Házi gyógymódok

Visszérgyulladás: 10 gyógymód a távol tartására

A legtöbb ember, aki egyáltalán hallott valamit erről a betegségről, annyit tud róla, hogy köze van a lábszárban futó erekhez. Akiknek már volt visszérgyulladásuk, azok ennél sokkal többet tudnak ró­la: tudják, hogy fájdalmas és kellemetlen betegség, ami adott esetben akár ha­lálos is lehet, ha a beteg visszeréből egy vérrög leválik és a véráramba jut, majd a tüdőt ellátó verőerek valamelyikében köt ki.

Pontos orvosi elnevezése: tromboflebitisz. A trombus vérrögöt jelent, és ez az elsődleges veszély. Két alapvető fajtája van: a mélyen futó visszereket érin­tő mélyvénás tromboflebitisz (ez a veszélyesebbik, ami kórházi ellátást igényel), valamint a felületes visszereket érintő visszérgyulladás (az alábbiakban erről lesz szó).

Dr. Michael D. Dake, miami érsebész megmagyarázza a különbséget: „Visszerek futnak felszínesen, közvetlenül a bőr alatt, de mélyen is, a comb és a lábszár belsejében. A mélyvénás tromboflebitisz azért veszélyes, mert az ek­kor kialakuló éren belüli vérrög a vérrel elsodródva közvetlenül bejuthat a tü­dőbe. A mélyvénás tromboflebitisz esetében általában a beteget kórházba kell szállítani és alvadásgátló gyógyszerekkel kell kezelni. A felszínes visszérgyulladásnál kialakuló vérrögök kisebbek, és kevésbé hajlamosak az elsodródásra.”

Az alábbiakban felsorolt tanácsok azoknak szólnak, akik felszínes visszérgyulladásban szenvednek, és amúgy is orvosi ellenőrzés alatt állnak. Segít­ségükkel enyhítheti a fájdalmat és csökkentheti a betegség kiújulásának kocká­zatát.

Ne szedjen fogamzásgátló-tablettát!

„Ha már volt visszérgyulladása, szélütése vagy infarktusa, akkor ne szedjen hormontartalmú fo­gamzásgátló készítményeket” – javasolja dr. Jess R. Young, az Ohióban lévő Cleveland klinikai alapítvány elnöke. A fogamzásgátló-tablettát szedő nők kö­zött a becslések szerint háromszor-négyszer nagyobb a mélyvénás trombózisok előfordulási gyakorisága, mint azok között, akik nem szedik a tablettát. A fel­színes tromboflebitisz kiújulásának kockázata még ennél is nagyobb.

Pihenés és meleg

„A felszínes visszérgyulladás kezelhető azzal, hogy a lábat felpolcoljuk, és nedves hőt alkalmazunk”, mondja dr. Dake. Noha ezzel a problémával nem szükséges egész nap ágyban maradni, mindenképpen segíti a gyógyulást a sok pihenés, méghozzá úgy, hogy a lábát felpolcolja, va­gyis 15-30 cm-rel magasabbra helyezi a szívénél. A felszínes gyulladás általá­ban egy hét vagy legfeljebb tíz nap alatt elmúlik, de előfordulhat, hogy csak há­rom-hat hét alatt tűnik el teljesen.

Ismerje meg a kockázati tényezőket!

Ha már volt visszérgyulladása, akkor nagy a valószínűsége, hogy kiújul. Az, hogy a kockázat pontosan mekkora, különböző dolgoktól függ; ezek egy részét tudja irányítani, másrészüket viszont nem. Dr. Young szerint: „Általában a műtétek vagy a hos­szabb ideig tartó ágyhoz kötöttség fokozzák a betegség kiújulásának esélyét.”

Noha sérülés vagy súlyos betegség esetén nem mindig sikerül elkerülnie, hogy hosszabb időn át ágyban maradjon, bizonyos kockázati tényezőket, pél­dául a nem létfontosságú műtéti beavatkozást, el lehet kerülni, különösen ha idő­sebb, és hajlamos a véralvadási rendellenességekre. Beszélje meg orvosával, ho­gyan csökkentheti a kockázatot.

Az aszpirinprobléma

Egyes vizsgálatok szerint az aszpirin alvadásgátló hatása révén segíthet a visszértrombózis kockázatának csökken­tésében, mert az arra hajlamos személyeknél megelőzi a vérrögök kialakulását. Sokan ezért azt javasolják, hogy szedjen aszpirint hosszabb ideig tartó ágynyu­galom, utazás, valamint műtét előtt, mert ez utóbbiak mindegyike hajlamosít az éren belüli vérrögképződésre. Noha ez az ajánlás egyszerűnek tűnik, egyes orvosok kételkednek az aszpirin hatékonyságában.

„Nem vagyok biztos benne, hogy az aszpirin olyan nagy védelmet nyújt a vérrögképződés ellen”, jelenti ki dr. Dake. Ha ön az aszpirinkúra mellett dönt, tanácskozzon először az orvosá­val, hiszen ez orvosi jellegű kezelés. Ha pedig aszpirint szed, ne felejtse el ezt a tényt műtét előtt a sebésszel közölni.

Autózás helyett gyalogoljon!

