Ízület

Idült sokízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis)

A betegség a felnőtt lakosság 0,5-1%-ában fordul elő. Három-négyszer gyakrabban jelentkezik nőkben, mint férfiakban. Az ízületek lassú lefolyá­sú gyulladásos betegsége, melynek eredményeként az ízület deformáló­dása és működésének enyhébb-súlyosabb károsodása alakul ki.

Mikortól kell gyanakodnunk?

A lefolyás hullámzó, jobb-rosszabb időszakok követik egymást. Az ízületek gyulla­dása mellett egyéb szervekben (erek, szem, tüdő, szív stb.) is létrejönnek kóros elváltozások. A betegség súlyosan érinti az egyén munkaképessé­gét, mozgáskészségét, ezáltal alapvetően rontja az életminőséget.

Sajnos a várható élettartamot mintegy 6-10 évvel csökkenti. A betegség okát nem ismerjük. A kialakulás és a lefolyás számos tényezője azonban jól ismert. Mai tudásunk szerint öröklött hajlam mellett vírusfertőzés, a dohányzás játszik fontos szerepet a kialakulásában.

Öröklött betegség?

Mivel az öröklött tulajdonságokon változtatni nem tudunk és a ví­rusfertőzéseket sem tudjuk megelőzni (nem is tudjuk milyen vírusról/ vírusokról van szó), így elsődleges megelőzésről nem beszélhetünk. A do­hányzás elhagyása viszont fontos már a betegség megállapítása idejétől kezdve. Nagyon fontos ugyanakkor a betegség korai felismerése.

Amennyiben a betegnél több ízület egyidejű duzzanata alakul ki, vagy rövid időn belül ismétlődnek az ízületi duzzanatok, részletes kivizsgálás szük­séges a diagnózis felállításához. Több betegség is okozhat hasonló elvál­tozásokat. A korai diagnosztika és helyesen vezetett terápia a betegség lefolyását és így a beteg életminőségét nagymértékben meghatározza. Az ízületi gyulladás visszaszorításával az ízületi porc és az ízület körüli anatómiai képletek (az ízületi tok, inak, izmok stb.) károsodása kisebb mértékű lesz.

Hogyan előzhető meg a gyulladás?

Az ízületi funkcióvesztés megelőzése, illetve mérséklése a kezelés alapvető célja.

A beteg számára is számos lehetőség, sőt feladat van, mellyel állapo­tának javulását segítheti. Ideális az, amikor a betegség kezdetén a szak­orvos tájékoztatja betegét betegségének várható lefolyásáról és a kezelési lehetőségekről.

Jegyezzük meg! Nagyon fontos a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, az or­vosi gyógyszeres és fizikoterápiás program végrehajtása.

Mindez csak úgy eredményes, ha a beteg megérti és elfogadja kezelőorvosának hosszú távú terápiás programját. A reumatológiában a gyulladásos ízületi betegsé­gek kezelésében az elmúlt tíz évben óriási fejlődés következett be. Olyan gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, amelyekkel az ízületi gyulladást meg lehet állítani és így az ízület károsodása megelőzhető. Ezért is fon­tos, hogy mielőbb felismerésre kerüljön a betegség, amikor még az ízületi funkciók megtartottak.

Hogyan védhetjük ízületeinket?

Az ízületvédelem fogalmába azon módszerek tartoznak, melyekkel az adott ízület túlterhelése elkerülhető, illetve a károsodott működésű ízüle­tek funkcióját segédeszközök segítségével támogatjuk. Jelentős számú tá­jékoztató nyomtatvány látott e témában napvilágot.

A beteg­ség előrehaladott állapotában, amikor egy adott ízület funkcióját már nem tudja ellátni, ortopédiai műtéttel/műtétekkel lehetőség van arra, hogy a funkciókárosodást csökkentsük vagy megszüntessük. Ezen műtétektől lé­nyeges életminőség-javulás várható. Attól sem szabad megrettenni, ha a sebész több egymás után végzendő műtétet javasol.

Ne utasítsuk el a műtétet!

Mivel több ízület egy­idejű károsodása áll fenn ebben a betegségben, előfordulhat, hogy csak így remélhető lényeges javulás. Az önellátás, vagy a járóképesség megtartása a legfontosabb a beteg számára. Ennek biztosítására szükség lehet mű­téti beavatkozásokra.

Egy adott ízület gyógyszeres kezeléssel nem befo­lyásolható gyulladása esetén az ízület gyulladt belhártyájának eltávolítása az ízületi porc károsodását megakadályozza. Ez a típusú műtét az ízületi funkció károsodását előzi meg és szerencsés esetben hosszantartó (vagy végleges) gyulladásmentességet biztosít az ízületben.

Milyen rehabilitációk vannak?

Kiemelkedő szerepe van a betegkluboknak a reumás betegek felvilágo­sításában. Adatok igazolják azt, hogy a betegklubok résztvevőinek gyó­gyítása/gyógyulása eredményesebb, mint a klubszerű életben részt nem vett betegeké. A betegklubban bőven jut idő olyan hasznos tanácsok át­adására a betegek számára, amelyekkel betegségük megélését könnyíthe­tik.

A pszichés támogatás sem elhanyagolható, mert a beteg látja, hogy a sajátjához hasonló komoly panaszokkal más betegek is sikerrel megküz­denek. A klubok programja enyhíti a beteg elszigeteltségét, sőt számos kedvezményt is nyújt tagjainak. Megyénkben is működik Reuma Klub.

Mit tehet a várandós kismama?

Helyes, ha a sokízületi gyulladásban szenvedő nőbeteg családtervezé­sét kezelőorvosával megbeszéli. Lehetőleg minimális ízületi gyulladásos aktivitás esetén célszerű csak gyermeket vállalni. Az első hónapokban, ha lehetséges, a gyógyszeres kezelést a minimálisra kell csökkenteni. Bizo­nyos gyógyszereket már hónapokkal a tervezett teherbeesés előtt ki kell hagyni! (férfi beteg esetén is!)

A terhesség alatt az ízületi tünetek általá­ban inkább csökkennek, de a szülés után lehet fellobbanásra számítani. Mindezek miatt gondos reumatológiai és szülészeti ellenőrzés szükséges.

Sokízületi gyulladásban szenvedő beteg gyógytornájának fő szempontjai:

A betegség heveny szakában

 • helyes fektetés (az ízületek középhelyzetben legyenek),
 • az ízületek tehermenetesítése,
 • az ízületi rögzülések (kontrakturák) megelőzése passzív átmozgatással,
 • légzőtorna,
 • izomfeszítés és -lazítás váltakoztatása.
 • A gyulladásos tünetek enyhülése után:
 • általános izomerősítés,
 • a kéz deformitásainak megelőzése (ízületi védelem),
 • koordinációs gyakorlatok,
 • ízületi kontrakturák oldása,
 • járás tanítás, segédeszköz-használat betanítása,
 • a mozgásfunkciók gyakorlása, megtartása,
 • előrehaladott állapotban rögzítő sínek használata.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.