Házi gyógymódok

Csontritkulás: 24 módszer az erősebb csontokért

Becslések szerint 24 millió amerikainak van csontritkulása. Sokan nem is tudnak róla. Nem is mindnyájan öregek, és nem mindnyájan nők. Bárkinek lehet csontritkulása, bár a nőknél nagyobb a kockázat, mint a fér­fiaknál. A nők csonttömege ugyanis fiatal korukban is kisebb, mint a férfiaké. Később, a változás kora után a nők csontvesztése felgyorsul, mert a testükben már jóval kevesebb csontvédő ösztrogén termelődik.

Ám ennek nem kell feltétlenül bekövetkeznie. Mindenki tehet annak érde­kében, hogy megelőzze a csontritkulást. Ehhez még csak orvoshoz sem kell menni. Akiben már kialakult ez a csontokat gyengítő betegség, sokat tehet a sú­lyosbodás megakadályozására. Sajnos, a csontok éveken, sőt akár évtizedeken át is észrevétlenül, folya­matosan gyengülhetnek. Dr. Kenneth Cooper kutató, aki a témáról A csontrit­kulás megelőzése (Preventing Osteoporosis) címmel könyvet is írt, a csontrit­kulást ezért „csendes rombolónak” nevezi.

„Az emberek nagy részénél a gerincben lévő csontállomány tömege 25 és 30 éves kor, a hosszú csöves csontokban, például a combcsontban lévő csonté pedig 35 és 40 éves kor között a legnagyobb – szögezi le dr. Cooper. – Ennél idősebb korban, különösképpen, ha már 45 éves is elmúlt az ember, a test va­lamennyi csontjának az állománya ritkulni kezd.” Mivel a csontritkulást gyakran csak későn ismerik fel, például csak egy csonttörés kapcsán, a legjobb stratégia az, ha minél hamarabb elkezd védekez­ni a csonttömegvesztés ellen. A védekezést soha ne hagyja abba. Az alábbiakból kiderül, hogy a megelőzéshez szükséges eszközök és mód­szerek nem is annyira bonyolultak.

A testmozgás a csont épülését is szolgálja

„Ha mozgásszegény az életmódja, elkerülhetetlen a csontvesztés” – állítja dr. Robert Heaney, a Creighton Egyetem professzora. Sőt dr. Paul Miller, a Coloradói Egyetem docense szerint: „több vizsgálat eredménye is alátámasztja azt a hipotézist, hogy a súlyzógyakorlatok még nö­velhetik is a csonttömeget.” Az említett vizsgálatok egyikét a Stanford Egyetemen végezték. Ennek kap­csán férfi és női hosszútávfutókat vizsgáltak és hasonlítottak össze nem futókkal.

Mérje fel, mi hajlamosítja a betegségre

„Ön is tehet óvintézkedéseket annak érdekében, hogy (legalábbis bi­zonyos mértékig) csökkentse a kockázati tényezőket, és így annak a ve­szélyét, hogy csontritkulása alakuljon ki – jegyzi meg dr. Kenneth Cooper. – De mint minden más egészségügyi problémánál, itt is vannak olyan dolgok, amiket nem lehet befolyásolni.”

Ezek a következők:

 • Nőnek született.
 • Családjában halmozottan fordul elő csontritkulás vagy egyéb csont­betegség.
 • Felmenői fehér bőrűek.
 • Arcbőre igen világos.
 • Termete apró, törékeny.
 • Testének zsírtartalma az átlagosnál alacsonyabb.
 • Elmúlt 40 éves.
 • Eltávolították a petefészkeit.
 • Nem szült gyermeket.
 • Az átlagosnál korábban esett át a változás korán.
 • Tejcukorérzékeny, vagy allergiás a tejtermékekre.
Ne feledje, ezek a rizikófaktorok nem jelentik azt, hogy a csontritkulás elkerülhetetlen, csupán arra figyelmeztetnek, hogy mindent meg kell ten­ni, hogy javítsa esélyeit.

Kiderült, hogy a férfi és a női futók csontozatában 40%-kal magasabb volt az ásványianyag-tartalom, mint a nem futókéban. Még a gyaloglás is használ a csontoknak, vélekednek az orvosok. A gya­loglás kitűnő, és ami talán még fontosabb, biztonságos módja annak, hogy a csontok a szükséges terhelést megkapják. Szakértőink legalább napi húszper­ces sétát javasolnak, hetente háromszor vagy négyszer.

