Házi gyógymódok

Monokli: 5 módszer a nyomok eltüntetésére

Zavarja a monoklija? Még szerencse, hogy nem az 1900-as évek elején kap­ta! „Akkor piócát tettek volna rá, hogy kiszívja a vért” – ijesztget dr. Jack Jeffers, a philadelphiai Wills Szemklinika szemorvosa. A piócát mint gyógymódot ejtették, mikor rájöttek, hogy a haszonállatok jobban beválnak. „Apám a marhahúsra esküdött – meséli Jimmy, a brooklyni hentes. – Mikor gyerek voltam, állandóan monoklit viseltem, és hentes apám mindig steaket tett rá. Bevált!” Hála az új idők szeleinek, az orvosok ma már nem használnak piócát, és marhaszeleteket sem kell már a szemre pazarolni. A mai módszerek sokkal ha­tásosabbak és egyszerűbbek.

Tegyen rá jeget!

Jimmy apjának a módszere jó volt, de a hatás nem a húsnak, hanem a hidegnek tulajdonítható. Egy vegetáriánus hasonló eredményt ért volna el egy fej hideg salátával. A hideg kétféleképpen hat. Egyrészt enyhíti a duzzanatot, mert hatására összehúzódnak az erek, másrészt csökken a fekete és kék elszíneződést okozó szi­várgó vér mennyisége.

Dr. Jeffers az első 24-28 órában jégpakolás alkalmazását ajánlja. „Ha úgy bedagadt a szeme, hogy ki sem tudja nyitni, az első napon használja a jeget két óránként tíz percig.” A jégpakolás készítése egyszerű: az összezúzott jeget tegye nejlonzacskó­ba és helyezze a homlokára. Így a szem nem nyomódik meg. Jég helyett fagyasz­tott borsót is használhat.

Próbálja ki a tyson-módszert!

Frank Bruno és Mike Tyson bokszbajnokok sok monoklit osztottak ki pályafutásuk során. Egy, a Tyson megvert ellenfeleit vizsgáló ringorvos szerint a bokszedzőknek van egy trükkjük, amit a ringen kívül is jól lehet alkalmazni:

„Az edzőknek van egy különleges eszközük, ami leginkább egy kis fém­vasalóhoz hasonlít – magyarázza dr. Dave Smith, a New Jersey állambeli Álla­mi Atlétikai Felügyelőbizottság egészségügyi tanácsadó testületének tagja, aki több mint 300 ökölvívó szemsérüléseit vizsgálta már. – Jó hideg. Bevérzés ke­zelésére használják, ezzel csökkentve a dagadást. Ön is kipróbálhatja a mód­szert. Fogjon egy doboz jó hideg üdítőt vagy sört, és ötperces szüneteket tart­va szorítsa az arcához öt-tíz percig. Ezt folytassa addig, amíg nem jut jégpakoláshoz. Fontos, hogy a doboz tiszta legyen, és az arcához tartsa, ne a szeméhez. A szemgolyóra semmiképpen se gyakoroljon nyomást.”

A szivárvány színeiben

Ha már bekékült a szeme, nem sokat tehet, csak a dagadást kezelheti. A monoklit teljesen még a smink sem tünteti el. Ez a színpompás időszak körülbelül egy hétig tart. „A monokli először fe­kete, aztán ahogy gyógyul, bezöldül, besárgul, végül eltűnik” – mondja dr. Keith Sivertson, a baltimore-i Johns Hopkins Kórház sürgősségi osztályának vezetője.

Orvosi segítség

Milyen a látása?

Ha a monokli miatt rosszul lát, keresse fel orvosát. „Ha a szeme fáj és érzékeny a fényre, kettősen vagy elmosódottan lát, vagy apró, a levegőben úszó pontokat lát, orvosi ellátásra van szüksége -mondja dr. Keith Sivertson. – Nem annyira a látvány, mint a látás a fontos ilyenkor.”

Tartózkodjon az aszpirintől!

Az aszpirin nem tesz jót a bekékült szemnek, a legtöbb orvos inkább a paracetamolt ajánlja. „Az aszpirin alvadásgátló hatású, vagyis a vérzés nehezebben állítható el, ami fokozza az el­színeződést – állítja dr. Jeffers. – Mivel több vérnek kell felszívódni, tovább tart, amíg eltűnik a monokli.” Ha valamiért okvetlenül fájdalomcsillapítót kell szed­nie, használjon paracetamolt.

Ne fújjon orrot!

Ha a monoklit okozó ütés erős volt (erősebb, mint­ha az ajtónak ment volna), az orrfújástól úgy felfújódhat az arca, mint egy lég­gömb. „A sérüléstől néha megrepednek a szemüreg csontjai. Ilyenkor egy orr­fújás a szemüreghez közeli arcüregből kinyomja a levegőt – magyarázza dr. Jeffers -, a levegő a bőr alá nyomul, amitől a szemhéj még jobban bedagad. Ez a fertőzés veszélyét is növelheti.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.