarkónk alatt, azután meg­emeljük az egyik térdünket, és megpróbáljuk megérinteni az ellenkező könyökünket. Marad­junk ebben a helyzetben öt másodpercig, utána csere. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét ol­dalon ötször. Végezzük el ezt a gyakorlatot naponta, de mindig behajlított térddel!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.