Orvosi tanácsok

A köröm gondozása – egészséges haj

A keratin nevű kemény fehérjéből álló körmök védik az ujjak és a lábujjak hegyét, valamint javítják a tapintást és a finommozgások irányítását. Ha törékennyé, elszíneződötté vagy fertőzötté válnak, fokozott figyelmet igényelnek. A következő ötletek segíthetnek körme erejének és egészségének megőrzésében.

Teafaolajjal a gomba ellen

A gombás fertőzések ellen hatásos, ha naponta kétszer teafaolajat ecsetel a körmökre és a környező bőrre. A Melaleuca alternifolia nevű fa leveleiből készült olajat Ausztrália őslakói év­századokon át használták a bőr és a köröm fertőzései ellen. A legjobb eredmény elérésé­hez használjon hígítatlan olajat. A kezelés előtt dörzsölje be alaposan az érintett terüle­tet hidratálószerrel, mivel a köröm körüli ke­mény, száraz szövetek áthatolhatatlan aka­dályt jelenthetnek az olajnak.

Hordjon pamutzoknit!

A gombás fertőzések nyirkos környezetben tudnak ter­jedni a legjobban. Tartsa mindig szárazon a lábát úgy, hogy tiszta pamutból készült zok­nit visel – amely nagyszerűen magába szívja a nedvességet – és naponta tisztára cseréli. Emellett más módszerekkel is elérheti, hogy lába ne legyen hívogató otthon a gombák­nak – például az alábbiakkal.

 • Alaposan szárítsa meg lábujjai közét úszás vagy zuhanyozás után.
 • Szellőztesse egy éjszakán át edző- és utcai cipőit, miután használta őket. Az a leg­jobb, ha mindkettőből két pár van, mivel úgy soha nem kell egymás után kétszer ugyanazt a lábbelit fölvennie.

Igyon szűrt vizet!

A körömágy hidratáltságának megőrzéséhez és a köröm egész­séges növekedéséhez sok vizet kell inni, csakhogy a csapvízben lévő klór gyengítheti a körmöt. Ha csak teheti, igyon klórtalanított vizet – ez már közönséges vízszűrővel is előállítható. A megfelelő hidratáltság fenn­tartása különösen fontos a menopauza ide­jén, amikor a csökkenő ösztrogénszint töré­kenyebbé teheti a körmöt.

Gombátlanítás

A láb gombás fertőzéseinek megelőzése érdekében vegye le cipőjét és harisnyáját, és járjon mezítláb, amikor csak elég me­leg van ehhez. Minél több friss levegő éri a lábát, annál kevésbé tudnak szaporodni a gombák.

Erősítse körmét kovasavval!

Ez az ás­ványi anyag is erősíti a körmöt, ezért ha kör­me vékony és törékeny, igyon zsurlóteát. Ezt a magas kovasavtartalmú növényt már a 17. századi brit gyógyfüvész, Thomas Culpepper és az észak-amerikai indiánok is felhasználták a sebgyógyulás elősegítésére. Vásárolhat készen fogyasztható zsurlókészít­ményt, de a teát maga is könnyen megfőz­heti: forrázzon le 2-4 gramm szárított zsurlót 200 ml forrásban lévő vízzel, és hagyja állni 10-15 percig. A lehűtött teából igyon napi egy csészével. Más módon is növelheti kovasavbevitelét, például zöld színű levél­zöldségek, zabpehely, lenmag és szójatermé­kek fogyasztásával.

Húzzon gumikesztyűt!

A kéz vízbe merítése – mosogatáskor vagy egyéb házi­munkák közben – meggyengítheti a körmöt, mivel paradox módon csökkenti nedvesség­tartalmát. Ennek elkerülése érdekében végez­ze gumikesztyűben az ilyen munkákat.

Kenje be!

Gondoskodjon körme kellő hidratáltságáról úgy, hogy esténként, lefek­vés előtt ricinusolajat dörzsöl a körömágyak­ba és a körmök körüli bőrbe. Ezzel E-vitamint is juttat a bőrbe, ami jót tesz a körömágynak: puhítja és megakadályozza a kirepedezését.

Erősítse körmét ásványi anyagok­kal!

Körme erejének megőrzéséhez ügyeljen a megfelelő étrendi ásványianyag-bevitelre. Különösen fontosak az alábbiak.

 • A kalcium a köröm egyik fontos össze­tevője. Jó forrása a tej, a tejtermékek és a zöld színű levélzöldségek, s felszívódását fokozza a D-vitamin (amely a szervezetben napfény hatására termelődik), valamint az L-lizin (egy, a szójababban, a hüvelyesekben és a parmezán sajtban előforduló aminosav).
 • A cink különösen fontos a köröm fehér foltosságának megelőzéséhez. Bőven tartal­mazzák a húsok, a kagylók, a hántolatlan gabonafélék és a tejtermékek.