A testgyakorlás eredménye természetesen nem azonnal szembetűnő. Ha úgy véli: „hiszem, ha látom”, akkor figyelje meg egy jobbkezes teniszjátékos jobb alkarját. Az minden valószínűség szerint láthatóan erősebb lesz, mint a másik, „passzív” alkarja. Ez szemmel látható bizonyítéka annak, hogy aki használja az izmait, és a csontjait megfelelő terhelésnek teszi ki, annál a csontok mérete és sűrűsége is megnő.

A testgyakorlást bármilyen idős korban el lehet kezdeni, állítja dr. Cooper. Kutatások bebizonyították, hogy azok a klimaxon átesett nők, akik ebben az élet­korban kezdenek bele a rendszeres testedzésbe, még növelhetik is a csontsűrű­ségüket.

Gondoskodjon róla, hogy étrendje elegendő kal­ciumot tartalmazzon

Ha valakinek az étrendjéből hosszú időn át hi­ányzik a kalcium, ez nagymértékben fokozza a csontritkulás veszélyét. Egy Jugoszláviában végzett vizsgálat egyértelműen kimutatta a kalcium fontosságát. Jugoszlávia egyik régiójában, ahol nem fogyasztottak tejterméket, a nők napi kalciumbevitele csupán a fele volt azokénak, akik rendszeresen fo­gyasztottak tejtermékeket. Azoknak a nőknek, akik a táplálkozással sok kalci­umot juttattak a szervezetükbe, jelentősen nagyobb volt a csonttömege és 65 éves kor után kisebb volt körükben a törések gyakorisága.

Egy, az amerikai nők körében végzett vizsgálat is alátámasztotta ezeket az adatokat – jegyzi meg dr. Morris Notelovitz. Jelenleg az ajánlott kalciumbevi­tel 1000-1200 mg naponta, de ez dr. Cooper és több más szakértő szerint nem elég. Tanácsuk az, hogy fogyasszunk naponta kb. 1500 mg-ot. „A tejben lévő kalcium-foszfát kitűnő kalciumforrás” – teszi hozzá.

Ám a tej korántsem az egyetlen étrendi kalciumforrás. A sovány sajtok és a joghurtok is magas kalciumtartalmúak. A lefölözött, zsírszegény tejben ugyan­annyi a kalcium, mint a teljes zsírtartalmúban, csak éppen nincs benne annyi zsír, állítja dr. Lila A. Wallis, a Cornell Egyetem professzora. Kalciumban gaz­dag még a lazac, a szardínia, a dió és a mogyoró, valamint a tofu. Emellett újab­ban a gyümölcsleveket, így a narancslevet is dúsítják hozzáadott kalciummal.

Dúsítás tejporral

A levesekhez, egytálételekhez és bizonyos ita­lokhoz adjon sovány tejport, javasolja az oszteoporózisról írt népszerű köny­vében dr. Notelovitz. Minden kávéskanál kb. 50 mg kalciumot jelent, és mind­ezt zsír nélkül!

A csontleves mint csodafegyver

Dr. Notelovitz szerint, ha csontokból készít erőlevest és főzés előtt hozzáad egy kis ecetet, akkor az ecet kioldja a csontokból a kalciumot. Fél liter leves annyi kalciumot tartalmaz, mint egy liter tej.

Táplálékkiegészítők

A kalciumtabletták valóságos csodákra ké­pesek, különösen azoknál, akiknél nem tudnak a kalciumban gazdag tejtermé­kek felszívódni. A kalciumpótló tabletták egész arzenálja áll rendelkezésre, de ami másnál bevált, az nem biztos, hogy önnél is hatékony. „A kalcium-karbonát a legtöbb embernél tökéletesen felszívódik, különö­sen, ha több adagra osztva, étkezés közben fogyasztják” – állítja dr. Miller.

Akadnak másféle táplálékkiegészítők is, de az orvosok zöme azt javasol­ja: először a kalcium-karbonátot próbálja ki, mert általában az a legolcsóbb és tablettánként abban van a legtöbb kalcium. Beszélje meg orvosával, hogy táplálékkiegészítő szedése hasznos lenne-e az ön számára.