Hosszabb autós utat tervez? „Ha volt a múltban visszérgyulladása, akkor gondoskodjon róla, hogy útköz­ben legyen ideje kiszállni és járkálni – tanácsolja dr. Dake -, ezzel serkenti a vérkeringést. A hosszan tartó egy helyben ülés során a vér pang, ami előidéz­heti a vérrög kialakulását.”

Sokadik indok a dohányzás abbahagyására

„Ha rendszeresen kiújul a visszérgyulladása és orvosa erre semmilyen egyéb magya­rázatot nem talál, akkor abba kell hagynia a dohányzást – állítja dr. Young. -Könnyen lehet, hogy önnél a visszereket érintő Bürger-kór alakult ki, ami egye­lőre még nem érinti a verőereket.” A Bürger-kórt ez utóbbi esetben súlyos fáj­dalom és általában a lábszárban képződő vérrögök jellemzik.

Közvetlen kap­csolatban áll a dohányzással és egyetlen gyógymódja az, hogy mindenféle dohánytermék élvezetéről véglegesen lemond. „Vannak olyan esetek, amikor a Bürger-kór első jele a visszérgyulladás” – magyarázza dr. Young. Az is elkép­zelhető, hogy a Bürger-kórt nem ismerik fel, és helytelenül visszérgyulladás-nak vélik. Ebben az esetben a dohányzás még veszélyesebb.

Dr. Young beismeri, hogy ennek igen kicsi az esélye, de azért érdemes meg­fontolni, ha orvosának eddig nem sikerült magyarázatot találnia a visszérgyul­ladás rendszeres kiújulására. „Egyébként nincs közvetlen kapcsolat a dohány­zás és a flebitisz között.”

Orvosi segítség

A fertőzés jele

Ha a visszérgyulladás jellegzetes tünetei, a fájdalom, a bőrpír, az ér­zékenység, a viszketés és a dagadás mellett láz is fellép, illetve ha ezek a tünetek nagyjából egy hét után is fennállnak, forduljon orvoshoz. Ez ugyanis bakteriális fertőzés jele lehet. Az orvos által felírt antibiotikumok ha­tására általában elmúlik.

Testmozgás

„A rendszeres testmozgás, különösképpen a gyaloglás, segíti az alsó végtagi visszerekben a vér keringését” – jelenti ki dr. Róbert Ginsburg, a Stanford Egyetem érsebészeti központjának igazgatója.

Dr. Ginsburg szerint a visszerekben a vérkeringés elősegítése a lehető leg­jobb módszer a visszérgyulladás megelőzésére. „A visszerekben alacsony a vér­nyomás, a vér áramlása ezért normálisan is lassabb. Ha az erekben lévő billen­tyűk is megbetegszenek, például visszérgyulladás miatt, a vér pang. Ekkor segít sokat a gyaloglás: a pangó vért az eret körülvevő izmok tovább tudják hajtani.”

Polcolja fel a lábát, ha feküdnie kell

Ha önnek már volt visszérgyulladása, és valami miatt az ágyban kell feküdjön, polcolja alá az ágy azon részét, ahol a lába van. Ez is elősegíti a vér áramlását az erekben – java­solja dr. Young. Ő javasolja azt is, hogy az ágyban fekve mozgassa a lábát. „Szedhet ugyan aszpirint, hajónak látja – teszi hozzá -, de egyetlen komoly vizsgálat sem bi­zonyította be, hogy az valóban megelőzné a betegség kiújulását.”

Mi a helyzet a gumiharisnyával?

A gumiharisnya viselé­sét a betegség kiújulásának megelőzése érdekében egyesek ajánlják, mások nem. Noha nincs alaposan dokumentált bizonyíték arra, hogy a gumiharisnya valóban megelőzi a flebitiszt, az valószínűnek tűnik, hogy a fájdalmat enyhíti, és a legtöbb ember közérzetét javítja. Mit tanácsolhatunk tehát? Viseljen gumi­harisnyát, ha abban jobban érzi magát. Ha viszont kellemetlen, ne gondolja, hogy feltétlenül viselnie kell a betegség kiújulásának megelőzésére.

Veszély a felhők között

Számos tudományos közlemény jelent meg arról, hogy a hosszú repülőút során mélyvénás trombózis léphet fel. Noha senki sem tudja pontosan, hogy ez miért következik be (a repülőgép belsejében uralkodó légnyomás, a mozgás hiánya, alkoholfogyasztás stb.), a jelenséget el­nevezték „turistaosztály-szindrómának”. A tágas első osztályon ülő utasoknál ugyanis ez a jelenség ritkán fordul elő.

„Egy-egy hosszú autóút, sőt tulajdonképpen bármiféle hosszan tartó inak­tivitás szintén növelheti a trombózis kockázatát – figyelmeztet dr. Young -, de a repülőgépen még inkább az üléséhez van láncolva. Ezért, ha önnek visszér-gyulladása van, felszállás előtt feltétlenül vegyen fel rugalmas gumiharisnyát, majd a repülőút során harmincpercenként álljon fel, és sétálgasson fel alá a szék­sorok között. Hogy ne kelljen a szomszéd üléseken ülőket háborgatnia, legjobb, ha már eleve olyan ülést kér, amely közvetlenül a széksorok közötti folyosó mellett he­lyezkedik el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.