Tegye szebbé biotinnal!

A H-vitaminnak is nevezett biotin segít megelőzni a kö­röm elvékonyodását és törékennyé válását. Amerikai vizsgálatok szerint a napi 2,5 mg biotint szedő nők körme hat hónap után 25 százalékkal lett vastagabb, ráadásul kevés­bé töredezett. A biotin a jelek szerint úgy működik, hogy a körömágyba szívódik fel.

Árulkodó körömelváltozások

Körme állapota sok mindent elárulhat egészségéről. Figyeljen oda az esetleges változásokra, és beszélje meg azokat orvosával!

VáltozásMit jelezhet?
Gödröcskék a körmönPikkelysömört, ekcémát, foltos kopaszodást vagy ízületi gyulladást (olyan rendellenesség, amelyben az immunrendszer megtámadja az ízületeket és az izmokat).
Vízszintes bordák vagy árkokEzek az úgynevezett Beau-vonalak gyakran súlyos fertőzések után vagy kemoterápiát követően alakulnak ki, de keringési rendellenesség esetén is megjelenhetnek.
Félig fehér, félig barna körömVeseelégtelenségre utalhat, amely megváltoztatja a vér kémiai összetételét, s ennek hatására melanin nevű festékanyag szabadul föl. Ha körmén ilyen elváltozást tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz.
Sötét függőleges csíkokSötét bőrűeken gyakori, és sokszor teljesen normális. Mivel azonban a körömágy alatt kialakuló bőrrákot is jelezhet, mindig mutassa meg orvosának!
Vörös vagy barna csíkok a köröm alattEzeket általában a hajszálerek sérülése okozza, de a szívbillentyűk fertőzésére is utalhatnak, ezért ne hagyja figyelmen kívül őket!
Lefelé görbülő körömSzív- vagy tüdőbetegséget jelezhetnek, amelyek csökkentik a köröm oxigénellátását.
Felfelé görbülő vagy kanál alakú körömVérszegénységet jelezhet, amelyet a vas vagy a B12-vitamin hiánya okozhat.

Fényesítse a körmét!

Ezzel nemcsak az egyenetlenségeket simítja el, hanem a köröm tövének vérkeringését is serkenti, ami elősegíti a növekedést. A fényesítést tisz­ta és száraz körmön végezze, és mindig csak egy irányban dolgozzon. Azonnal álljon le, ha körmét melegnek érzi, különben kárt te­het benne.

Egyen májat!

A májban igen sok A-vita­min van, amelynek hiánya fehér foltokat okozhat a körmön. Az A-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak még többek közt az olajos húsú halak, a tojássárgája és a sajtok. Arra is figyeljen azonban, hogy ne egyen túl sokat ebből a vitaminból, mivel az idővel fölhalmozódhat a szervezetben és meggyen­gítheti a csontokat. Terhes nőknek nem ajánlják a májnak vagy májat tartalmazó éte­leknek (például májpástétomnak) a fogyasz­tását, és mindenki másnak is csak heti egy adagot javasolnak.

A haj és a köröm titkai

A haj a történelem folyamán mindig fontos volt az emberek számára – és nem csupán az önkép részeként. Nagy a szimbolikus és a kultu­rális jelentősége is, fontos szerepe van a mesékben, mítoszokban és vallásokban. Rengeteg mondás és közhiedelem kering a hajra és a körömre vonatkozóan – egy részük igaz, mások nem.

Évezredek óta a hagyományoknak és a divatnak megfelelően vágjuk, festjük és formázzuk a hajunkat. A havonta nagyjából 6 mm-t növő haj testünknek az a része, amely a legfeltűnőbben változik – annak ellenére, hogy nem is tartalmaz élő sejteket. A haj a személyiség és a szexualitás kifejezője lehet. Stílusa a különböző társadalmakban igen sok mindent jelezhetett, a hata­lomtól és a dominanciától kezdve egészen a családi állapotig.

Elvesztése akár önként, akár kényszerűen – sok mindent jelképezhet, például a spiri­tualitás felvállalását (a szerzetesi közösségekben), a katonai vereséget vagy az egyéniség elvesztését (börtönökben). Nem csoda hát, hogy számos legenda szövődött köré. Sokféle kulturális üzenetet hordozhat a köröm is gondoljunk csak az ősi kínai nemesség elképesztően hosszú körmére vagy a mai szupermodellek gondosan manikűrözött és lakkozott karmára.