Hogyan éljen együtt a csontritkulással?

Minden harmadik nő és minden huszadik férfi élete során bekövetke­zik a csontritkulás következtében csonttörés, például csípőtáji (elsősorban combnyak-), csukló- vagy csigolyatörés. Ezek nem ártalmatlan kellemet­lenségek: a hatvanöt éven felüli, combnyaktörést szenvedett betegek 12-20 százaléka egy éven belül meghal.

Más szóval a csontritkulás valóban élet és halál kérdése.

Azért, hogy élet legyen, és ne halál, dr. Kenneth Cooper egy, a texasi Dallasban működő oktatási központ segítségével kidolgozott, és ezennel közrebocsát néhány ötletet, amellyel megelőzhetők az elesések és így a törések is. Lássuk sorjában:

Álló helyzetben:

 • Támaszkodjon a bútorokra, például az asztal szélére.
 • Viseljen kipárnázott talpú gyógycipőt, amely nem csúszik, és tartja a lábat.

Ülő helyzetben:

 • Dőljön előre, és segítse a hátát azzal, hogy mindkét karját az asztalon nyugtatja.
 • Ne tekerje ki a testét. Ha leejtett egy tárgyat, akkor inkább álljon fel a székből, és lehajolva vegye fel.

Kiegészítésképpen még néhány javaslat, amellyel otthonát biztonsá­gosabbá teheti:

 • Kerülje a nem stabil padlóborítást, mint például a kisebb szőnyege­ket – ezekben nagyon könnyű megbotlani.
 • Használjon kis fényerejű éjszakai világítást azért, hogy ha éjjel ki kell mennie a mellékhelyiségbe, ne sötétben botorkáljon.
 • Ne helyezze el bútorait egymáshoz túl közel – önnek is szüksége van helyre, hogy a bútordarabok között manőverezzen.
 • Ha bizonytalanul jár, használjon járókeretet vagy botot.

Próbálja ki, mennyire oldódik

„Egyes táplálékkiegészítők végighaladnak a bélrendszeren anélkül, hogy hatóanyagaik felszívódnának” -mondja dr. Heaney.

Dr. Miller azt javasolja, hogy a csonterősítő tablettát próbálja ki a követ­kezőképpen: dobjon be két tablettát 175 ml ecetbe, várjon 30 percet. Közben 2-3 percenként keverjen rajta egyet. „Ha a tabletták apró darabokra esnek szét, akkor valószínűleg a gyomorban is szétesnek. Ha viszont megmaradnak tablet­ta formában, akkor vásároljon más típusú táplálékkiegészítőt.”

Juttasson elegendő D-vitamint a szervezetébe!

„A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához” – szögezi le dr. Róbert M. Levin bostoni endokrinológus. A D-vitamin kétféleképpen is befolyásolja a szervezet kalciumháztartását: először is növeli a belekből felszívódó kalcium mennyiségét, másodsorban ser­kenti a vesében a már kiválasztott kalcium újbóli felszívódását. Ha sokat van napon, azt hiheti, hogy több D-vitamint is kap a szervezete. „Ám, miután ruhában járunk, a D-vitamin-szükségletünknek csupán 10 száza­lékát nyerjük a napból” – jelenti ki dr. Miller.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk? Naponta legalább 400 nemzetközi egységre. „A 65 év fölötti embereknek feltehetően ennél többre, naponta 800 nemzetközi egységre” – mondja dr. Miller. – Ők kevesebb időt töltenek a sza­badban, és nem fogyasztanak annyi tejterméket.”

A D-vitaminhoz lényegében ugyanazokból a forrásokból juthat hozzá az ember, mint a kalciumhoz. Két deci tejben 110 nemzetközi egység van. Gaz­dag D-vitamin-forrás a lazac, a szardínia és a tonhal. 100 g tengerihal-konzerv­ben például átlagosan 565 nemzetközi egységnyi van. Ügyeljen arra is, hogy figyelmesen elolvassa a kalciumtabletta csomago­lásán lévő leírást. Ezek közül némelyik ugyanis D-vitamint is tartalmaz. D-vitamin-készítmények szedésekor az orvos tanácsát kell követni. Vi­gyázni kell, nehogy túl sokat szedjen belőle: nagy mennyiségben ugyanis mér­gező hatású.

