Hátfájás

Ötletek a munkahelyi hátfájás ellen

Hogy hol dolgozunk, és mit, az közvetlen hatás­sal van a hátunk állapotára. Ergonómiának hívják azt a tudományt, amely­nek célja a dolgozó és a munkakörnyezet kap­csolatának tanulmányozása. A munkáltatóknak ismerniük kell az ergonómiai elvárásokat, hogy ha olvasómnak problémái vannak a hátával, ne kelljen kockáztatnia az állapotromlást vagy a to­vábbi sérüléseket.

A munka típusa

A munkák többsége nem veszi figyelembe az egyéni igényeket, holott a munkavállalóknak sem a koruk, sem az egészségi állapotuk nem egyfor­ma, és ki-ki hajlamos a maga módján végezni a feladatokat.

1. Íróasztali munka

Ha a nap nagy részében íróasztal mögött ül, székét és munka­helyét ergonomikusan kell kialakítani. A széknek kényelmesnek kell lennie. Ha számítógépen dolgozik, a szék magasságát be kell állítani. Legjobb, ha hátradőlünk rajta, hogy ne a combok, hanem a medence viselje a test sú­lyát. A széket úgy kell tervezni, hogy megtá­massza a derekat.

Lehetséges, hogy az asztalon elhelyezett tár­gyak és a billentyűzet is felülvizsgálatra szorul. Be lehet szerezni ergonomikus billentyűzetet, amely elősegíti a megfelelő kéztartást. Lehet, hogy állítani kell a monitor magassá­gán is, hogy ne erőltessük meg a nyakunkat. Alapszabály, hogy a képernyő közepének szem­magasságban kell lennie. Ideális esetben minden képernyőt a dolgozó egyéni igényeinek megfele­lően állítanak be.

A munkavállalónak lehetőséget kell biztosíta­ni, hogy rendszeres időközönként felállhasson az íróasztala mögül, különben megmerevednek az izmai. A felállás, a járkálás megdolgoztatja a soleus izmot (lábszár és vádli izmait), így kevésbé valószínű, hogy a boka és a lábfej megdagad.

2. Állómunka

Ha a munkaidő nagy részében állunk, figyeljünk a felületre, amelyen állnunk vagy járkálnunk kell. A jó cipő használata nagyon fontos!

3. Emelés

Ha olvasómnak tárgyakat kell cipel­nie, vagy súlyokat emelgetnie, óvakodjon a meg­erőltetéstől, amelyek kárt tehetnek a hátában. Tanulja meg az emelés technikáját, és nézzen utána, hogy erre is kiterjednek-e a munkavédel­mi előírások.

4. Vezetés

Ha munkaideje nagy részét azzal töl­ti, hogy egy gépkocsiban ülve vezet, oda kell fi­gyelnie arra, hogyan ül. Hátproblémákat okoz­hat, ha túlságosan előrecsúszik az ülésben és ráhajlik a kormányra, de az is, ha túlságosan hát­ra, és a karját teljesen kinyújtva vezet.

Iktassunk be a munkába egy kis tornázást!

Ha ülőmunkát végzünk, szükségünk lesz valami­re az izomtónus fenntartásához. Egy kis nyújtás munka közben vagy a szünetekben csodákra ké­pes. Nyugodtan kérjen rá lehetőséget, a munka­adónak is az, az érdeke, hogy olvasóm ne essen ki a hátfájás miatt a munkából.

És amikor hazamegyünk a munkából…

Ne rogyjunk bele egy székbe! Lehet, hogy pi­henni szeretnénk az egész napos kemény munka után, de ha a munka megerőltette a hátunkat, a görnyedés az, amivel a legtöbbet árthatunk neki. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad lazítani, de tudnunk kell, hogy vannak a lazításnak más módjai is a tévézénézésen kívül. Ugyanez érvé­nyes a laptopokra, a személyi számítógépekre és a videojátékokra. Senki sem akarhatja még ott­hon is tovább erőltetni a hátát azok után, amit a munkában el kellett viselnie.

Ha a munkahelyünkön ülő munkát végzünk, az otthonlét éppolyan tevékenységek színhelye legyen, amelyekhez nem kell egy helyben ülni. Találjuk ki, hogyan tölthetnénk el az időt jól és kellemesen, akár kertészkedéssel, főzőcskézéssel vagy kutyasétáltatással stb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.