Hátfájás

Sportok, melyek használnak a hátnak

A testgyakorlás élvezetes módja a sportolás. Mi­vel nem szeretnénk, ha még több baja esne a hátunknak, olyan sportágakat válasszunk, ame­lyeknek gyakorlása nem haladja meg a képessé­geinket. Porckorongsérv után például oktalanság lenne valamilyen küzdősporttal foglalkozni. Az emelésekkel, hajlásokkal, fordulásokkal járó sportoknál elengedhetetlen a bemelegítés.

Ha új sporttal kezdünk foglalkozni, előzőleg forduljunk kezelőorvosunkhoz, hogy tudjuk, mi az, amit megtehetünk, és mi az, amit nem taná­csos. Legyünk tisztában a választott sportággal, hogy tudjuk, mit vállalunk.

„Kétoldalas” sportok

Ezek alatt olyan sportokat értek, amelyek a test mindkét oldalát igénybe veszik, és a hátunk szempontjából hasznosabbak az egyoldalas sportoknál.

  • Séta. Valószínűleg az egyik legegyszerűbb és az egyik legjobb testmozgás.
  • Kocogás. Ez is hasznos, bár erősebben igénybe veszi a hátat, mint a járás. Fokoza­tosan növeljük a távot, és gondoskodjunk jó cipőről!
  • Úszás. Kitűnő választás, mert kétoldalas te­vékenység, és nem terheli meg az izmokat. A mellúszás túlságosan megerőltető lehet a nyakunk számára, ezzel tehát vigyázzunk, ha problémáink vannak. Okos dolog válto­gatni az úszási stílusokat. Ha olvasóm gyen­ge vagy közepes úszó, vegye fontolóra az úszásleckéket, és új stílusok megtanulását.
  • Evezés. Sok izmot megdolgoztat, fejleszti az izomerőt és a rugalmasságot. Ha nem szívesen merészkedünk ki a vízre egy csó­nakban, megfelelő alternatíva lehet a szobai evezőgép használata.
  • Kerékpározás. Ez is jó gyakorlat az erő és a kitartás fejlesztésére. Figyeljünk oda, hogy kényelmesen tartsuk a hátunkat kerékpáro­zás közben. Ha nem akarunk kimenni a közutakra, szerezzünk be szobakerékpárt, amely jót tesz a hátnak.

„Egyoldalú” sportok

Az „egyoldalú” sportok – tehát amelyek tes­tünknek csak az egyik oldalát veszik igénybe és fejlesztik – sajátos testtartásokat vagy olyan moz­dulatokat követelnek meg, amelyek féloldalas erőfeszítésre kényszerítik a testet. Nagyon kelle­mes időtöltések, nekünk azonban figyelemmel kell lennünk a saját határainkra, és óvakodnunk kell a sérülésektől is.

Golfozás közben például sétálni kell, és egy játszma alatt 72-110 alkalommal el kell ütni a labdát, méghozzá jó erősen. A lendítések össze­rázzák a gerincet. Sok golfozónak vannak hát- és derékproblémái az egyoldalú elütések miatt. Ez nem azt jelenti, hogy olvasóm ezentúl ne golfoz­zon, de legyen óvatos. Vegyen leckéket egy pro­fitól, és kerülje az ütögetést a gyakorlótéren. Job­ban teszi, ha a pályán játszik, és sétál az ütések között, semmint a gyakorlópályán üti el sorozat­ban százszor a labdát.

Az ütős labdajátékok – a tenisz, a fallabda, a tollaslabda – gyors mozdulatokat, a testtartás gyors változtatását igénylik. Ha ehhez hozzá­vesszük a féloldalas ütögetést, beláthatjuk, hogy ezeknél a sportoknál ajánlatos az óvatosság, mi­vel könnyen megerőltethetjük a hátunkat.

Labdarúgás és kontakt- sportok

A labdarúgás, a hoki és a rögbi egyformán koc­kázatosak mindazok számára, akiknek valami­lyen problémájuk van a hátukkal. A rögbi kon­takt – sport, hátprobléma esetén kerülendő. Ugyanez vonatkozik a labdarúgásra is, a gyors fordulások, a nyújtó jellegű mozdulatok és a rú­gásveszély miatt. A hoki nem kontakt- sport, de egyesíti a futball mozdulatait az egyoldalú üté­sekkel. Egyetlen harcművészet sem tesz jót a hát­nak.

Versenyszellem

Természetes, hogy sportolás közben az ember belead apait-anyait. A többség számára a sport lényege a versengés, a győzelem. Csak az a prob­léma, hogy a győzelemhez nagyobb erőfeszítést kell tennünk. Versenysportokban nehéz lassíta­ni; ha olvasóm versenyző természetű, és hát­problémákkal küzd, akkor jobban teszi, ha olyan sportot választ, amelyben kiélheti versenyszelle­mét anélkül, hogy szükségtelenül kockáztatná az egészségét.

Mielőtt belekezdenénk valamilyen új sportba, érdemes tanácsot kérni és edzésprogramot ki­dolgozni hivatásos személyi edző segítségével, aki tudja, hogy hátproblémánk milyen korlátokat ál­lít elénk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.