Házi gyógymódok

Látásromlás,szemfáradás: 10 tanács a megelőzéshez

A kor előrehaladtával, 40-45 éves korban, a szem fókuszáló képessége romlik, ez pedig túlerőltetéshez vezet – állítja dr. Sámuel L. Guillory, a New York City Egyetem Mount Sinai orvosi központjának szemésze. – Ez természe­tes folyamat, amin mindenki átesik.” Más behatások viszont, például a számítógép képernyője, bármely életkor­ban elindíthatják a kedvezőtlen folyamatot. Akinek gondot okoz az olvasás vagy a számítógépezés, tanulmányozza át gondosan ezt a fejezetet.

Orvosi segítség

Amikor orvoshoz kell fordulni

Néha a látás romlása komolyabb annál, mint amit az életkor indokol­na. A túlerőltetést szemtengelyferdülés is okozhatja. Ebben az esetben a szemorvos feladata a megfelelő szemüveg felírása, illetve a szükséges korrekciós gyakorlatok összeállítása. Esetenként sebészeti beavatkozás is szükséges lehet, foglalja össze az érintettek teendőit dr. Guyton.

Abban minden szakember egyetért, hogy ha valaki fájdalmat érez a szemében vagy fényérzékenységet tapasztal, okvetlenül keresse fel a szemorvost.

Ügyeljen a megfelelő világításra!

„A tompa fényben való olvasás önmagában nem károsítja a látást, ha azonban a betűk nem elég kontrasztosak, a szem erőlködni kezd – mondja dr. Guillory. – Olvasson a kontúro­kat jól kiemelő lágy fényben, a vakító és közvetlenül a szembe világító lámpá­kat viszont kerülje” – ad megszívlelendő tanácsot a szakorvos.

Használjon olvasószemüget!

Dr. Dávid Guyton, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem szemész professzora azt javasolja, hogy azok, akik távolra jól látnak, közelre azonban kevésbé, csináltassanak olvasó­szemüveget.

Válassza ki a megfelelő dioptriát!

Mindenki saját maga tud ja eldönteni, milyen erős szemüveg számára a legmegfelelőbb. „Válassza azt, amelyikkel a kívánt távolságból a legjobban tud olvasni – tanácsolja dr. Guyton. – Ha túl erős az üveg, egészen közelre kitűnően lát, a kissé távolabb fekvő tár­gyak viszont már homályosak.”

Munkája közben tartson néha szünetet!

Mentse el a munkát és álljon fel néha a képernyő elől. „Ha 6-8 órát ül a számítógép kép­ernyője előtt, célszerű 2-3 óránként szünetet tartani – véli dr. Guillory. – Csi­náljon valami mást, intézze el folyó ügyeit vagy igyon egy jó kávét. A lényeg az, hogy pihentesse a szemét 10-15 percig. Ha lehet, dolgozzon inkább kinyom­tatott anyagból.”

Csökkentse a képernyő fényerősségét!

„A szeme előtt valójában nem betűk és számok jelennek meg, hanem apró kis fénypontok tán­colnak. Vegye lejjebb a fényerőt, és állítsa inkább élesebbre a szöveget” – iga­zít el dr. Guillory. Egy praktikus ötlet: jelölje meg a beállított pozíciót a gombon és a káván; ha távollétében valaki más elállítja a gépet, amikor újra nekiül a munkának, könnyedén visszaállíthatja az eredeti helyzetbe.

A természetgyógyász közbeszól

Jóga – és még több

Meir Schneidert a jóga nemcsak belső megvilágosodással, hanem va­lóságos fizikai látással ajándékozta meg. A vakon született ember a jógá­nak köszönheti, hogy látása már csaknem kielégítőnek mondható, és a ja­vulási folyamatnak még nincs vége.

Módszerét saját, San Franciscóban működő intézetében tanítja, és az Öngyógyítás: látásom és életem (Self Healing: My Life and Vision) című könyvében is leírja. Az anyag összeállításához sokat merített a századfor­duló egyik ismert, látásjavítással foglalkozó szemésze, dr. William Bates munkáiból. „Bates módszeréhez hozzátettem a magam tapasztalatát” – ír­ja. Tudományos szempontból meglehetősen vitatható a jógának tulajdoní­tott, látást visszaadó hatás, annyit azonban elfogadhatunk, hogy a fáradt szemeknek jót tehetnek a gyakorlatok.

Főzzön egy csésze teát! De ne igya meg, hanem mártson bele egy törülközőt és borogassa vele a szemét, szól Schneider tanácsa. A követen­dő lépések az alábbiak:

„Feküdjön a hátára, csukja be a szemét és tegye rá a meleg boroga­tást. Hagyja rajta 10-15 percig, így biztosan elmúlik a szeme fáradtsága.” Arra azonban ügyeljen, hogy a tea ne legyen forró és ne kerüljön belőle a szemébe.

A kéz segítsen a szemnek! „Dörzsölje össze a két tenyerét, amíg jól fel nem melegszik. Csukja be a szemét és tegye rá a forró tenyerét. Nyom­kodni, dörzsölni nem szabad, csak finoman ráhelyezni. Lélegezzen lassan, mélyeket és koncentráljon a fekete színre. Ezt a gyakorlatot naponta végez­ze, alkalmanként 20 percig” – ismerteti egy másik módszerét.

Pislogjon tudatosan! A szem saját masszőrt alkalmaz, és ez nem más, mint a szemhéj. „Pislogjon ezért tudatosan naponta legalább három-százszor, de közben ne hunyorogjon. Minden egyes pislantás tisztítja a sze­met és meg is masszírozza valamennyire” – így szól Schneider újabb jó ta­nácsa.

Árnyékolja le a képernyőt!

Ha a szeme kifáradását meg akar ja akadályozni, de legalábbis késleltetni szeretné, legjobb, ha árnyékolót hasz­nál, javasolja dr. Guillory. A túlzott fény ellen úgy is védekezhet, hogy kétol­dalt sötét színű, kartonból készült ellenzőt helyez a monitorra. A külső fény ilyen módon történő kiszűrése azért hasznos, mert így a képernyő fényességét is a mi­nimumra állíthatja.

Csukja be a szemét, amikor csak lehet!

A szakértők szerint ez a legjobb módja a szem pihentetésének. Betarthatóbb az utasítás, mint gondolná: megteheti például telefonáláskor, beszélgetés közben és szinte min­den olyan alkalommal, amikor éppen nem ír vagy olvas. Dr. Guillory arra is rá­mutat, hogy a gyakorta telefonálók naponta akár egy órát is fordíthatnak sze­mük karbantartására. Akik már elsajátították ezt a technikát, azt mesélik, hogy tényleg úrrá tudtak lenni szemük kifáradásán, és így kellemesebben érzik ma­gukat munka közben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.