Házi gyógymódok

Benőtt köröm: 7 kezelési módszer

Ha benőtt körömtől szenved, úgy érzi, mintha egy elefánt lépett volna a láb­ujjára. A baj úgy kezdődik, hogy a köröm, rendszerint a nagylábujjon, belenő, vagy nyomódik a mellette lévő puha szövetbe. Azok az emberek, akiknek a kör­me kissé domború, gyakrabban érintettek, de mindenki lehet áldozat. Ha már kialakult, valószínűleg nem annyira az okok érdeklik, hanem az, hogyan tudna minél előbb megszabadulni tőle. Az azonnali cél pedig a fájda­lom enyhítése.

Próbálkozzon drogériában kapható szerekkel!

Szá­mos szer létezik, ami puhítja a körmöt és a körülötte lévő szöveteket, ily mó­don csökkentve a fájdalmat, mondja dr. Suzanne M. Levine, a lábbajok szak­embere. Kövesse gondosan a használati utasításban leírtakat. Ne használja, ha cukorbetegségben vagy keringési rendellenességben szenved.

Emelje meg!

A feladat az, hogy tegye lehetővé a beágyazódott láb­ujjköröm számára, hogy túlnőjön a mellette lévő bőrredőkön. Először áztassa a lábát meleg vízben, hogy a körmök megpuhuljanak, javasolja dr. Frederick Hass kaliforniai családorvos. Alaposan szárítsa meg, majd óvatosan tegyen egy kis összesodort steril vattát a köröm felfelé forduló széle alá. A vatta egy kicsit megemeli a körmöt, és így az el tud haladni növekedés közben a fölött a szövet fölött, melybe belefúródott. Használjon fertőtlenítőt védekezésül a fertőzés ellen. Naponta cserélje a vattát, addig, amíg a köröm el nem halad a problémás hely felett.

A V nem a győzelem jele

Bármit is tesz, ne dőljön be az olyan régi meséknek, hogy V alakú éket kell kimetszeni a köröm közepéből, int Glenn Copeland sportorvos. „Az emberek azt hiszik, hogy a benőtt köröm azért ala­kul ki, mert a köröm túl nagy, és ha kivágnak egy ék alakú darabot a közepé­ből, a szélek a lenőtt él felől a középső rész felé fognak nőni. Ez teljes ostoba­ság, hiszen a köröm csak lentről fölfelé növekszik.”

Engedje, hogy a lábujjai lélegezzenek!

A kényelmetlen cipő is okozhat körömbenövést, ha valakinek hajlamosak rá a körmei. Ezért kell kerülni a hegyes orrú vagy keskeny cipőt, amely nyomja a lábujj-körmöket, figyelmeztet dr. Levine. Hordjon inkább szandált vagy széles orrú cipőt. Ha szükséges, szabja át a panaszt okozó cipőjét úgy, hogy kivágja belő­le azt a darabot, amelyik nyomja a lábujját. Egy kicsit drasztikusnak tűnhet, de a súlyosan benőtt köröm is drasztikusan fáj. Ne hordjon túl szoros zoknit vagy harisnyát.

Gondosan vágja le a lábkörmeit!

Sose vágja őket túl rö­vidre, mondja dr. Hass. Áztassa a lábát meleg vízben, hogy a köröm megpuhul­jon és vágáskor ne töredezzen, majd éles, egyenes élű csíptetőollóval vágja őket egyenesre. Sohase vágja a körmeit ovális alakúra, mert ez a széleken könnyen benövést okozhat. Ne vágja le túlságosan rövidre se; a köröm érjen el a lábuj­jak végéig, hogy megvédje azokat a nyomástól és a dörzsöléstől.

Orvosi segítség

Óvakodjon a fertőzésektől!

Ha befertőződik a körme, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, hív­ja fel a figyelmet dr. Suzanne M. Levine. Addig is csökkentse úgy a gyul­ladást, hogy a lábát bejódozza. „Ha elhanyagolja a benőtt köröm miatt kialakult fertőzést – figyelmez­tet -, nagy bajba kerülhet. Sok beteg csak akkor fordul hozzám, amikor a lábujja már vörös, duzzadt és gennyes. Ha a lábában a keringés rossz, fennáll az üszkösödés veszélye. Néha vörös növedék jelenik meg a köröm mellett, melyet vadhúsnak neveznek. Ez a gyulladt, puha szövet fájdalmas­sá válhat, ha a növekvő köröm útjába kerül.”

Gondosan javítsa ki a hibákat!

Ha véletlenül a körmöt túl rövidre vágta vagy eltört, óvatosan egyenesítse ki a szélét, hogy ne maradjon olyan hegyes pont, amely behatolhatna a bőrbe, javasolja dr. Hass. Az egyenesítést végezze körömreszelővel. Bármilyen kicsi is, olló nem jó erre a célra, mert nincs elegendő hely arra, hogy megfelelően tudjon vele dolgozni és használata gyakran igen éles élt hagy maga után.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.