Korlátozza az alkoholfogyasztását!

„Az alkoholfogyasztás fokozza a kalciumvesztést, így csökkenti a csontképződést” – szögezi le dr. Cooper, majd hozzáteszi: a kutatások kimutatták, hogy az alkoholisták különö­sen hajlamosak a csontritkulásra. Igyon mértéktartóan, férfiaknál ez napi egy vagy két pohár italt jelent, nőknél pedig naponta egyet, tanácsolja dr. Wallis.

Ne dohányozzon!

Persze ezt már számtalan más probléma kap­csán is elmondtuk, de úgy látszik, nem lehet elégszer. A cigarettázás csökken­ti az ösztrogénszintet – figyelmeztet dr. Cooper. Márpedig ha alacsony a csont­védő hatású ösztrogén szintje, nagyobb a csontritkulás kialakulásának a kockázata.

Korlátozza koffeinfogyasztását!

„Sok koffeinnel kapcso­latos kutatást végeztünk, és a jelek szerint a koffein hatására fokozott mennyi­ségű kalcium ürül a vizelettel – fejtegeti dr. Heaney. – Napi két-három csésze kávé azonban nem okozhat problémát.”

Ne egyen túl sok húst!

Ez nem jelenti azt, hogy a húst telje­sen ki kellene iktatnia az étrendjéből, de túlzásokba sem szabad esni. „Ma már tudjuk, hogy a fehérje jobban növeli a kalcium kiválasztását, mint a felszívó­dását, így a végeredmény az, hogy a szervezet kalciumot veszít” – írja dr. Notelovitz.

Vigyázzon a rostban gazdag ételekkel!

A rostban gazdag étrend megköti a kalciumot a gyomorban, s ily módon korlátozza a felszív­ható kalcium mennyiségét. „Bizonyos fajta rostok megkötik a kalciumot, de azt, hogy mennyit, és egy­általán, hogy pontosan melyek ezek, még nem tudjuk” – jelenti ki dr. Conrad Johnston, az Indianai Egyetem professzora.

Ezért, ha étrendje nem tartalmaz abnormálisan sok rostanyagot, márpedig ilyen problémával a fejlett országokban kevesen küszködnek, akkor ne essen át a ló másik oldalára azzal, hogy drasztikusan csökkenti a rostanyagok bevitelét. Elvégre „a rostanyagok igen hasznosak – állítja dr. Levin. – Serkentik a belek működését és csökkentik a koleszterinszintet.”

Tegye le a sószórót!

„Minél több nátrium van az étrendjében, an­nál több nátrium távozik a széklettel és a vizelettel, és amennyi nátrium távo­zik, ugyanannyi kalcium is” – írja dr. Notelovitz. „Mivel a vizelettel kiürül a kalcium, a vér kalciumszintje is csökken. Ettől fokozódik a mellékpajzsmirigy-hormon termelődése. Ennek a hormonnak a ha­tására kalcium lép ki a csontokból, hogy helyreállítsa a vér kalciumszintjét.”

Ügyeljen a foszfátok bevitelére!

„Noha semmi bizonyíték nincs rá, a közhit azt tartja, hogy a foszfátok például azok, amelyek az üdítők­ben találhatók, megkötik a kalciumot a bélben, és így megakadályozzák annak felszívódását” – állítja dr. Miller. Dr. Johnston ehhez még hozzáfűzi, hogy ál­latkísérletekben a nagy adagban beadott foszfátok valóban hozzájárultak a csontvesztéshez. „Ám az üdítőkkel az igazi probléma az – hangsúlyozza -, hogy ha az emberek egész nap ezeket isszák, akkor nem isznak tejet és így nem jutnak elég kalciumhoz.”

Az eszményi állapot az lenne, ha „kalcium és foszfor egyenlő mennyiség­ben jutna be a szervezetbe” – vélekedik dr. Levin. Ehhez sokkal több kalcium­tartalmú ételt kell fogyasztani, mint foszfortartalmút, mert a kalcium sokkal ne­hezebben szívódik fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.