Az igazság

Lássuk hát, mi az igazság a körömre és a hajra vonatkozó leggyakoribb hiedelmekkel kapcsolatban!

 • A fekete haj erősebb a szőkénél Noha igen sokan hisz­nek ebben, a valóság az, hogy a fekete a legsérülékenyebb hajak közé tartozik. Az sem igaz, hogy a fonástól és a belefűzött gyöngyök­től gyorsabban nő a haj – a szoros fonatok és a gyöngyök inkább káro­síthatják a fürtöket.
 • A gondok őszítenek A kuta­tások szerint ez igaz lehet. Úgy tűnik, hogy az adrenalin nevű stresszhormon károsíthatja azoknak a géneknek a DNS-ét, amelyekhez a haj színét adó, melanin nevű festék­anyag termelése köthető.
 • A kopasz férfiak tesztoszteronszintje magasabb Ez így van, és a kopaszságot az okozza, hogy hajhagymáik túl nagy mennyi­ségű dihidrotesztoszteronnal (DHT) érintkeztek, amely a tesztoszteron hormonból keletkezik.
 • Nyáron gyorsabban nő a haj… Hideg időben a szerve­zet a vér nagyobb részét irányítja a belső szervek felé, hogy fenntartsa a test hőmérsékletét, s emiatt keve­sebb vér jut a fejbőrbe. Meleg idő­ben a bőr intenzívebb vérkeringése fokozza a hajhagymák aktivitását és így gyorsítja a haj növekedését. A haj nyáron 10-15 százalékkal gyorsabban nő, mint télen.
 • …és a köröm is Nyáron több napfény éri a bőrt, így több D-vitamin termelődik, ami serkenti a köröm növekedését. Meleg éghaj­laton gyorsabban nő a köröm, s növekedési üteme a férfiakon nagyobb, mint a nőkön. Érdekes módon a köröm gyorsabban nő a domináns kézen, mivel annak erőteljesebb a vérkeringése. A leg­gyorsabban a középső ujj körme nő, a leglassabban a hüvelykujjé. A kéz körmei ötször gyorsabb növekedésűek a lábkörmöknél.
 • A haj a rémülettől is megőszülhet David Orentreich New York-i bőrgyógyász szerint ez nem igaz. A haj színanya­gai nem veszhetnek el, mivel a fejbőrt elhagyó haj már élettelen. Ám egy megrázkódtatás kiválthatja az alopecia areata, azaz foltos haj­hullás nevű autoimmun rendellenes­séget, melynek hatására a pigmen­tált, színes hajszálak kihullanak, és csak az ősz szálak maradnak meg.
 • A köröm fehér foltjai kal­ciumhiányt jeleznek Ez csak hiedelem. Bár a kalcium nélkülözhe­tetlen az erős csontok és fogak létre­hozásához, a bőr, a haj és a köröm a keratin nevű rostos fehérjéből épül fel, és csak igen kevés kalciumot tartalmaznak. A szaknyelven leukonychio punctata néven ismert fehér foltok általában kisebb sérülé­sek következményei, de a cink hiá­nya is előidézheti őket.
 • A lábkörmöket egyenesre kell vágni Ha a láb nagyujjának körmét oldalt levágja, a környező bőr a köröm pereménél megduz­zadhat, és ez idővel benőtt köröm kialakulásához vezethet. Az állapot a legegyszerűbben a lábkörmök egyenesre vágásával előzhető meg. A Lábkörmök egyenesre vágása segít elkerülni a fájdalmas körömbenövést.
 • Az újszülött fejének leborotválása megelőzi a kopa­szodást Ennek az indiai hiedelem­nek semmi alapja sincs. A férfiak kopaszodása többnyire örökletes jellegű: ha az apa hajlamos a korai hajhullásra, akkor igen valószínű, hogy a fiainál is ez lesz a helyzet (az Amerikai Orvosi Szövetség 7-ből 4-re teszi a kopaszodás génjének öröklődési valószínűségét). Ha egy kisfiú anyai nagyapja és édesapja is korán kopaszodó volt, akkor biztos, hogy ő is örökli ezt a tulajdonságot.
 • A görögszéna fényessé teszi a hajat Egy Indiában széles körben használt, görögszénát tartal­mazó por lággyá és fényessé teszi a hajat, s a korpásodást is gátolja.
 • A holdfázis szerint vágott haj gyorsabban nő Egy brazil mítosz szerint a telihold és a félhold közötti időszakban levágott haj erőteljesebben nő; Ázsiában viszont úgy tartják, hogy a növekvő hold idején kell vágni a hajat ahhoz, hogy jobban nőjön. Egyik állítás sem igaz. Bármikor vágják is le a hajat, az nem fog utána erőtelje­sebben nőni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.